NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP uvertira - Predsezonsko zagrevanje

MotoGP uvertira – Predsezonsko zagrevanje

-

Prvi kontigenti MotoGP motocikala i delova za testiranje ovih dana kreću put Malezije i staze Sepang na kom nas uskoro očekuju prvi testovi u ovoj sezoni. MotoGP i WSBK šampionat ove godine mogli bi biti vrlo zanimljivi, jer su startne postave izuzetno konkurentne. U skladu sa tim, u ovom pravimo uvertiru u MotoGP predsezonska testiranja i pišemo o tome ko će za koga voziti i kako je prošao test u Valensiji vožen odmah nakon završetka prošle sezone.

Za 2024. godinu menja se mnogo stvari, mahom po pitanju vozačkih sastava. Za neke timove i proizvođače je ova sezona biti ili ne biti. Isto važi i za neke vozače koji su napravili krupne zaokrete u svojim karijerama i izvlače poslednje džokere iz rukava.

Dogodilo se: Mark Markez na Ducatiju!

Posle šest osvojenih MotoGP titula za Hondu, saradnja iz snova je došla do svog kraja. Odmah nakon poslednje trke u Valensiji, Mark Markez je napustio garažu Honde i prešao u Ducati Gresini ekipu za koju će voziti tokom ove godine. Honda i Markez prošli su put od snova do trnja.

Pomenutih šest titula šampiona, a zatim teške povrede za Markeza. Povrede koje su ga umalo odvele u prevremenu penziju i tri godine mučenja i teških operacija. Honda nije na nivou na kom je bila ranije i čak ni sam Mark Markez nije više uspevao da bude konkurentan.

Zato se odlučio za veliku promenu. Izbora nije imao, već da raskine ugovor sa Hondom i to godinu dana pre zvaničnog isteka. Odrekao se nekoliko miliona eura zarade kako bi dao još jednu, možda poslednju šansu da se vrati na sam vrh.

Tu šansu ugledao je u Gresini Ducati ekipi, za koju vozi i njegov rođeni brat Aleks Markez. Iako je bilo neke sumnje da Mark Markez neće biti više nikad brz, dovoljno je bilo samo jedan dan testa da razuveri sve.

Do kraja testnog dana na Ducati GP23 motocikl sa kojim će voziti predstojeću sezonu Mark Markez postavio je četvrto najbrže vreme, samo 0,171 sekundi sporije od najbržeg vremena koje je postavio Maverik Vinjales na Apriliji RS-GP. Zapravo, Mark Markez je bio drugi najbrži Ducati vozač testa u Valensiji. Na Ducatiju je od njega bio brži samo uvozani Marko Bezeki.

Ako se po jutru dan poznaje, ove sezone Markez bi mnogim vozačima mogao da pomrsi konce, što su već Dal Inja i Tardoci potvrdili.

Pedro Akosta sa velikim potencijalom

Pedro Akosta je u Moto3 i Moto2 šampionatu pokazao i dokazao da je veliki potencijal. Iako su svi unapred govorili da će biti odličan u MotoGP šampionatu, trebalo je sačekati da Akosta prvi put sedne na KTM RC16 koji se nije pokazao kao najlakši motocikl za savladati. Akosta je ipak pokazao da mu brza adaptacija nije veliki problem. Izvezao je 70 krugova postavivši najbrži krug sa zaostatkom od 1,223 sekundi za prvoplasiranim Vinjalesom.

Ukoliko vam to deluje kao veliki zaostatak, imajte na umu da je Valensija kratka staza, ne baš krojena za snažne MotoGP motocikle koji su na većem delu staze u 2. i 3. stepenu prenosa.

Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Poređenja radi, Akostin iskusniji timski kolega Augusto Fernandez izvezao je za 0,399 sekundi brže vreme.

Morbidelijevo teže privikavanje na Ducati

Još jedan vozač kome će ova sezona biti za biti ili ne biti je Franko Morbideli. Posle par sezona tavorenja na Yamahi M1, Morbideli je uz pomoć Rosija uspeo da pređe u Pramac Ducati ekipu kako bi pokušao da spasi svoju karijeru.

Nekadašnji vicešampion u MotoGP i šampion Moto2 kategorije nije imao lagano privikavanje na Ducati. Mučio se da nađe dobar balans na kočenju, ali je uspeo da zabeleži najbrži krug za 0,953 sekundi u odnosu na prvo vreme. Nije sjajno, ali nije ni loše. Verovatno će već na sledećem testu pokazati nešto više. Vožnja motocikla se ne zaboravlja preko noći.

Luka Marini i Zarko na Hondi

Više nije tajna da je Honda u ozbiljnom problemu. Godina bez ikakvih rezultata, puno padova za fabričku ekipu i odlazak Mark Markeza. Gotovo bezizlazna situacija za nekada najdominantniji tim. Za 2024. godinu unutar Honde događaju se velike promene, kako po pitanju ljudstva unutar HRC ekipu, tako i po pitanju vozačkog sastava.

Jedina dobra stvar u tome što Honda nije imala dobre rezultate je što će ove godine imati daleko više testnih dana na raspolaganju. Izašla je informacija da je Honda za 2024. godinu isplanirala čak 22 testa dana zahvaljujući koncesijama dobijenim na osnovu loših rezultata.

Luka Marini došao je u Repsol Honda ekipu i zapravo nije bio loš na testu i deluje da se solidno privikao na RC213V. Do kraja dana izvezao je 10. najbolje vreme sa zaostatkom od 0.703 sekundi za Vinjalesom.

Luka Marini prvi put na Hondi RC213V Foto: Honda Racing Corporation

Zarko je takođe zamenio Ducati za Hondu. Svež od svoje prve MotoGP pobede na Filip Ajlendu, Francus je mirnije mogao da pređe u Hondu i da pokuša da da svoj doprinos u razvoju i možda napravi dobre rezultate. Test je završio na 17. mestu sa 1,030 sekundi zaostatka za najbržim vremenom.

Zarko u LCR ekipi Foto: LCR

Yamaha i dalje u problemu

Dok se Honda bori i čini se da napretka ima, Yamaha ipak nije na tako dobrom putu, bar na osnovu onog što su pokazali na testu u Valensiji i u završnici sezone. Kvartararo nije zadovoljan novim delovima i M1 verzijom koju je Yamaha pripremila za Valensiju.

Izvezao je 63 kruga i izvezao vreme sa zaostatkom od 0,769 sekundi za najbržim krugom. Iako vremena na testovima ne moraju da znače puno, Kvartararov stav i izjave ne ulivaju puno nade u to da je Yamaha napravila veći napredak.

Kvartararo nezadovoljan napretkom Yamahe Foto: Yamaha

Aleks Rins je imao prvu priliku da proba M1. Iako još nije dovoljno oporavljen od povreda izvezao je 54 kruga kako bi se koliko – toliko upoznao sa motociklom i kako bi preneo utiske inženjerima iz Yamahe. Rins je pokazao da je vanserijski vozač i jedan je od retkih u novijoj istoriji sa pobedom i na Hondi kada je vozio za LCR.

Rins probao M1 Foto: Yamaha

Nepravda za RNF i dovođenje Trackhouse ekipe

Pred sam završetak sezone odjeknule su iznenadne vesti da RNF ekipa dogodine neće biti u MotoGP šampionat. Razlog za to je krajnje čudan. Naime, DORNA je zbog navodnih nepravilnosti raskinula ugovor sa RNF ekipom, odnosno Razlan Razalijem kao vlasnikom.

Razlan Razali se oglasio povodom tog događaja i izjavio da je DORNA ponudila da Razali proda RNF ekipu za iznos koji mu je bio žargonski rečeno smešan. Nakon što je odbio da proda ekipu, DORNA je našla način da raskine ugovor.

Pozadina priče je da je DORNA navodno obećala Trackhouse ekipi iz SAD mesto na startnoj postavi. Ubrzo nakon raskidanja ugovora, objavljeno je da Trackhouse ekipa dogodine nastupa u MotoGP šampionatu i da preuzima motocikle i deo ljudstva RNF ekipe. Što znači da Razali ispada iz igre i da ćemo u 2024. godini gledati Trackhouse Aprilia ekipu.

Razlan Razali najavio je da će tužini DORNA-u.

Tokom testa Raul Fernandez je vozio na potpuno crnom motociklu pošto sudbina ekipe još nije bila poznata, dok je Oliveira test propustio zbog povrede.

RNF nepravedno izbačen, Trackhouse novi vlasnik ekipe Foto: Piaggio

Fabio Diđanantonio zasluženo u VR46 ekipi

Nakon odlične završnice sezone pobede i osvojenih podijuma, Fabio Diđanantonio zasluženo je dobio angažman u VR46 ekipi čime mu je spašena karijera. Diđanantonio je došao u Valensiju ne znavši da li mu je to možda poslednja MotoGP trka u karijeri. Poneo je rezervni nebrendiran kombinezon za slučaj da uspe da dogovori angažman za 2024. godinu, pošto su postojale indicije da bi mogao da se postigne neki dogovor sa VR46 ekipom, što se i dogodilo.

Tako se odmah nakon trke u nedelju (i naknadno oduzetog pošteno osvojenog podijuma!) Diđantonio obreo u VR46 ekipi na Ducatiju. Sasvim zasluženo mesto u ekpi.

Diđantonio ove godine u VR46 ekipi Foto: Gresini Racing

Test u Valensiji bio je dobra uvertira pred ono glavno što nas očekuju, a to je MotoGP test na stazi Sepang zakazan prvo od 1 – 3. februara i ti datumi su za test vozače i novajlije, a zatim se 6 – 8. februara vozi glavni test za sve vozače.

Ako vas interesuje celokupan raspored i kalendar trka za 2024. godinu, isti možete pogledati u tekstu koji smo ranije objavili – MotoGP kalendar za 2024. godinu.

Za utiske i diskusiju povodom predstojeće MotoGP sezone možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.