NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeCFMOTO 450NK - Maleni živahni naked

CFMOTO 450NK – Maleni živahni naked

-

Već smo se navikli da je CFMOTO ažuran oko izbacivanja novih modela. Posle sportskog 450SR-a, CFMOTO je izbacio i naked verziju, 450NK koji smo krajem decembra imali prilike da probamo na stazi Zalužani u Banja Luci.

Iskoristili smo tu priliku da se upoznamo sa 450NK i napravimo uvertiru i za detaljan test koji ćemo obaviti u toku sezone. Dok ne odradimo kompletan test, putem ovog teksta proćemo kroz tehničke detalje i neke od karakteristika koje su ostavile utisak tokom jednog dana na stazi.

Živahan agregat i kraći prenos

Za 450NK CFMOTO je iskoristio dvocilindrični redni agregat radne zapremine od 449,5 cm3. Agregat je identičan onom koji koristi sportski 450SR, samim tim je i snaga ostala nepromenjena i iznosi 34,5 kW (47 KS) na 10.000 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 39,3 Nm na 7.750 O/Min.

Iako na papiru imaju identične performanse, u praksi je isporuka snage drugačija jer 450NK poseduje kraći prenos u odnosu na 450SR. U prilog tome ide i podataka da maksimalna deklarisana brzina za 450NK iznosi 178 km/h (450SR ima maksimalnu brzinu od 190 km/h).

Foto: CFMOTO Srbija

Za sada nismo imali prilike da isprobamo maksimalnu brzinu za 450NK jer smo testirali na stazi Zalužani u Banja Luci na kojoj nismo imali dovoljno pravca. Ono što je osetno je da je 450NK zbog kraćeg prenosa živahniji na nižim obrtajima u poređenju sa 450NK i lako se nosi i sa težim vozačima, jer sa svom opremom masa vozača tokom testa iznosila je oko 92 – 93 kg.

Agregat je miran i nisu primetne vibracije. Doduše, Zalužani je prilično neravna staza, tako da ćemo sačekati i test u svakodnevnim uslovima.

Opušten položaj sedenja i lakoća u upravljanju

Za razliku od sportskog 450SR-a, ogoljeni 450NK ima opušten i uspravan položaj sedenja. Zahvaljujući uspravnom i širokom upravljaču, međuosovinskom rastojanju od samo 1.370 mm i položaju sedenja 450NK se lako obara i prolazi kroz krivine.

Do lakoće pri ulasku i prebcivanju iz jedne u drugu krivinu dolazi se i zahvaljujući masi motocikla koja sa svim tečnostima iznosi svega 165 kg. Zapremina rezervoara iznosi 14 litara što zasigurno omogućava da se sa punim rezervoarom pređe između 350 – 400 km. Potrošnju nismo merili, ali pošto znamo da 450SR u proseku troši 3,5 – 4,5 litre možemo okvirno da odredimo autonomiju.

Obrnuta prednja viljuška ima prečnik štapova od 37 mm i nema mogućnost podešavanja, ali dobro radi posao. Zadnji amortizer ima mogućnost podešavanja.

Foto: CFMOTO

Fabrički 450NK dolazi sa CST gumama u dimenzijama 110/70 ZR17 napred i 150/60 ZR17. CST gume su se i u prošlosti pokazale dobro, a na Zalužanima su sasvim dobro držale i omogućavale dobru zabavu bez pregrevanja.

J.Juan prozivođač kočnica (koji je u vlasništvu Brembo-a) i CFMOTO sarađuju već dugo i za saradnja se nastavlja i na 450NK modelu i vidu radijalno postavljenih čeljusti i jednog diska prečnika 320 mm napred i diska prečnika 220 mm pozadi. Kočnice su dobre, kočenje je linearno i prilikom kočenja kroz krivine lepo može da se dozira kočnica. Ogibljenje je i u ovako fabričkoj izvedbi lepo podešeno, tako da je povratni osećaj kroz krivine lep.

Foto: CFMOTO Srbija

Sedište je postavljeno na 795 mm i lepo se može smestiti na 450NK čak iako ste viši vozač, a za niže vozače verujemo da neće biti problema da dosegnu podlogu nogama.

Moderna instrument tabla, LED svetla i kontrola proklizavanja

Ono što nismo očekivali da će CFMOTO ugraditi na 450NK je kontrola proklizavanja. Iskreno, kontrolu proklizavanja ne bi ni znali da ima da se nije uključivala u nekoliko navrata. Pri prolasku kroz jednu od bržih krivine gde je i ugao obaranja motocikla respektabilan osetilo se prekidanje snage ka zadnjem točku. U jednom od sledećih krugova u istoj krivini obratio sam pažnju na instrument tablu i video da pri prekidanju snage trepće lampica na instrument tabli.

Iako zasigurno nije bilo proklizavanja zadnjeg točka, algoritam očigledno prati ugao obaranja motocikla i brzinu prolaska i na osnovu toga odlučuje da li da interveniše ili ne.

CFMOTO 450NK deli instrument tablu sa 450SR kao i dugmiće na upravljaču.Uz pomoć T-Box uređaja omogućava se povezivanje sa pametnim telefnom, praćenje informacija o telefonu poput pređenog puta, lokacije na kojoj je motocikl, pređene distance, preostale kilometraže do servisnog intervala itd.

Instrument tabla je u potpunosti u boji i dijagonale je 5″, pregledna je i nudi sve informacije potrebne za put i vožnju.

Foto: CFMOTO

Svetlosna grupa je u potpunosti u LED tehnologiji, ali budući da smo vozili samo u dnevnim uslovima, ovog puta ne možemo oceniti njihovu efikasnost pri vožnji u noćnim uslovima.

Atraktivan i moderan

CFMOTO očigledno ume da napravi motocikal atraktivnog izgleda. 450NK podseća na većeg brata 800NK sa agresivnim crtama i kvalitetnom završnom obradom.

U toku godine ćemo ponovo imati prilike da testiramo 450NK i da upotpunimo detalje koji nam nedostaju utiscima iz svakodnevne upotrebe.

Cena za 450NK za Srbiju iznosi 5.590 EUR. Ukoliko vas zanima 450NK ili ostali motocikli iz ponude, možete posetiti CFMOTO salon na adresi Prešernova 13 u Beogradu.

Za utiske o CFMOTO 450NK možete posetiti temu na forumu i ostaviti komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.