NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoMV Agusta Brutale 1000RR 2021 - Poliranje dijamanta

MV Agusta Brutale 1000RR 2021 – Poliranje dijamanta

-

Kada je 2020. godine MV Agusta izbacila novi Brutale 1000RR svi su ostali zapanjeni. Najviše pažnje privlačio je snažan agregat od čak 208 KS, što je u tom trenutku bio najsnažniji serijski naked motocikl na svetu. Za ovu godinu MV Agusta je dodatno doradila Brutale 1000RR. Promene su urađene na agregatu, šasiji i elektronskom paketu, a u paket standardne opreme sada ulaze i neke zanimljive stvarčice za koje je ranije moralo da se doplati.

Čim je MV Agusta Brutale 1000RR zvanično predstavljena 2020. godine, detaljno smo je opisali i taj tekst možete pročitati ovde. Danas ćemo se zadržati uglavnom na novim detaljima koji čine razliku između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg modela.

Agregat sa EURO5 emisionim standardom

Sam agregat je ostao manje više isti. Četvorocilindrični redni, vodeno hlađeni agregat radne zapremine 998 cm3. Unutar agregata se nalaze titanijumske klipnjače i radijalni titanijumski ventili. Centralni razvodni sistem je i dalje zadržan kao rešenje. Radi smanjenja trenja unutar agregata, komponente su obrađene DLC tehnologijom. Vođice ventila obrađene su drugačijom tehnologijom kako bi se i tu smanjilo trenje između kontaktnih površina. Optimizovan je i tajming otvaranja i zatvaranja ventila. U MV Agusti tvrde da su to uradili radi poboljšanja krive isporuke snage, ali drugačiji raspored otvaranja i zatvaranja ventila takođe doprinosi i zadovoljavanju EURO5 eimisionog standarda. Smanjenje trenja osim povećanju radnog veka delova, doprinosi i smanjenju buke.

MV Agusta Brutale 1000RR 2021
Foto: MV Agusta

Kompresioni odnos ostao je na prilično visokih 13,4:1. Ni sistem za napajanje gorivom nije menjan, pa su za isporuku goriva i dalje zadužene 4 Magnet Mareli brizgaljke.

Jedina razlika dolazi u novom EAS 3.0 elektronskom menjaču kako ga MV Agusta zove. Da ne dođe do zabune, reč je o normalnom mehaničkom menjaču, ali poseduje senzor koji “čita” trenutak prebacivanja stepena prenosa i pomaže da se prenos stepena prenosa odradi uglađenije i brže.

Promene su izvršene na izduvnom sistemu i izduvnim granama, zahvaljujući kojima su i uspeli da zadovolje EURO5 emisioni standard. U MV Agusti su se trudili da pored zadovoljavanja emisionog standarda ne izgube prepoznatljiv zvuk koji dolazi iz popularnih “orgulja”.

MV Agusta Brutale 1000RR 2021
Foto: MV Agusta

Snaga je takođe ostala nepromenjena. MV Agusta Brutale 1000RR isporučuje 208 KS na 13.000 O/Min. Ako uporedimo sa prošlogodišnjim modelom, Brutale 1000RR svoju maksimalnu snagu isporučuje na 400 O/Min manje.

Jedna zanimljivost: maksimalna brzina deklarisana je na preko 300 km/h.

Blago unapređeno ogibljenje

Na polju šasije je ostalo sve gotovo isto. Jedino što MV Agusta tvrdi je da su poboljšali ponašanje ogibljenja pri prelasku preko većih neravnina. Ohlins elektronski podesivo ogibljenje ima nova podešavanja koja omogućavaju bolje ponašanje ogibljenja.

Sa ultralakim felnama i Brembo kočionim sistemom koji se sastoji od odličnih Brembo Stylema kočionih čeljusti i diskovima prečnika 320 mm napred, kao i dvoklipnom kočionom čeljusti pozadi i diskom prečnika 220 mm.

Suva težina MV Aguste Brutale 1000RR iznosi svega 186 kg. Toj težini dodajte i zapreminu rezervoara od 16 litara, kao i ostale tečnosti, tako da ukupna težina motocikla spremnog za put iznosi nešto preko 200 kg. Na snagu od 208 KS, težina od samo 200 kg čini da je Brutale 1000RR opasno oružje.

Foto: MV Agusta

Napred su gume standardne dimenzije 120/70 ZR17, dok pozadi ide guma u dimenzijama 200/55 ZR17.

Elektronika otišla za korak napred

Poput MV Aguste Rush, i Brutale 1000RR je dobio skoro identičan elektronski paket. Nova IMU jedinica pomogla je bolje praćenju ponašanja motocikla u realnom vremenu. Zahvaljujući preciznijim podacima, ECU može još preciznije da izdaje naredbu elektronskim pomagalima i da tako vožnju učini efikasnijom i bezbednijom.

Samo ćemo spomenuti da Brutale 1000RR poseduje kontrolu proklizavanja, ABS, kontrolu startovanja i kontrolu podizanja prednjeg točka. Continental-ov ABS sistem unapredio je MK100 modul koji sad još precizniji pomaže pri kočenju pod nagibom.

Instrument tabla ima veću dijagonalu koja sada iznosi 5,5″. Uz današnje moderne aplikacije i MV Ride aplikaciju moguće je povezati pametni telefon sa instrument tablom i tako pored puštanja multimedijalnog sadržaja, moguće je i koristiti navigaciju preko instrument table.

MV Agusta Brutale 1000RR 2021
Foto: MV Agusta

Nepromenjen dizajn

MV Agusta tvrdi da ono što je lepo ne treba dirati. Prema tom principu su rešili da ne diraju dizajn motocikla, pa je na tom polju Brutale 1000RR ostao nepromenjen. Lepe, elegantne, a sa druge strane agresivne linije i dalje posmatraču ne daju da skine pogled sa Brutale-a.

Sitne promene koje je MV Agusta unela u Brutale 1000RR čine da ovaj brutalni naked motocikl ostane u korak sa vremenom i konkurencijom. Mada mu je za sad jedini konkurent Ducati Streetfighter V4.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.