NaslovnaEdukacijaZašto je brza vožnja opasna?

Zašto je brza vožnja opasna?

-

Svaki motocikl je doslovno rečeno projektil koji može da postigne velike brzine za kratko vreme. Svakom od nas je data mogućnost da taj projektil kontrolišemo. Ukoliko vozimo brzinom propisanom saobraćajnim znakom ili pravilima saobraćaja, naš motocikl je daleko manje ubojit projektil i daleko ga je lakše kontrolisati. Brzina ume lako da opije i ponese svakog vozača. Zato je bitno da sagledamo zašto je brza vožnja opasna.

Pre nego što nastavimo sa tekstom i opišemo nekoliko stvari koje objašnjavaju zašto je brzina opasna, želim da skrenem pažnju na to da svako od nas mora da bude svestan da svakim prekoračenjem brzine i bržom vožnjom izlaže opasnosti sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Izgovori poput: “ali drugi vozači nam oduzimaju pravo prvenstva” i slično nam ne vrede ništa kada do nesreće dođe. Onog trenutka kada sednemo na motocikl, moramo da prihvatimo svu odgovornost i da pažljivo vozimo. Nažalost, otežavajuća okolnost po nas je što moramo da vodimo računa na to šta drugi učesnici u saobraćaju pokušavaju da urade. Kada sve to prihvatimo i naučimo da obraćamo pažnju na sve učesnike u saobraćaju, biće nam mnogo lakše i bezbednije da se vozamo.

Svima nama se dogodi da dodamo gas i svi znamo da velika brzina može dovesti do pada. Isto tako mislimo da odlično kontrolišemo motocikl i da nama nesreća ne može da se dogodi. Sve do trenutka dok se ne dogodi.

Zašto je brza vožnja opasna i koje su posledice brže vožnje?

Nedovoljno vremena za reagovanje u slučaju rizične situacije

Prilikom brže vožnje, ukoliko se dogodi iznenadna situacija, poput izletanja divljači na put ili oduzimanja prava prvenstva u gradu, ostaje vam jako malo vremena da odreagujete i izbegnete nesreću.

Zašto je brza vožnja opasna?
Zašto je brza vožnja opasna?

Kako biste bolje razumeli neke stvari iz pogleda drugih učesnika u saobraćaju, predlažemo da pročitate i tekst: “izvini nisam te video”. Taj tekst možete pročitati ovde.

Gubitak kontrole nad motociklom

Što je veća brzina kretanja, veća je mogućnost da nešto pođe po zlu i da izgubite kontrolu nad motociklom.

Nemogućnost ostalih vozača da vas uoče ili loša procena udaljenosti

Najopasnija stvar koja često dovodi do oduzimanja prvenstva motociklistiima. Ukoliko u naseljenom mestu vozite npr. 80 km/h ili ubrzavate, drugi učesnici u saobraćaju ne mogu tačno da procenu vašu brzinu i tada često dolazi do nezgoda.

Zašto je brza vožnja opasna?

Zaštitna oprema ne štiti pri udaru na većim brzinama

Zaštita oprema zaista pomaže vozaču u slučaju nezgode, ali nijedna zaštita oprema ne može vas zaštiti u slučaju udara u prepreku pri velikoj brzini. Ne zato što protektori nisu dovoljno dobri.

Ono što izazove unutrašnja krvarenja i povrede opasne po život je G sila koja pomeri organe. Ukoliko doživite direktan udarac pri 100 km/h i zaustavite se u momentu, ukoliko vaša masa iznosi 80 kg, u zavisnosti od situacije na vaše telo deluje sila i do 900 G! To znači da telo spolja može da ostane neogrebano, ali se pod dejstvom velike G sile unutrašnji organi oštete i dolazi do smrti.

Zakonska ograničenja su tu sa razlogom

Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje razna ograničenja brzine na određenim mestima. Za to i te kako postoji razlog. Ljudi koji su vršili proračune ograničenja za određenu deonicu puta ili u određenom delu grada imaju obrasce po kojima to rade.

Zato kada vidite da na znaku stoji ograničenje od 30 km/h, 50 km/h, 80 km/h ili neko drugo ograničenje, ispoštujte ga. Naravno da vam to ne garantuje da do nezgode ne može da dođe, ali i te kako može da utiče na ishod nezgode ili vam kretanje pri toj brzini može pružiti sasvim dovoljno vremena da odreagujete na vreme i izbegnete nezgodu.

Photo by Alexander Kovalev from Pexels

Nema opravdanja za prekoračenje brzine, bez obzira na to da li drugi učesnik u saobraćaju napravi prekršaj i oduzme vam prava prvenstvo prolaza.

Hajde da pogledamo stvari iz drugačije perspektive: ukoliko bi se desilo da neko na vas naleti brzinom koja je daleko iznad ograničenja, da li biste krivili sebe ili učesnika u saobraćaju koji se stvorio daleko većom brzinom od propisane?

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.