August 20, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoPrva Husqvarna Norden 901 predstavljena u Srbiji

Prva Husqvarna Norden 901 predstavljena u Srbiji

-

Samo nešto više od mesec dana nakon svetske premijere, prva Husqvarna Norden 901 stigla je i u Srbiji. BJBikers redakcija je po pozivu firme Kompp Co (zvaničnog uvoznika za Husqvarna i GAS GAS motocikle) imala priliku da uživo vidi Norden 901. Tu priliku iskoristili smo da se malo bliže upoznamo sa novim adventure modelom iz Husqvarne.

Husqvarna je koncept Norden 901 modela prvi put prikazala na EICMA sajmu motocikala 2019. godine. Tada je privukao dosta pažnje, a nakon dve godine čekanja i zvanično je ugledao svetlost dana na ovogodišnjem EICMA sajmu.

Nastao na bazi KTM 890 Adventure R modela, Norden 901 je ipak motocikl za sebe. Agregat i šasija koju deli sa pomenutim KTM modelom spakovani su tako da Husqvarna izgleda kao da nema veze sa KTM-om. Agregat ima radnu zapreminu od 889 cm3 i snagu od 105 KS (77 kW) na 8.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 100 Nm na 6.500 O/min.

Da ne bismo ponovo detaljno predstavljali Norden 901, predlažemo da za detaljne tehničke podatke pročitate sledeći tekst:

Ono što odmah upada u oči je originalan dizajn, koji u moru “već viđenih” dizajna izdvaja Norden 901 od ostalih novih adventure motocikala. Prvo što ostavlja utisak je da je sam motocikl lepši uživo nego na fotografijama.

Celokupan motocikl deluje impozantno, ali ne preterano veliko. Zbog širih bočnih oklopa, prednje maske i vetrobrana, motocikl od napred deluje kao da je većih dimenzija. Dok je zadnji kraj uži i mršaviji. Kada se pogleda iz položaja vozača, Norden 901 uopšte ne izgleda veliko i uviđa se da su bočni oklopi širi kako bi štitili noge od vetra. Radi zaštite ruku vozača u standardnom paketu opreme nalaze se i štitnici ruku.

Jedan okrugli far i dva dodatna svetla za maglu sa obe strane motocikla dominiraju prednjim krajem Nordena. Okrugli far je podeljen po horizontali i pretpostavljam da je gornji deo rezervisan za kratko svetlo, dok je donji deo predviđen za dugo svetlo.

Prva Husqvarna Norden 901 predstavljena u Srbiji
Prva Husqvarna Norden 901 predstavljena u Srbiji Foto: BJBikers

Na motociklu se sedi uspravno i opušteno. Sedište je široko i prvi utisak je da deluje udobno. Sve komande i podešavanja se obavljaju lako i na dohvat ruke su, a TFT instrument tabla deluje pregledno.

Od elektronskih pomagala na prikazanom primerku prisutni su kvik šifter, kontrola proklizavanja, ABS koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom, a za duže vožnje na otvorenim putevima prisutan je i tempomat.

Kada se skine sedište suvozača, na bočnim stranama je prostor predviđen za alat ili neke sitnice.

Norden 901 se klasifikuje kao adventur motocikl i još jedna stvar koja upada u oči su felne u dimenzijama 21″ napred i 18″ na koje su montirane Pirelli Scorpion Rally STR gumama u dimenzijama 90/90-21 napred i 150/70-18 pozadi.

Prva Husqvarna Norden 901 predstavljena u Srbiji
Foto: BJBikers

Aluminijumski štitnik kartera pokriva prilično veliku površinu ispod agregata. Jedina zamerka na paket standardne opreme mogao bi da bude nedostatak centralnog štendera. Centralni štender je jedna od stavki koja je poželjna ukoliko se uputite na vožnje van asfaltiranih puteva.

Osim toga, Husqvarna Norden 901 deluje spremno za putovanja. Rezervoar je zapremine 19 litara i uz deklarisanu potrošnju od 4,5 litara na 100 km pruža autonomiju od blizu 400 km.

Sve u svemu, Husqvarna Norden 901 deluje kao dobro spremljen paket po razumnoj ceni. Što se same cene tiče, ona iznosi 13.500 eura što Norden 901 dobro pozicionira na tržištu adventure motocikala.

Za utiske i komentare o Nodren 901 modelu, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.