NaslovnaMoto SportSERT Suzuki pobedio na 24 časa Le Mana

SERT Suzuki pobedio na 24 časa Le Mana

-

Za vikend je voženo 47. izdanje trke 24 časa Le Mana koje je još jednom bilo uzbudljivo i neizvesno, sa iznenadnim promenama na vodećim pozicijama.

Pred 47. izdanje 24 časa Le Mana YART Yamaha je dominirala treninzima i na kvalifikacijama su postavili najbrže vreme, što je značio da će startovati sa prve pozicije. Doduše, startno mesto na enduranci trci ne znači puno, jer prvo vozači trče do motocikla i tek tad startuju mašine i kreću u trku.

Sa samog starta YART Yamaha je krenula odlično, ali je još bolje startovao SERT Suzuki izbivši na prvu poziciju. Par lepih preticanja videli smo između YART-a i SERTA, dok su na trećoj i četvrtoj poziciji vozili F.C.C. TSR Honda i Kawasaki WeBike.

Zatim se dogodio prvi pad za F.C.C. TSR Honda ekipu prilikom kojeg se CBR1000RR-R prilično oštetio. Nakon izlaska iz boksa, F.C.C. TSR Honda je nadokandila priličan broj pozicija, a zatim su doživeli novi pad. Nakon toga pada su ponovo izašli na stazu, ali su doživeli novi peh, jer im je pukao lanac i pri tome prilično oštetio motocikl. To je ujedno bio i kraj za F.C.C. TSR Honda ekipu.

SERT Suzuki pobedio na 24 časa Le Mana
Foto: FIM EWC

Samo četiri časa nakon starta trke, SERT Suzuki je imao pad zbog problema sa kontrolom proklizavanja. Srećom, GSX1000R nije bio previše oštećen i posle kratkog boravka u boksu vratili su se u trku.

YART Yamaha je sigurno vodila trku i napravila prednost od šest krugova, sve dok nešto pre sedam časova izjutra Hanika nije doživeo pad. Sreća u nesreći je što se pad dogodio kod ulaza za boks, te je Yamaha R1 bila brzo u rukama mehaničara. Međutim, dok je motocikl popravljen, YART je izgubio ne samo vodeću poziciju, već je pao na peto mesto.

U međuvremenu se SERT Suzuki vratio na prvo mesto, a iza njega je strpljivom vožnjom sa samo jednim krugom zaostatka vozila fabrička BMW ekipa, dok je na trećem mestu bio Kawasaki WeBike.

SERT Suzuki pobedio na 24 časa Le Mana
Foto: FIM EWC

Poredak prva dva tima nije se menjao do kraja trke, ali je YART Yamaha dala sve od sebe i uspela je da se probije do treće pozicije i da se popne na više nego zaslužen podijum. Ceo teret ostatka trke nakon pada pao je na Marvin Frica i Nikolo Kanepu, jer je Hanika povredio rame tokom pada.

Ipak, SERT Suzuki je pobedio uz veliki podvig kako za vozače tako i za samu ekipu. Suzuki je prošle godine odlučio da se potpuno povuče iz svih trka, tako je i SERT Suzuki ostao bez fabričke podrške, ali su odlučili da ipak i dalje koriste Suzuki GSX1000R uz pomoć Yoshimure.

Foto: FIM EWC

Upornost se isplatila i SERT Suzuki sada vodi u generalnom poretku sa devet bodova ispred YART Yamaha ekipe. YART je prikupio dosta bodova jer je vodio nakon 8 i 16 sati trke, za šta se takođe dele bodovi, a uzeli su i bodove za prvo mesto u kvalifikacijama.

U superstock kategoriji pobedu je odnela National Motos Honda koja je u generalnom plasmanu zauzela odlično 5. mesto.

Naredna trka endurance šampionata vozi se 8. juna na stazi Spa u Belgiji i biće u trajanju od 8 časova.

Za utiske povodom trke 24 časa Le Mana možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj utisak.

Pregled trke možete pogledati na sledećem Youtube videu:

Rezultati trke 24 časa Le Mana:

SERT Suzuki pobedio na 24 časa Le Mana

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.