NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Filip Ajlend - Trkački vikend za odbranu časti

WSBK Filip Ajlend – Trkački vikend za odbranu časti

-

WSBK ovog vikenda na stazi Filip Ajlend označava kraj sezone. Možda je pitanje šampiona odlučeno, ali su i dalje u igri titule najbolje ekipe, kao i to da li će Toprak osigurati drugo mesto u šampionatu.

Staza Filip Ajlend se posle dve godine odsustva vraća u igru. Ranije je Filip Ajlend otvarao, a ovog puta će zatvoriti sezonu. Ne brinite, stvari se u normalu vraćaju već sledeće sezone kada će Australija ponovo biti prva destinacija u sezoni i to već u februaru.

Među vozačima, Filip Ajlend spada među omiljene staze zbog svoje tečne prirode i brzih krivina koje traže veliku hrabrost. Staza je u WSBK šampionatu još od njegovo osnivanja i prva trka vožena je 1990. godine. Retko kad je staza bila van kalendara, a jedan od tih retkih slučajeva bio je za vreme COVID-19 pandemije.

Satkana je od 12 krivina, 5 desnih i 7 levih, a najduži pravac iznosi 835 metara. Mnogi delovi staze dobili su imena po uspešnim australijskim vozačima poput Gardnera, Duana, Stonera i Milera. Troj Korser je na Filip Ajlendu pobeđivao 7 puta, a Troj Bejlis 6 puta.

Sa stazom Filip Ajlend možete se bolje upoznati na sledećem snimku:

Ducati i Yamaha za titulu najbolje ekipe – Rea i Toprak za 3. i 2. mesto

Možda većini nije bitno pitanje najbolje ekipe ili titule konstruktora, ali je samim ekipama i proizvođačima (kao i sponzorima) ta stavka izuzetno bitna. Fabrička Ducati ekipa ima solidnu prednostu u odnosu na fabričku Yamaha ekipu, ali još ništa nije završeno. Tako da fabrički vozači, naročito Toprak i Bautista imaju još obaveza i ne smeju previše da rizikuju na poslednjem trkačkom vikendu.

Toprak ima motiv više, jer iako ima 37 bodova prednosti u odnosu na Reu, mora makar na prvoj trci da završi ispred njega kako bi bio još sigurniji u svoje drugo mesto u generalnom plasmanu.

Basani je potvrdio titulu najbolje nefabričkog vozača u šampionatu, ali ima šansu da završi na petoj poziciji u generalnom poretku. Za isto mesto se bori i Lokateli, tako da ni oni neće popuštati niti jedan krug.

WSBK Filip Ajlend
Foto: Yamaha Racing

Iker Lekuona neće nastupati na ovom trkačkom vikendu jer se nije oporavio od povreda zadobijenih na treningu tokom trkačkog vikenda u Indoneziji. Lekuonu će menjati Nagašima, koji je ove godine imao dosta posla menjajući i Nakagamija u MotoGP šampionatu.

Australija će biti poslednji trkački vikend i za Lavertija koji na kraju sezone napušta WSBK šampionat.

Pirelli ima zahtevan zadatak za Filip Ajelnd. Zbog karakteristike staze leva guma trpi veliko opterećenje kako u mehaničkom tako i u temperaturnom smislu. Zato Pirelli na Filip Ajlend donosi tri različite prednje gume: standardnu SC1, zatim A0674 komponentu (poznatiju kao SC1A) i A0843 (SC1B komponentu).

WSBK vozačima će na raspolaganju biti i tri zadnje gume: najmekša će biti SC0, a srednje tvrde gume će biti A1126 (slična prednjoj A0843) i B0152 (slična kao A0843, samo što se struktura gume razlikuje).

Alokacija guma za WSBK Filipa Ajelnd trkački vikend Foto: Pirelli

Termini prenosa trka

Na Eurosport kanalu, u subotu od 04.20 počeće prenos prve supersport trke, a nešto kasnije na istom kanalu, od 05.30 prenosiće se i prva WSBK trka. Na žalost, prema trenutnoj programskoj šemi prenosa druge supersport trke, kao ni sprint ni druge WSBK trke prema svemu sudeći neće biti.

Ostaje da se snađete preko live stream linkova kako biste ispratili poslednji trkački vikendu u sezoni.

Za komentare tokom trkačkog vikenda možete posetiti temu na forumu.

Raspored i satnica WSBK trkačkog vikenda na stazi Filip Ajlend:

Petak:

00:30 – 01:15 WorldSSP – FP1
01:30 – 02:15 WorldSBK – FP1
05:00 – 05:45 WorldSSP – FP2
06:00 – 06:45 WorldSBK – FP2

Subota:

00:50 – 01:20 WorldSBK – FP3
02:25 – 02:45 WorldSSP – Superpole
03:10 – 03:25 WorldSBK – Superpole
04:30 WorldSSP – Race 1
06:00 WorldSBK – Race 1

Nedelja:

00:30 – 00:45 WorldSBK – WUP
00:55 WorldSSP – WUP
03:00 WorldSBK – Superpole Race
04:30 WorldSSP – Race 2
06:00 WorldSBK – Race 2


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.