NaslovnaMoto GaražaSuzuki premijere na EICMA sajmu motocikala

Suzuki premijere na EICMA sajmu motocikala

-

Suzuki se od prošle godine malo uozbiljio i reši da uvrsti nove modele u svoju ponudu. Ove godine je Suzuki na EICMA sajmu motocikala prikazao tri nove premijere motocikala sa kojim planira da se dodatno vrati u trku na tržištu. Od pomenuta tri motocikla, jedan je konačno posve sportski.

Suzuki je poslednjih nekoliko godina bio u stagnaciji sa novim modelima i živeo je na staroj slavi. Na prošlom EICMA sajmu motocikala ugledali smo novi V-Strom 800DE i GSX-8S koji su se tokom ove godine pokazali odlično, ne samo po performansama već i po prodajnim rezultatima.

Ove godine je granica pomerena. Predstavljena su tri motocikla iz tri različite kategorije. Predstavljen je sport – touring motocikl velikog potencijala i sportski motocikl koji koristi agregat kao GSX-8S. Ranije je predstavljen V-Strom 800 namenjen vožnji na asfaltu. O njemu smo pisali ranije i taj tekst možete pročitati na ovom linku.

Suzuki GSX-S 1000GX

Najviše pažnje na Suzuki štandu ovogodišnjeg EICMA sajma motocikala u Milanu privukao je sport – touring motocikl GSX-S 1000GX. Reč je o modelu koji je nastao na bazi putnog GSX-S 1000 iz kojeg je evoluirao u GSX-S 1000GX.

Suzuki GSX-S 1000GX će takože pokretati redni četvorocilindrični agregat radne zapremine od 999 cm3 sa maksimalnom snagom od 152 KS i obrtnim momentom od 106 Nm. Iako su šasija i agregat ostali isti, promene su izvršene na ogibljenju. Showa elektronski podesivo ogibljenje je zaduženo da GSX-S 1000GX dobije sportske performanse i bolju upravljivost.

Uz to, GSX-S 1000GX ima i bogat elektronski paket koji uključuje kontrolu proklizavanja, ABS koji funkcioniše pri prolasku kroz krivine, tempomat, kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže, nekoliko režima vožnje, a sve to zahvaljujući novoj IMU koja prati ponašanje motocikla u 6 osa. Instrument tabla je dijagonale 6,5″ i nudi mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom.

Uživo GSX-S 1000GX izgleda impresivno. Visok i uspravan položaj sedenja, agresivan dizajn i moćan četvorocilindraš sigurno će GX dobro pozicionirati u segment sport – touring motocikala i biće direktan udar na BMW S1000XR.

Suzuki premijere na EICMA sajmu motocikala
Foto: Suzuki

Suzuki GSX-8R

Kao što je GSX-S 1000GX nastao na temeljima ogoljenog brata GSX-8S, što znači da dele isti dvocilindrični redni agregat radne zapremine od 776 cm3 i maksimalne snage od 82,5 KS na 8.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 78 Nm na 6.800 O/Min.

Položaj sedenja i geometrija su u sportskom stilu, što znači u povijenom položaju ka napred kako bi se što više težine prebacilo na prednji kraj i omogućilo preciznije upravljanje. Ogibljenje je prilagođeno nameni. Napred se nalazi Showa SSF-BP prednja viljuška sa odvojenom funkcijom sabijanja i povrata.

Suzuki je konačno počeo da ugrađuje dobre kočnice na svoje motocikle koji su ispod litar zapremine. Tako će GSX-8R krasiti radijalno postavljene Nissin kočione čeljusti i diskovi prečnika 310 mm, što bi zajedno sa solidnom prednjom viljluškom trebalo da obezbedi optimalno zaustavljanje.

Od elektronike će GSX-8R imati kvik šifter za promenu stepena naviše i naniže, kontrolu proklizavanja, režime vožnje i ABS, kao i modernu instrument tablu dijagonale 5″.

Suzuki premijere na EICMA sajmu motocikala
Foto: Suzuki

Jeste da su GSX-8R i GSX-S 1000GX motocikli nastali na bazi prošlogodišnjih modela, ali raduje što Suzuki osluškuje tržište i konačno ide napred. Cene za GSX-S 1000GX i GSX-8R za naše tržište će uskoro biti objavljene na našem sajtu u objedinjenom cenovniku za 2024. godinu.

Za utiske povodom Suzuki noviteta sa EICMA sajma motocikala možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.