NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSuzuki V-Strom 800 - Okrenut ka asfaltu

Suzuki V-Strom 800 – Okrenut ka asfaltu

-

Suzuki V-Strom 800DE je već punu godinu na putevima i pokazao se kao više nego dostojan naslednik V-Strom 650 modela. Sada Suzuki ide korak dalje i na tržište izbacuje V-Strom 800 koji je više prilagođen touring vožnji.

Ljubiteljima isključivo touring vožnje sa povremenim silaženjem van asfalta V-Strom 800DE nije bio toliko privlačan. Zato je Suzuki odlučio da napravi V-Strom 800 koji će više biti orijentisan ka asfaltu, što sa sobom vuče nekoliko benefita, a jedan od njih je manja masa kompletnog motocikla i snažnije kočnice.

Identičan agregat

Agregat koji će pokretati V-Strom 800 identičan je onom koji pokreće V-Strom 800DE. Reč je o dvocilindričnom rednom agregatu radne zapremine od 776 cm3 sa maksimalnom snagom od 83 KS (62 kW) na 8.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 78 Nm na 6.800 O/Min. Ovaj agregat se tokom poslednjih godinu dana odlično pokazao, upravo zbog respektabilnog obrtnog momenta na nižim obrtajima.

Suzuki V-Strom 800
Foto: Suzuki

Zasluga za više snage na nižim obrtajima leži i u rasporedu paljenja od 270 stepeni koja imitira ponašanje V2 agregata.

V-Strom 800RE biće pažljiv i prema novčaniku, jer deklarisana prosečna potrošnja iznosi 4,4 litara na 100 km. Budući da je rezervoar ostao na zapremini od 20 litara, V-Strom 800RE će biti sposoban da pređe preko 400 km sa jednim punjenjem goriva.

Suzuki V-Strom 800
Foto: Suzuki

Snažnije kočnice, manja masa, prilagođena ergonomija

Šasija ostaje identična kao na V-Strom 800DE. Izmene dolaze prvo na polju ogibljenja, jer shodno svojoj nameni, V-Strom 800 će imati ogibljenje sa kraćim hodom koje napred i nazad iznosi 150 mm. Negativna strana je što će obrnuta Showa SFF-BP prednja viljuška ima samo podešavanje predopterećenja opruge, a zadnji amortizer podešavanja predopterećenja opruge i povrata.

Pozitivna je promena na polju kočnica, jer će V-Strom 800 koristiti Nissin četvoroklipne, radijalno postavljene kočione čeljusti koje su sasvim dobre kočnice i mnogo su bolje u odnosu na aksijalno postavljene dvoklipne čeljusti koje koristi V-Strom 800DE.

Suzuki V-Strom 800
Foto: Suzuki

Zbog kraćeg hoda ogibljenja i sedište je na nižem položaju od 825 mm. Pozicija upravljača je takođe pomerena za 13 mm niže, 23 mm napred, dok su nogostupi pomereni za 14 mm ka nazad i 7 mm više. Tako će se dobiti nešto sportskiji položaj sedenja, niža centralizacija mase i veća stabilnost.

Točkovi su takođe drugačijih dimenzija. Pošto je reč o touring motociklu, više nema potrebe za točkovima od 21″, već se napred nalazi liveni aluminijumski točak od 19″, a pozadi se nalazi takođe livena aluminijumska felna od 17″. Obe felne nose tuebeless gume.

Zbog lakših felni, drugačijeg ogibljenja i još ponekih sitnica, V-Strom 800 ima masu sa svim tečnostima o 223 kg i za 7 kg je lakši od V-Strom 800DE.

Suzuki V-Strom 800
Foto: Suzuki

Zaštita od vetra je takođe unapređena sa vetrobranom koji ima veću površinu.

Elektronike taman koliko treba

Suzuki V-Strom 800 dolazi sa dovoljno elektronskih pomagala. Osim ABS-a, V-Strom 800RE poseduje “ride-by-wire” sistem koji omogućava ugradnju SDMS sistema za odabiru jedne od tri mape isporuke snage. Poseduje i neizostavnu kontrolu proklizava koja na ovom modelu nosi skraćenicu STCS i takođe poseduje tri nivo osetljivosti.

Kao dodatni benefit u sklopu paketa standardne opreme dolazi i kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Za pomoć pri kretanju iz mesta postoji Low RPM assist funkcija koja dodaje malo obrtaja kako se motocikl slučajno ne bi ugasio.

Sve informacije i podešavanja nalaze se na kolorizovanoj TFT instrument tabli dijagonale od 5″. Ova instrument tabla još nije dobila stvari poput navigacije ili povezivanja sa pametnim telefonom, ali je u duhu ovog motocikla da sve bude što jednostavnije i da vozač može bez ometanja da uživa u vožnji.

Foto: Suzuki

Suzuki V-Strom 800 bi u Srbiju trebalo da stigne u novembru. Za sad cena još nije poznata, ali za sve informacije oko rezervacije i poručivanja možete dobiti u firmi Euro Sumar koja se nalazi na adresi Vojislava Ilića 145 ili možete posetiti njihovu veb stranicu.

Za utiske povodom V-Strom 800 modela možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.