NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeSYM Cruisym α 300 – Vešt i elegantan gospodin 

SYM Cruisym α 300 – Vešt i elegantan gospodin 

-

Skuteri nikad nisu bili popularniji nego sada, naročito u većim gradovima poput Beograda i Novog Sada. Jedan takav skuter koji je sposoban u gradu, ali i vešt na vožnjama van grada je SYM Cruisym α 300, skuter koji oduševljava dizajnom, praktičnim rešenjima i performansama, a sa cenom nižom od konkurentskih motocikala u klasi. 

Pomenuti Cruisym α 300 je naš prvi testni skuter u ovoj godini. Pošto je to gradski skuter, planirali smo da većinu testa provedemo u gradu, ali i sa vožnjom između gradova. Odometar je na kraju testa zaokružio nešto ispod 700 km u par dana, što je sasvim dovoljno da se više nego dobro upoznamo sa svim prednostima i nedostacima. 

Izdašan jednocilindarš 

Srce koje pokreće Cruisym α 300 je jednocilindričan, vodeno hlađeni agregat radne zapremine od 278,3 cm3 sa maksimalnom snagom od 25 KS (19,1 kW) na 7.500 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 26,2 Nm na 6.750 O/Min.  

Pomenuti podaci preneseno u realnost izgledaju ovako: Cruisym α 300 ubrzava trenutno, uglađeno i veoma dobro. Start sa semafora pripada samo njemu i druga vozila brzo ostaju u retrovizoru. Beogradsku gužvu uopšte više nisam tretirao kao gužvu jer sa semafora uspem da se udaljim od vozila iza sebe, a vozne karakteristike (o kojim će biti više reči kasnije) su mi omogućavale nesmetano provlačenje između automobila koji stoje. 

SYM Cruisym α 300
Foto: BJBikers

Kada se izađe iz grada, agregat pokazuje svoju svestranost. Krstareća brzina od 100 – 110 km/h mu je sasvim u redu i nije u previsokim obrtajima. Maksimalna  brzina postignuta tokom testa iznosila je 137 km/h. Sad, u zvaničnim podacima SYM-a stoji da je deklarisana brzina 127 km/h. Postoji šansa da brzinomer pokazuje 10 km/h više od stvarne brzine (što ulazi u 5% odstupanja na brzinomerima svih motocikala). U svakom slučaju poseduje sasvim solidnu maksimalnu brzinu. 

Prilikom preticanja vozila na otvorenom putu nema problema i Cruisym α 300 povlači momentalno i bez zadrške.  

Dobra stvar je i relativno mala potrošnja goriva koja se tokom testa kretala oko 3,5 – 4 litara na 100 km, što sa rezervoarom zapremine 12 litara znači da se može bez problema preći i 300 kilometara. Međutim, rezervoar je moguće napuniti do realnih 12 litara samo kad je skuter na centralnom štenderu, jer ako sipate gorivo kada je na bočnoj nožici, tada ostane mali vazdušni čep koji spreči sipanje oko 0,5 litara goriva. 

Odlično kočenje, dobra izbalansiranost mase 

Cruisym α 300 sa 197 kg suve mase ne spada među najlakše skutere u svojoj kategoriji, ali je ta masa dobro izbalansirana. Nisko težište i dobra centralizacija mase idu u prilog upravljivosti. U krivine ulazi bez puno napora, putanju solidno drži, a izlazi iz krivine na punom gasu ne širi previše putanju. 

Cenim da ovim karakteristikama doprinosi i prednji točak sa gumom u dimenziji 120 / 70- 14 koji doprinosi stabilnosti u vožnji i to naročito na kočenju. Napred se nalazi jedan disk prečnika 260 mm, a pozadi disk prečnika 240 mm. Zaustavljanje je stabilno, ABS se ne pali osim u slučaju preke potrebe i klizave površine. 

SYM Cruisym α 300
Foto: BJBikers

Merenjem zaustavnog traga prilikom zaustavljanja pri brzini od 80 km/h do potpunog mirovanja zaustavni put je bio više nego dobar za vozilo ove mase i sa pomenutim kočionim sistemom.  

Napominjem da su gume bile dobro ugrejane i da je asfalt na putu na kom je mereno kočenje bio u solidnom stanju. 

Udoban i prostran 

Položaj sedenja i položaj ruku na upravljaču ne zamaraju bez obzira na dužinu vožnje. Sedište je dugačko, prostrano i udobno. Prostora za noge ima dovoljno. Možete da birate da li želite da noge držite ravno na podu ili da ih ispružite ka napred ukoliko se vozate na dužim turama. 

Pod nije u potpunosti ravan, već se između nalazi pregrada u koju je smešten rezervoar goriva. 

Prostora ispod sedišta ima više nego dovoljno. Bez problema staje full-face kaciga i ranac sa laptopom kao i još sitnica. Cenim da bi mogle stati i dve full-face kacige, ali nisam pokušavao.  

SYM Cruisym α 300
Foto: BJBikers

Napred sa desne strane se nalazi pretinac u koji možete staviti pametni telefon i povezati ga na punjenje, jer se unutra nalazi USB 3.0 utičnica za napajanje uređaja. Pretinac možete lepo zatvoriti i tako u vožnji možete dopuniti svoj uređaj. 

Kontakt brava je pametno odrađena i okretanjem ključa jednostavno rešavate sve od uključivanja motora, preko otvaranja čepa rezervoara, do sedišta. Sedište se može otvarati okretanjem ključa u dva položaja, a sve u zavisnosti od toga da li skuter radi ili ne. 

Rad skutera se standardno ne može obaviti kada je bočna nožice spuštena i to je urađeno kao bezbednosna funkcija. Podizanjem na centralni štender se može pustiti skuter u rad. 

Vetrobran je prilično visok i pruža dobru zaštitu od vetra. Na moju visinu od 187 cm, osetio sam da vetrobran prebacuje do visine vrha kacige. 

Kontrola proklizavanja, moderna instrument tabla i LED svetlosna grupa 

LCD instrument tabla se pruža preko celog kokpita. Sa leve strane se nalaze lampice upozorenja poput indikatora za ABS, TCS, pritisak ulja, itd. U sredini je velik digitalni prikaz brzine kretanja i odometar, kao i lepo raspoređene informacije o temperaturi rashladne tečnost, nivou goriva i informacije odometra. Sa desne strane se nalaze dva dugmeta za promenu pregleda podataka odometra i podešavanja sata. Jedina zamerka je za dugmad sa desne strane, tako da ako želite da u vožnji izvršite promenu, malo je nezgodno levom rukom prelaziti na desnu stranu. U obranu ovakvog rešenja mogu reći da je SYM to možda uradio iz bezbednosnih razloga kako vozač ne bi menjao podatke u toku vožnje i na taj način gubio fokus sa dešavanja na putu. To je samo moja pretpostavka, a možda jednostavno nisu razmišljali na tu temu. 

SYM Cruisym α 300
Foto: BJBikers

Dalje, SYM je na Cruisym α 300 poseduje kontrolu proklizavanja koja se aktivira pritiskom i držanjem žutog dugmeta na levoj strani upravljača. U praksi nisam video potrebu za uključivanjem kontrole proklizavanja, jer niti jednom nisam doveo skuter u situaciju da proklizava na dodavanju gasa. U svakom slučaju nije na odmet imati i to pomagalo u slučaju klizavih uslova na putu. 

Svetlosna grupa je kompletno urađena u LED tehnologiji i svetla zaista čine da se put tokom noći pretvori u dan.  

SYM Cruisym α 300Dobra kupovina

Dobre performanse, dokazan kvalitet, garancija sa lepim vremenskim periodom i kilometražom kao i atraktivan dizajn čine SYM Cruisym α 300 kao dobar izbor za kupovinu. Ukoliko vam je potrebno vozilo za svaki dan, a sa kojim želite da skoknete i van grada na neki izlet, Cruisym α 300 je više nego dobar.  

SYM Cruisym α 300
Foto: BJBikers

SYM ima dugu tradiciju proizvodnje skutera i dokazali su se u tom polju. Takođe dodatnu ulogu u sigurnosti prilikom kupovine i održavanja ima i to što je zvanični uvoznik za Srbiju firma Euro Sumar. 

Garancija na sva SYM vozila iznosi 3 godine ili 30.000 km. Cena za SYM Cruisym α 300 iznosi 5.650 EUR. Za više informacija možete posetiti Euro Sumar salon na adresi Vojislava Ilića 145 u Beogradu, a možete posetiti i SYM – Srbija web stranicu.

Ukoliko posedujete SYM Cruisym α 300 i želite da ostavite svoj utisak, to možete učiniti u temi na forumu. 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.