September 24, 2021
NaslovnaMoto SportToprak i Dejvis pobedama zatvorili WSBK sezonu na Estorilu

Toprak i Dejvis pobedama zatvorili WSBK sezonu na Estorilu

-

Juče je na stazi Estoril u Portugalu na žalost svih ljubitelja WSBK šampionata, završena još jedna, 33 po redu sezone. Dobili smo novog (starog) WSBK šampiona, ali su i sve pozicije u svim šampionatima rešene. Poslednji trkački vikend u ovoj sezoni bio je uzbudljiv, sa dobrim trkama do samog kraja.

Nova staza u šampionatu, prouzrokovala je probleme nekim vozačima. Dvojica vozača koji su imali najviše problema, bili su Rea i Reding koji su se borili za titulu šampiona. Zapravo, bilo je potrebno da se desi čudo pa da Rea ne osvoji titulu, jer mu je bilo potrebno samo 3 boda sa tri trke, a pri tome je trebalo da Reding pobedi.

Ipak, kvalifikacije su bile teške za oba vozača. Reding je pao na početku kvalifikacija i prilično je oštetio Panigale V4R. Zbog oštećenja motocikla nije uspeo da izveze nijedan kvalifikacioni krug, te je trku započeo sa poslednjeg mesta.

Rea takođe nije imao više sreće. Pao je već posle prvog odveženog kruga i poput Redinga, polupao je svoj Kawasaki ZX10RR te nije više vozio kvalifikacije. Ipak, taj jedan krug koji je odvezao bio je dovoljan za 15. startnu poziciju.

Najbrži na kvalifikacijama bio je Toprak Razgatlioglu koji je osvojio pol poziciju.

Toprak Razgatilioglu osvojio pol poziciju na Estorilu Foto: Yamaha Motor Europe

Topraku pobeda, Rei titula

Toprak je na najbolji način iskoristio svoju pol poziciju. Odmah od početka trke nametnuo je fantastičan ritam koji niko nije uspeo da isprati. Do kraja trke držao je solidnu prednost u odnosu na drugoplasiranog Gerlofa. Amerikana Garet Gerlof imao je još jednu fantastičnu trku. Startovao je sa treće pozicije i ubrzo je prestigao Haslama, a nakon kraće borbe izborio se i sa Rinaldijem.

Tokom trke Gerlof je vodio borbu sa Dejvisom i Reom. Rea je imao odličan start sa 15. pozicije i već posle prvog kruga našao se na četvrtoj poziciji. Tokom trke Dejvis, Gerlof i Rea nekoliko puta razmenili su pozicije. Dejvis je na kraju uspeo da bude brži i trku je završio na drugoj poziciji.

Toprak (broj 54) i Garet Gerlof (broj 31) odvezli su fantastičnu trku Foto: Yamaha Motor Europe

Gerlof je u poslednjem delu trke uspeo da se izbori sa Reom i da na taj način dođe do još jednog podijuma. Rei je četvrto mesto bilo sasvim dovoljno da osigura titula šmapiona. Još tokom prvog dela trke, Reding je odustao zbog tehničkog problema na motociklu, što je automatski značilo da je Rea došao do nove titule šampiona.

Rei je ovo šesta uzastopna titula WSBK šampiona. Tokom dosadašnje WSBK karijere, Rea je pobedio čak 99 puta.

Rea osvojio šestu titulu WSBK šampiona Foto: Kawasaki Motors Europe N.V.

Superpol trka najuspešnija trka za Yamahu u istoriji WSBK šampionata

Na supersport trci, Toprak Razgatlioglu ponovio je svoju vožnju sa prve trke. Od početka do kraja odvezao je trku bez greške i nagradio je sebe novom pobedom. Žao mi je što moram tako malo reči da napišem za Toprakove dve pobede, ali Turčin je jednostavno bio neuhvatljiv za konkurenciju.

Drugo mesto na superpol trci osvojio je Garet Gerlof, dokazavši da uspeh sa trke u subotu nije bio slučajan. Za treće mesto vodila se bliska borba između Van der Marka i Dejvisa. Njih dvojica imali su borbu i za treće mesto u šampionatu. Sa tim što je na drugoj trci Dejvis bio u boljoj prednosti, jer je Van der Mark pao na prvoj trci.

Na superpol trci Dejvis i Van der Mark razmenili su nekoliko puta pozicije. Na dva kruga pre kraja trke Dejvis je napravio malu grešku, što je Van der Mark iskoristio da se provuče na treće mesto. Dejvis nije uspeo da ga prestigne, tako je da je Van der Mark osvojio podijum.

Sva tri mesta pripala su Yamahinim vozačima, što se nije dogodilo u istoriji WSBK šampionata.

Koliko blisko trkanja volite? Van de Mark protiv Dejvisa Foto: Yamaha Motor Europe

Odličnu trku imali su Džonatan Rea i Skot Reding. Rea se do kraja trka sa 15. pozicije probio sa četvrtu, dok je Skot Reding sa poslednjeg mesta uspeo da stigne do pete pozicije. Te pozicije su imale još veću važnost jer pozicije osvojene na superpol trci određuju startna mesta za drugu trku.

Rea i Reding se odlično probili tokom druge trke Foto: Kawasaki Motors Europe N.V.

Dejvis se pobedom oprostio od Ducatija

Drugu trku ponovo su odlično startovali Toprak i Gerlof, ali je i Dejvis imao dobar start. Tako je započela borba za prva tri mesta, dok su vodećoj grupi polako počeli da se približavaju Reding i Rea. Gerlof je u prvom delu trke napravio grešku i pao, zbog čega je morao da se oprosti još jednog potencijalno dobrog rezultata.

Dejvis je bio rešen da se oprosti od Ducati ekipe na najbolji mogući način. Prestigao je Topraka i polako počeo da pravi malu prednost. Rea je takođe stigao Topraka i njih dvojica imali su zanimljivu borbu za drugo mesto, koje se završilo nesvakidašnjom Reinom greškom. U jednoj od krivina ušao je malo brže, pokušavši da se zaustavi dotakao je Topraka, usled čega je Rea pao.

Pad je ubrzo doživeo i Aleks Louz. Sve to te bi bilo tako strašno da u toku nije bila borba za titulu najboljeg konstruktora. U trenutku kada su Rea i Louz pali, Kawasaki je vodio sa samo 2 boda prednosti u odnosu na Ducati, a sve zahvaljujući tome što se Fores borio na poziciji 7. Fores je bio ključna figura za Kawasaki u poslednjoj trci.

U međuvremenu u poslednjoj trećini trke Reding je stigao Topraka, a Dejvis je već imao prednost od dve sekunde. Reding i Toprak vodili su kratku borbu koju je Reding uspeo da reši u svoju korist. Dejvis je uspeo da održi prednost i dođe do nove pobede i na taj način se oprosti od Ducati ekipe za koju je odvezao 185 trka, na kojima je pobedio 28 puta, osvojio 88 podijuma i 7 pol pozicija.

Kawasaki je na kraju zahvaljujući Foresu uspeo da odnese titulu konstruktora, a titulu najbolje ekipe ponela fabrička Ducati ekipa.

Dejvis se pobedom oprostio od Ducatija Foto: Copyright © 2017 Ducati Motor Holding spa

Lokateli, ponovo

Prva supersport trka imala je dva dela, zbog crvene zastave i prekida zbog pada i šljunka koji je nanet na stazu. Kada je trka ponovo startovala, Lokateli je odlično startovao sa pol pozicije. Dobar start imali su Lukas Mahias i De Rosa. Njih dvoijca započeli su borbu koja nije dugo trajala, jer je De Rosa napravio grešku, proklizao i pao pri čemu je usput pokupio i Mahiasa sa sobom.

Lokateli je u svom stilu lagano pravio prednost u odnosnu na Otela i Sumera koji su se borili za drugu poziciju. Otel je na kraju uspeo da osvoji drugo mesto. Na poslednjem trkačkom vikendu i dalje se vodilo pitanje trećeplasiranog u šampionatu. Filip Otel i Žul Kluzel koji se vratio na stazu posle povrede, još su vodili duel za treće mesto.

Posle prve trke Otel je napravio prvi veliki korak ka trećoj poziciji.

Lokateli do 12. pobede u sezoni Foto: Yamaha Motor Europe

Mahias za kraj supersport sezone

Druga trka bila je možda i najzanimljivija trka u sezoni. Lokateli, Mahias i Vinjales opraštali su se od supersport kategoriji, jer sledeće sezone prelaze u WSBK šampionat. Svi vozači dali su sve od sebe da sezonu završe na najbolji mogući način.

Lukas Mahias poveo je posle odličnog starta, a iza njega su na točak votili Otel, De Rosa, Lokateli, Kluzel i ostatak vozača. Teško je opisati sve razmene pozicija i duele između vodećih vozača.

De Rosa, Mahias, Otel i Lokateli su tokom kruga imali i nekoliko promena pozicija. Na dva kruga pre kraja vodio je De Rosa, ali je Mahias u poslednjem krugu uspeo da napravi prednost i da dođe do pobede. Ostala mesta na podijumu rešavala su se u foto finišu. Iako je De Rosa izašao iz poslednje krivine kao drugoplasirani, Lokateli je uz pomoć zavetrine uspeo da ga pretekne, tako da je Lokateli završio na drugom, a De Rosa na trećem mestu.

Odlična druga supersport trka Foto: Kawasaki Motors Europe N.V.

Trkama na Estorilu završena je zgusnuta, ali dobra WSBK sezona. Već danas, u momentu dok pišem ovaj tekst vozači već rade prvi test za narednu sezonu. Kada se prikupe i obrade sve informacije imaćete priliku da čitate šta nas očekuje u sledećoj sezoni. U ovoj sezoni imali smo prilično uzbudljive trke, kakve nismo imali u prethodnih par godina. WSBK šampionat preti da sledeće godine bude još zanimljiviji i da ode korak dalje po pitanju kvaliteta.

Za diskusiju i komentare o WSBK trkačkom vikendu na stazi Estoril, možete posetiti našu temu na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Estoril
WSBK Estoril – Foto/source: Worldsbk.com

Rezultati superpol trke:

WSBK Estoril
WSBK Estoril – Foto/source: Worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Estoril
WSBK Estoril – Foto/source: Worldsbk.com

Rezultati prve supersport trke:

WSBK Estoril
WSBK Estoril – Foto/source: Worldsbk.com

Rezultati prve supersport trke:

WSBK Estoril
WSBK Estoril – Foto/source: Worldsbk.com


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
121PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se