NaslovnaMoto SportWorldSBKToprak prelazi u BMW!

Toprak prelazi u BMW!

-

WSBK šampionat i moto sport generalno juče je potresla vest da će bivši WSBK šampion napustiti Yamahu i da prelazi u BMW. Ovo je jedan od bitnijih prelaza koji se u WSBK šampionatu dogodio u poslednjih par godina i značajno će uzdrmati promene na startnoj postavi WSBK šampionata.

Glasine su ipak bile tačne: posle 4 godine provedene u fabričkoj Yamaha ekipi, Toprak Razgatlioglu će 2024. godine voziti za fabričku BMW ekipu. Od početka sezone su počele da kruže glasine da bi Toprak mogao da napusti Yamahu. Prvobitno su špekulacije išle u smeru da bi Toprak mogao da pređe u MotoGP šampionat, kao timski kolega Fabiu Kvartararu. Toprak je čak imao i dva testa na MotoGP Yamaha M1 motociklu.

Međutim poslednjih par nedelja Turčin je dovođen u vezu sa BMW-om i spominjalo se da je nemački proizvođač ponudio odlične finansijske uslove. Budući da je Toprak vozač koji trenutno jedini koliko – toliko parira Bautisti, pretpostavljalo se da će ili ostati u Yamahi ili da će preći u konkurentniju ekipu od one koja je trenutno BMW.

BMW je izgleda osim finansijskih uslova obećao još nešto Topraku. Podsećanja radi, BMW se ove sezone nije proslavio sa novim M1000RR motociklom. Skot Reding se muči da uđe u 10 najboljih vozača, kao i satelitska ekipa za koju voze Loris Baz i Garet Gerlof. Van der Mark je veći deo dosadašnjeg angažmana proveo na oporavcima od povrede, jer je i ove godine na Asenu zadobio prelom butne kosti posle spektakularnog “highside” pada na izlasku iz šikane na startno – ciljni pravac. Njega će od sledeće runde menjati Tom Sajks.

BMW-u ne cvetaju ruže u WSBK šampionatu Foto: BMW Motorrad

Za sad nije poznato da li će iz ekipe otići Reding ili Van der Mark, ali s obzirom da Reding prilično glasno negoduje oko razvoja motocikla, velike su šanse da će upravo Britanac potražiti drugu ekipu.

Zašto Toprak napušta Yamahu?

Toprak ima odličan ugovor ne samo sa Yamahom, već i sa Red Bull-om koji mu je jedan od sponzora. Finansijska situacija mu nije presudan faktor u ovom transferu i sam Toprak je izjavio da mu je potrebna promena i novi izazov i da zato prelazi u BMW.

Toprak prelazi u BMW Foto: BMW Motorrad

“Želim da se zahvalim kompletnoj Yamaha familiji za ljubav i poštovanje koje su mi poklonili. Osvajanje svetskog šampionata je bio moj san kada sam potpisao za Yamahu i zajedno smo uspeli da ostvarimo taj cilj. Za sledeću sezonu osećam potrebu za novim izazovom i ako sam imao priliku da odem u MotoGP, nisam osećao istu povezanost sa MotoGP motociklom kao sa superbajkom. Zato ako želim da ostanem u WSBK šampionatu, onda moram da imam novi cilj i novu ambiciju. Žao mi je što napuštam Yamahu, kako brend tako i ulje, jer smo imali jako dobar odnos, ali su promene sastavni deo svakog sporta i normalni su za svakog profesionalca. Zato, veliko hvala za Yamaha Motor Company, Yamaha Motor Europe, Yamaha Motor Turkiye, Pata Yamaha Prometeon WorldSBK Team i naročito za moju ekipu koja je vredno radila za mene.”

Pre odlaska iz Yamahe Topraku predstoji težak zadatak da pokuša da preokrene šampionat u svoju korist. Trenutno je jedini vozač koji uspeva da se koliko – toliko održi sa Bautistom. Naredna trka vozi se na Mizanu od 2. do 4. juna na kom je Toprak postavio odlična vremena tokom testa.

Za utiske povodom prelaska Topraka iz Yamahe u BMW, možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.