July 2, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKToprak testirao MotoGP Yamahu M1

Toprak testirao MotoGP Yamahu M1

-

Šuškalo se da će Toprak Razgatlioglu ove sezone probati MotoGP Yamahu M1, ali su te priče posle utihnule kada je Yamaha rekla da neće biti mesta za Topraka u MotoGP šampionatu sledeće godine zato što njihova satelitska RNF ekipa prelazi na Aprilia motocikle sledeće. Tako su šanse da Toprak dogodine pređe u MotoGP ugašene, ali da li se Yamaha samo zahvaljuje Topraku ili ovim testom pokušava da vidi kako se Toprak snalazi na MotoGP motociklu?

Toprak je Yamahi doneo titulu u WSBK šampionatu prvi put od 2009. godine kada je Ben Spies protutnjao kroz WSBK šampionat. Prošlogodišnja Toprakova titula za Yamahu imala je dodatnu težinu jer je baš Yamaha prekinula dominaciju Kawasakija.

Kako se Toprak snašao na M1?

Toprak je juče na Aragonu dobio priliku da okrene krugove na Yamaha M1 MotoGP motociklu. Taj test je izgleda bio zakazan mnogo ranije jer je rame uz rame sa Toprakom vozio i Kal Kračlou. Kračlou je takođe dete WSBK šampionata iz kojeg je kasnije prešao u MotoGP, a sada je test vozač Yamahe. Kračlou takođe vrlo dobro zna kako je preći sa WSBK na MotoGP mašinu, te je dobro došao da uputi Topraka.

Tokom testa je izvezao 40 krugova, a bilo je u planu da izveze više krugova, međutim tokom popodneva je pala kiša, te je Toprakova avantura bila skraćena.

Bilo je planirano da Toprak prvo odveze 12 krugova, ali je ušao malo ranije u boks kako bi se izvršile određene promene u podešavanju motocikla i kako bi se analizirali podaci.

Pored toga što je morao da se navikne na MotoGP motocikl. Toprak je takođe imao i zadatak da se prilagodi nezgodnim Mišelin gumama.

Da ne bih pisao kako Toprak proveo prvi dan na MotoGP motociklu, prenosim njegovu izjavu:

“Ovo je bio moj prvi dan na Yamaha M1 MotoGP motociklu i osećao sam se totalno drugačije u poređenju sa Yamahom R1. Više snage, drugačija elektronika, “seamless” menjač, sve je to potpuno novo za mene. Sa svakim krugom sam učio sve više i više, pošto posle vožnje WSBK motocikla, nije lako prilagoditi se MotoGP mašini. Na svu sreću imao sam Kal Kračloua da mi da savete i mnogo mi je pomogao. Motocikl je odličan, naročito na pravcu na kom je veoma brz i bilo je zanimljivo iskusiti karbonske kočnice. Bilo je izuzetno toplo, te smo posle prvog stinta od 12 krugova, ostale skratili na 5-6 krugove. Kada gledam MotoGP motocikle na televiziji tokom trke na Aragonu, mogu se primetiti neravnine na stazi i danas sam ih i ja osetio. Nije strašno, ali morate držati gas otvorenim kada prolazite preko neravnine, pošto ako zatvorite gas, motocikl postane nestabilan. Generalno, bio je veoma pozitivan test, čak iako je bio skraćen zbog kiše koja je pala tokom popodneva što je značilo da nisam mogao da odvezem još krugova. Uživao sam vozeći Yamaha MotoGP motocikl i želim da se zahvalim Yamahi na ovoj prilici.”

Toprak testirao MotoGP Yamahu M1

Vremena krugova koje je Toprak odvezao nisu javno objavljeni, te ne možemo ni da nagađamo koliko je Toprak bio brz. Takođe ne postoje ni fotografije Topraka sa staze.

Ostaje nepoznato i to da li je Yamaha samo dala Topraku motocikl da proba u znak zahvalnosti za titulu ili ispipava teren da vidi kako bi se snašao u slučaju da im zatreba u MotoGP ekipi, budući da je Morbideli u lošoj formi ove godine.

Ukoliko nekim slučajem Toprak odveze još jedan test na MotoGP motociklu, to bi značilo da je Yamaha zainteresovana za Topraka u MotoGP projektu.

Ukoliko želite da ostavite komentar ili da vodite diskusiju o ovoj ili drugim vestima iz moto sporta, to možete učiniti u temi na forumu klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.