NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoTriumph Tiger 900GT 2024 - Više snage, manja potrošnja

Triumph Tiger 900GT 2024 – Više snage, manja potrošnja

-

Triumph je sa Tiger 900GT modelom napravio dobar posao i postaje sve prodavaniji. Za 2024. godinu stiže sa nekoliko unapređenja na agregatu, koja prate povećanje snage i smanjenje potrošnje goriva.

Iz godine u godinu, Triumph jača svoju poziciju u segmentu putnih i adventure motocikala. Tiger serija postoji već dugo, još od 1993. godine kada je prvi ugledao svetlost dana. U međuvremenu je Triumph Tiger 900 došao u dve verzije, jedna koja trenutno nosi oznaku Tiger 1200 i drugi u Tiger 900 verziji. Na taj način je dat izbor vozačima koji žele nešto agilniji i slabiji motocikl.

Vreme prolazi, tržište i zahtevi vozača (kao i emisione norme) teraju proizvođače da iz godine u godinu unapređuju motocikle. Tako je i Triumph ponovo zasukao rukave i prionuo na posao unapređenja svog Tiger 900 modela. Agregat je definitivno pretrpeo najviše promena.

Triumph 900GT Pro, Foto: Triumph

Za 13% više snage, potrošnja manja za 9%

Zaštitni znak Triumpha su njegovi trocilindrični agregati za čiju proizvodnju poseduju ogromno iskustvo. Dovoljno je reći da se par godina unazad koriste u Moto2 šampionatu. Konkretno, Tiger 900 koristi redni trocilindriči agregat radne zapremine od od tačno 888 cm sa dve bregaste i četiri ventila po cilindru.

Za ovu generaciju Triumph je potpuno redizajnirao unutrašnje komponente agregata, kako bi istisnuo još snage i povećao efikasnost. Kompresioni odnos iznosi ne malih 13.0:1, a zanimljiv je podatak da prečnik i hod klipa iznose 78 x 61,9 mm. Iako ima kratak hod klipa, zahvaljujući rasporedu paljenja 1-3-2 (T plane crank raspored paljenja) Tiger 900 uspeva da postigne maksimalni obrtni moment od 90 Nm na prilično niskih 6.850 O/min i maksimalnu snagu od 106,5 KS na 9.500 O/min.

U praksi bi to trebalo da znači da će snage biti sasvim dovoljno na niskim obrtajima, što je Triumph i želeo da dobije. U odnosu na prošlu generaciju napravljeno je povećanje u snazi od 13% što uopšte nije malo i zanemarljivo (prethodna generacija je imala maksimalnu snagu od 93,7 KS).

Osim snage, Triumph je želeo da poveća i efikasnost agregata, odnosno da smanji potrošnju, a samim tim i emisione norme. Prema podacima koje su izneli, tvrde da je potrošnja smanjena za čak 9%.

Triumph Tiger 900 Ralyy Pro Foto: Triumph

Šestostepeni menjač je prema svemu sudeći ostao nepromenje, a “assist & slip” kvačilo smanjuje potrebnu silu na polugu kvačila, a “slip” ili proklizavajuća opcija smanjuje mogućnost blokiranja zadnjeg točka i pomaže u kontroli zadnjeg kraja pri brzo promeni stepena prenosa naniže.

Odlične kočnice, dobro ogibljenje, sve podređeno komforu

Iako je cevasta šasija napravljena od čeličnih cevi, sa aluminijumskim prišrafljenim pod – ramom, masa od 219 kg (Tiger 900 Pro Rally ima 228 kg) koju Tiger 900 ima sa svim tečnostima spada u normalne. Rezervoar ima zapreminu od 20 litara i sa deklarisanom potrošnjom od 4,7 L na 100 km omogućava teoretski domet od 400 km sa jednim punjenjm goriva, što je takođe odlično.

Trud je uložen i na polju udobnosti. Sedište je redizajnirano da bude ravnije, a položaj fuzastera i upravljača je takav da drži telo u uspravnom i udobnom položaju. Rally Pro verzija ima upravljač koji je za 15 mm pomeren ka nazad.

Postoje tri verzije u kojim je Tiger 900 da se proizvodi: Tiger 900GT, Tiger 900GT Pro i Tiger 900 Rally Pro. U narednom delu teksta ćemo se osvrnuti na razlike, kojih do sada nije bilo (osim u masi).

Triumph Tiger 900GT
Foto: Triumph

Za Tiger 900GT i 900GT Pro je ugrađena Marzocchi obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 45 mm i podesivim predopterećenjem i sabijanjem, dok hod iznosi 180 mm. Između ove dve verzije ima razlike u zadnjem amortizeru. Obe verzije koriste Marzocchi zadnji amortizer sa podesivim predopterećem opruge i sabijanja i hodom od 170 mm. Jedina razlika je što Tiger 900GT Pro ima elektronski podesiv zadnji amortizer.

Tiger 900 Rally Pro ima drugačiji ogibljenje. Budući da je Rally Pro verzija više okrenuta off road terenima, u skladu sa tim ima Showa obrnutu prednju viljušku sa prečnikom štapova od 45 mm koja je potpuno podesiva (povrat, sabijanje, predopterećenje opruge) i hod od 240 mm kako bi mogao da se nosi sa svim neravninama na off road terenima. Zadnji amortizer takođe potpisuje Showa i ima mogućnost potpunog podešavanja sa 230 mm hoda.

Dalje, Tiger 900GT i Tiger 900GT pro koriste livene aluminijumske točkove od 19″ napred i 17″ pozadi sa fabrički montiranim Metzeler TouranceTM Next gumama u dimenzijama 100/90-19 napred i 150/70R17 pozadi.

Triumph Tiger 900GT
Foto: Triumph

Kod Tiger 900 Rally Pro je situacija drugačija i poseduje žbičane felne sa prednjim točkom većeg prečnika od 21″ i zadnjim od 17″. Razlika je i u tome što su na te felne montirane Bridgestone Battlax Adventure gume u dimenzijama 90/90-21 napred i 150/70-R17 pozadi.

Ono u čemu će sve verzije sigurno biti neprikosnovene je kočenje i to zahvaljujući radijalno postavljenim Brembo Stylema monoblok četvoroklipnim kočionim čeljustima i diskovima prečnika 320 mm i adijalnom glavnom kočionim cilindrom. Nazad se nalazi jedan disk prečnika 255 mm.
Ovako snažan kočioni sistem zasigurno ne poseduje nijedan motocikl u ovoj klasi.

Međuosovinsko rastojanje iznosi 1.556 mm na Tiger 900GT i Tigert 900GT Pro, dok je na Tiger 900 Rally Pro međuosovinsko rastojanje 1.551 mm. Razlike u rastojanju su zbog drugačijeg ogibljenja i prečnika prednjeg točka. Dobra vest je podesiva visina sedišta u rasponu od 20 mm. Visina sedišta može da se podesi da bude između 820 – 840 mm na GT i GT Pro verziji, dok Rally Pro ima visinu sedišta između 840 – 860 mm. Vetrobran na fotografijama deluje dovoljno visok i velik, a ima mogućnost podešavanja u 5 stepeni i ukupan hod od 50 mm.

Foto: Triumph

Moderna instrument tabla, ne previše elektornike

Od elektronskih pomagala sve tri verzije poseduju ABS koji funkcioniše i kad je motocikl pod nagibom. Doziranje gasa je preko “Ride-by-wire” sistema koji je omogućio i ugradnju kontrole precizne kontrole proklizavanja i odabira modova kojih ima četiri (Road, Rain, Sport i Off-Road). GT Pro ima još jedan dodatni režim koji omogućava da se formira sopstveni režim vožnje sa dozvoljenim parametrima. Kod Rally Pro verzije je ugrađen i šesti režim vožnje, Rally Pro ima i šesti Off Road Pro režim vožnje koji omogućava deaktiviranje ABS-a i kontrole proklizavanja.

U odnosu na prošlu godinu instrument tabla je unapređena. TFT instrument tabla dijagonale 7″ ima mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom i “turn by turn” navigaciju, puštanje muzike, itd. GT Pro i Rally Pro imaju i praćenje pritiska u gumama.

Triumph Tiger 900GT
Triumph Tiger 900 Rally Pro Foto: Triumph

Blagi redizajn izgleda

Dizajn je još jedna od blagih promena na Triumph Tiger 900GT, Tiger 900GT Pro i Tiger 900 Rally Pro. Zbog redizajna sedišta i rezervoara radi bolje kontrola motocikla u vožnji, izgled je malo drugačiji. Takođe su u oklopi blago “zategnuti”.

Još uvek je Triumph zadržao prepoznatlji Tiger 900GT izgled sa dva LED fara napred i agresivnijom prednjom maskom. Što se kombinacije boja tiče, Tiger 900GT i Tiger 900GT Pro dolaze u Snowdonia White boji kao standardnoj, kao i dve premium kombinacije boja “Graphite i Sapphire Black”, kao i “Carnival Red i Sapphire Black”. Triumph Tiger 900 Rally Pro će dolazitu u “Carbon Black” i “Sapphire Black” i “Ash Grey i Intense Orange” i “Matt Khaki Green i Matt Phantom Black”.

Sa ovim izmenama, Triumph je više nego dobro unapredio Tiger 900 koji trenutno u ovoj radnoj zapremini nema veliku konkurecniju. V-Strom 800 i V-Strom 800DE su mu blizu, ali imaju manju radnu zapreminu u manje snage, CFMOTO 800MT bi mogao da mu bude konkurencija, kao i Tracer 9 i Tracer 9 GT, ali samo kad je reč o asfaltu.

Triumph Tiger 900 Rally Pro Foto: Triumph

Trenutno nemamo informaciju o ceni za Srbiju, ali nadamo se da će nam novi uvoznik za Triumph dostaviti ovih dana pa ćemo ažurirati tekst.

Ukoliko vas zanimaju informacije oko rezervacije Trimuph Tiger 900GT, Tiger 900GT Pro ili Tiger 900 Rally Pro možete posetiti Triumph salon u Beogradu na adresi Autoput za Novi Sad 73. Radno vreme salona je radnima danima od 9.00 – 17.00 časova.

Ukoliko ste imali iskustva sa prethodnim generacijama Tiger 900 modela, možete svoj utisak ili komentar ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.