NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeCFMOTO 800NK Advanced - Brz, zabavan i cenovno pristupačan

CFMOTO 800NK Advanced – Brz, zabavan i cenovno pristupačan

-

Pri kraju sezone ovogodišnjih testova na naše tržište je konačno stigao CFMOTO 800NK Advanced koji smo početkom godine malo vozili na Evropskoj prezentaciji u Francuskoj. Sada je konačno došao na sveisrcpan tekst sa testa dugog preko 1.350 km. Impresije iz Francuske su se potvrdile. Pred vama je jedan od najzabavnijih naked motocikala po više nego pristupačnoj ceni.

CFMOTO je ove i prošle godine doneo mnogo novih modela i pomeraju granice u svojoj proizvodnji i razvoju. Predstavljeni 800NK je prošle godine na EICMA sajmu motocikala privukao puno pažnje, a ove godine je započeta i prodaja. U Srbiju je stigao sredinom godine, mada smo imali priliku da početkom godine vozimo i jedan prototip koji jeste sličan sa serijskim primerkom, ali je proizvodna verzija daleko naprednija.

Razvoj ovog motocikla ima dosta sličnosti sa KTM 790 Duke modelom koji se proizvodi u CFMOTO fabrici. Agregat, šasija, položaj sedenja, upravljivost, kočnice, sve je na nivou koji parira konkurenciji, a neke i premašuje, naročito kad se u obzir uzme i cena.

Da ne preskačemo korake, idemo da u narednim redovima razbijemo 800NK na komponente i vidimo od čega je skrojen.

Foto: BJBikers

Zabavna dva cilindra sa KTM genom

Agregat koji pokreće CFMOTO 800NK je dvocilindrični redni sa četiri ventila po cilindru i radnom zapreminom od 799 cm3. Budući da KTM i CFMOTO usko sarađuju, agregat ima gene KTM 790 Duke serije što se i oseti u vožnji. Dva cilindra su dizajnirana da svoju snagu ispoljavaju na srednjim i visokim obrtajima što potvrđuju prečnik i hod klipa od 88 x 65,7 mm.

U vožnji se agregat ponaša odlično. Već od niskih obrtaja u 1. i 2. stepenu prenosa isporuka snage je zabavna i linearna i bez većih problema kontrolisano možete da odlepite prednji točak od asfalta. U ostalim stepenima prenosa snaga linearno raste skoro do kraja skale obrtomera koja se nalazi na tik ispod 11.000 O/Min.

U brojkama, performanse izgledaju ovako: 95 KS (70) kW na 9.250 O/Min i maksimalni obrtni moment od 79 Nm na 8.000 O/Min.

Opadanje snage se oseti kada obrtaji pređu 10.000 O/Min. Šestostepeni menjač uparen je sa CF-SC proklizavajućim kvačilom. Realno, u svakodnevnoj vožnji sam tek ponekad osetio da je proklizavajuće kvačilo radilo svoj posao i to pri brzoj promeni nekoliko stepena prenosa naniže. Motorno kočenje je srednje jako, dakle ni prejako, ni preslabo, sasvim dobro. Budući da sam 800NK preuzeo skoro sa nula kilometara, tokom perioda razrađivanja se događalo da se pogodi lažni neutral između 5. i 6. stepena prenosa. Kako je vreme odmicalo, kao i nakon prvog servisa i zamene ulja, ova anomalija se ređe dešavala.

Foto: BJBikers

Pomalo iznenađujuće, CFMOTO je na 800NK ugradio kvalitetno Dell ‘Orto ubrzigavanje sa telom gasa prečnika 46 mm i Bosch elektronskim sistemom koje nadgleda da se napajanje gorivom obavlja kako treba.

Na 800NK Advance u paketu standardne opreme dolazi kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Kvik šifter je podešen tako da bude precizan i tačan od 5.000 O/Min pa naviše. Ne ponaša se loše ni na nižim obrtajima, ali se oseća duži prekid.

Na primer, kod 800MT Touring modela je totalno drugačije podešen i lepše se ponaša na nižim obrtajima. Razlog za razlčita podešavanja prekida paljenja ili doziranja gasa u slučaju blipera je zbog namene motocikla.

Kada je reč o potrošnji goriva, 800NK Advanced ne spada u velike potrošače, naprotiv. Prosečna potrošnja se kretala između 5,5 – 6,5 litara normalne i umerene vožnje.

Iako je maksimalna deklarisana brzina 220 km/h, tokom testa je postignuta brzina od 210 km/h. Do 180 km/h se stigne sasvim brzo, ali nakon 180 km/h vetar počinje da smeta i smanjuje napredak u ubrzanju, pošto je jelte reč o neoklopljenom naked motociklu. Na 210 km/h je vetar toliko jak da se traži svaki mogući zaklon i zaleže se na rezervoar. Sve u svemu, respektabilno ubrzanje i maksimalna brzina.

Mala masa, upravljiv, stabilan

Odmah da se nadovežemo na priču o stabilnosti. Čak i pri brzinama od preko 200 km/h CFMOTO 800NK Advance ostaje stabilan. Nema lelujanja prednjeg kraja, a čak i da ga ima fabrički je ugrađen amortizer upravljača.

Cevasta šasija nosi agregat i zadužena je za stabilnost i upravljivost. S obzirom da je međuosovinsko rastojanje samo 1.465 mm iznenađuje koliko je 800NK Advanced zapravo stabilan. Tokom prolaska kroz krivine uvek imate povratni osećaj sa prednjeg točka i dovoljno prianjanja. Napred se nalazi KYB obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova i mogućnosti podešavajna sabijanja i povrata. Pozadi se nalazi KYB zadnji amortizer koji nudi mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i povrata.

Konkretno, pošto sa svom opremom imam masu od oko 94 kg, dotegnuta je zadnja opruga za dva klika i malo usporena brzina sabijanja prednje viljuške što se pozitvino odrazilo na stabilnost i ponašanje u krivinama.

Kočenje takođe dobija ocenu odlično. Napred se nalaze dva diska prečnika 320 i radijalno postavljene J.Juan četvoroklipne kočione čeljusti. Kočiona pumpa bi mogla imati za nijansu više snage, ali i bez toga je kočenje snažno i precizno. Zadnja kočnica se sastoji od jednog diska prečnika 260 mm.

Foto: BJBikers

Ono što takođe oduševljava je mala masa koju 800NK Advanced poseduje i koja sa svim tečnostima (koje uključuju i rezervoar zapremine 15 litara) iznosi svega 189 kg.

Položaj sedenja je uspravan, ali se oseti da je predviđen za sportsku vožnju, jer sedište i zadnji kraj motocikla dozvoljavaju da se lako pređe u napadački položaj i lako zalegne na rezervoar i omogućava se lako “visi” sa motocikla. Nogostupi su dovoljno udaljeni od asfalta da ne kače pri vožnji na stazi, što smo imali prilike da probamo na stazi Zalužani.

Prebacivanje iz jedne u drugu krivinu je lako kako zbog stabilnosti, tako i zbog male mase i dobro položaja nogostupa.

Moderan i agresivan

Dobra stvar je što na 800NK Advanced nema previše elektronike, odnosno ima sasvim dovoljno za zabavu i svakodnevnu vožnju. Osim pomenutog kvik šiftera koji funkcioniše pri promeni stepena naviše i naniže, za doziranje gasa zadužen je “Ride-by-wire” sistem koji je omogućio tri režima vožnje (Sport, Street i Rain). Ukoliko rešite da putujete negde duže, u paketu opreme nalazi se i tempomat.

Radi lakše upotrebe motocikla, sistem pokretanja je putem “keylless” ključa koji je dovoljno da vam bude u džepu. Pritisnite samo dugme za pokretanje agrgat što je davanje kontakta. “Kill switch” odnosno dugme za pokretanje i gašenje agrgata smešteni su na jednom prekidaču.

Jedna stvar koja se može zameriti sa apsekta dizajna je instrument tabla koja ima dijagonalu od 8″. Potpuno kolorizovana, sa mnoštvo opcija poput multimedije, navigacije, pregleda podataka, instrumenta tabla je pregledna i sve radi kako treba. Međutim, jedina mana joj je što malo narušava atraktivan izgled celokupnog motocikla. Samo da je manjih dimenzijca, ostavljala bi daleko bolji utisak.

Foto: CFMOTO

LED svetlosna grupa je dobro urađena. Far odsečno i jasno osvetljava put u noćnim uslovima, a preko dana omogućava uočljivost drugim učesnicima u saobraćaju.

Sam far je agresivnog i atraktivnog dizajna. Ceo motocikl je lepo dizajniran. Svi oklopi su dobro uklopljeni u jednu skladnu celinu i prilikom svakog prolaska ili parkiranja privlači pažnju prolaznika.

Definitivno naked koji najviše daje za uloženi novac

Iako bi mu se moglo zameriti par mana poput velike instrument table i ponekog pogađanja lažnog neutrala kada je još nov, CFMOTO 800NK Advanced će vas oduševiti time koliko je zabavan i lak za vožnju, a još kad se uzme u obzir da košta svega 8.390 EUR ističe se van svake konkurencije.

Poverenje uliva i činjenica da garancija iznosi 5 godina. Servisni intervali su na 15.000 km što je još jedna dobra stvar koja ukazuje da je CFMOTO siguran u svoj proizvod.

Kada se pogleda konkurencija, CFMOTO bi možda mogao da bude najpribližniji kategoriji u kojoj je neprikosnoveni MT09. Razlike u performansama im nisu prevelike, dok je cena znatno povoljnija. Od GSX-8S i Honde Hornet 750 je snažniji i na papiru sposobniji. KTM 790 Duke i 890 Duke mu beže cenovno, tako da je 800NK Advanced našao svoje zasebno mesto među svim naked motociklima u svojoj kategoriji.

Trenutno 800NK Advanced možete pogledati u CFMOTO salonu u Beogradu na adresi Prešernova 13 ili možete posetiti web stranicu na kojoj možete pogledati sve motocikle iz ponude, kao i cene.

Ukoliko imate iskustva sa 800NK Advance ili želite da ostavite komentar, to možete učiniti u temi na forumu.

Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.