NaslovnaMoto SportDomaći SportTrka 24 časa Kule prevazišla sva očekivanja!

Trka 24 časa Kule prevazišla sva očekivanja!

-

Proteklog vikenda vožena je trka 24 časa Kule koja se održava u sklopu MEC-a i ovo je prvi put u svetu da se organizovala trka ovog formata za mopede! Velika zainteresovanost i neizvesnost vladala je između 18 timova i 96 vozača iz Srbije, Slovenije i Hrvatske koji su došli da daju sve od sebe da ostvare rezultat.

Rezultat je pre svega bio i uopšte završtiti trku na kojoj se voze mopedi poput Tomos automatika koji su debelo zagazili i u četvrtu deceniju. Bilo je i utreniranih i izuzetno spremnih ekipa koje nisu došle da budu samo broj na papiru, već su došli po pobedu.

Uzbuđenje od samog početka

Trka je počela u subotu 14. oktobra u 11.00 časova, a završila se u nedelju, takođe u 11.00 časova. Ekipe koje su vodile glavnu reč tokom trke bile su AMP Racing iz Slovenije, Garage Team iz Zrenjanina i TSM Racing iz Novog Sada.

Od samog početka bilo je napeto jer su se upravo pomenute tri ekipe tokom svih 24 časa smenjivale na vodećim pozicijama. Garage Team iz Zrenjanina još jednom može da ponese titulu najorganizovanije ekipe, jer su u najkraćem mogućem momentu bili u stanju da otklone bilo koji kvar, a imali su ko zna koliko pehova.

TSR Racing je i pored brzih vremena imao kvarovao koji su ih onemogućili da u poslednjoj trećini trke zaostanu više krugova za vodeće dve ekipe. AMP Racing i Garage Team su bukvalno do poslednjeg sata imali svega par krugova razmaka, što je ništa na stazi na kojoj se krug vozi oko 41 sekundu.

Ipak, poslednji peh i tehnički problem presudio je da AMP Racing iz Slovenije u završnici trke preuzme vodeću poziciju. Vozači iz Garage Team-a nisu odustajal i do kraja trke su pokušali da nadoknade zaostatak, ali su na kraju morali da se zadovolje drugom pozicijom, dok je AMP Racing iz Slovenije kući poneo najsjajnije odličje.

Svi timovi završili trku

Prosto je neverovatna činjenica da su od 18 prijavljenih ekipa, svih 18 završili trku! To se najverovatnije ne bi dogodilo da nije bilo nesebičnog pomaganja između ekipa. Ukoliko je neka ekipa imala problem, bukvalno su pomagale ostale ekipe. To mogu da potvrdim i iz ličnog iskustva pošto je ekipa za koju sam vozio imala niz tehničkih problema u prvim časovima trke, a podrške i pomoći od drugih ekipa nije nedostajalo.

Sjajan timski duh i pohvale za sve ekipe koje su učestvovale. Naročito se u pomoći isticao Garage Team, kako delovima tako i samom popravkom konkurentskih motocikala. U jednom momentu su pomogli i ekipi iz Slovenije sa kojom su se borili za prvo mesto.

Broj krugova za Ginisa

Ukupan broj krugova koje su sve ekipe izvezle može bez problema da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Povodom organizacije ove trke, Igor Gašparević je dao sledeću izjavu:

„Kada sam predložio ovu trku odmah sam se pokajao,“ izjavio je kroz smeh vidno premoreni Igor Gašparević, organizator trke.

„Ušli smo u istoriju! Upustili smo se u nešto novo, nešto neočekivano. Svi smo izvukli maksimum, pre svega iz sebe, pa potom i iz slabašnih mopeda. Želim da istaknem da je svih 18 ekipa koje su startovale i završilo trku, što je zaista retkost, uzimajući u obzir da je reč o mopedima starim 30 i više godina. Takođe, kada se zbroje svi odveženi krugovi, dolazimo do cifre od 27.338 krugova, odnosno 17.195,6 kilometara, što je gotovo polovina obima planete Zemlje. Čestitam svim takmičarima.“

I sledeće godine u planu trka u trajanju od 24 časova

Budući da je ova trka privukla puno vozača i gledalaca, za sada je odlučeno da se i dogodine održi trka istog formata, za koju će uskoro biti otvorene prijave. Bila bi šteta da se tradicija ne nastavi i da dogodine Kula ne bude 24 časa u zvuku dvotaktnih mopeda i u mirisu dvotaktola.

Ukoliko se vozili trku 24 časa Kule ili ste prisustvovali kao mehaničar, pomoćnik ili gledalac, svoj utisak povodom trke možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.