NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeQJMOTOR SRV550ST - Kruzer za uživanje uz povoljnu cenu

QJMOTOR SRV550ST – Kruzer za uživanje uz povoljnu cenu

-

Prošlog meseca na našem testu imali smo još jedan kruzer. Ovog puta radilo se o QJMOTOR SRV550ST, jednostavnom kruzeru sa solidnim perforamnsama stvorenim sa jednom namenom – da uživate u vožnji.

Kruzeri su kategorija motocikala kojoj se u poslednje vreme obradujem kada se nađu na našem testu. Opušten položaj i vožnja bez ikakve presije čine da postane jasno zašto je ova kategorija motocikla tražena. Zato je QJMOTOR pažljivo dizajnirao SRV550ST koji spaja dobre performanse sa malom masom.

Agregat koji ne treba potceniti

SRV550ST pokreće redni dvocilindrični agregat radne zapremine od 554 cm3 koji isporučuje ravno 35 kW (47,6 KS) i tako odmah dolazi spreman za vozače i sa A2 vozačkom kategorijom. Inače, ovaj agregat pronaćete i u adventure motociklu SRT550X.

Prvo da iznesem ono čime sam najviše bio iznenađen, a to je maksimalna brzina od 170 km/h koja je postignuta tokom testa. Što je najbolje, bilo je prostora za još koji km/h više, ali je ponestalo prostora.

QJMOTOR SRV550ST
Foto: BJBikers

U svakom slučaju, nije na ovom motociklu poenta maksimalna brzina. Agregat se ponaša lepo i nudi snagu od niskih obrtaja pa sve do kraja. Za dobru isporuku snage sazlužan je i šestostepeni menjač koji radi lepo i precizno, kao i finalni prenos prilagođen ovom tipu motocikla.

Pozitivna strana ovog agregata je i potrošnja koja se nije kretala preko 4,5 litara i uz zapreminu rezeroara od 16 litara može se bez problema prebaciti preko 300 km vožnje.

Stabilnost i udoban položaj sedenja

QJMOTOR SRV550ST ima nisko težište sedenja sa nogostupima i upravljačima postavljenim tako da ne zamaraju ruke niti noge pri dužim vožnjama. Sedište je takođe udobno i bez problema se možete voziti i preko dva časa pre nego što pomislite na pauzu.

Zbog pomenutog niskog težišta SRV550ST je stabilan. Teleskopska prednja viljuška i zadnji amortizer dobro odrađuju svoj posao. Preko ležećih policajaca morate voziti sporije zbog kraćeg hoda zadnjeg amortizera koji je tipičan za ovaj tip motocikla.

QJMOTOR SRV550ST
Foto: BJBikers

Opšte je poznato da kruzer motocikli nemaju preterano snažne prednje kočnice, ali prednja kočnici sa dvoklipnom kočionom čeljusti i diskom prečnika 300 mm, kao i zadnja kočnica sa diskom 250 mm koče taman da vas uvek zaustave blagovremeno.

SRV550ST lako ulazi i prolazi kroz krivine. Dovoljno je da malo pomerite zadnjicu i izvršite komandu na upravljač i već lepo klizite kroz krivine.

Iako nema zaštite od vetra, brzina između 90 – 110 km/h se sasvim lako nosi i može se uživati bez jačih udara vetra.

Minimalna tehnologija

Proizvođačima je uvek nezgodno da naprave motocikl retro izgleda, a da pri tome ubace minimum moderne tehnologije bez koje se danas ne može. Tako je i QJMOTOR uspeo da na SRV550ST ubaci LCD instrument tablu koja se lepo uklopila u dizajn motocikla. Oblik instrument table je retro, a na samoj instrument tabli nalaze sa samo one najbitnije informacije poput brzine kretanja, broja obrtaja agregata, temperatura rashladne tečnosti, nivo goriva, odabrani stepen prenosa, vreme kao i odometar.

QJMOTOR SRV550ST
Foto: BJBikers

LED svetlosna grupa je druga stvar koja je moderna, ali se to ne primeti, osim u noćnim uslovima kada okrugli far osvetljava put belom bojom. Svetlosni snop je solidan i dobro osvetljava put. Pokazivači pravca iznenađuju koliko su snažni tako da nema šanse da ostanete neprimećeni kada menjate traku ili vršite skretanje.

Jednostavan dizajn i pristupačna cena

Dizajn i izgled koji SRV550ST nosi je jednostavan i lep, što govori i činjenica da se mnogi prolaznici okrenu za njim kada stoji parkiran ili pri gradskoj vožnji.

Jednostavan i lep dizajn, pouzdan i potentan agregat,dobre vozne performanse i 3 godine garancije ovaj put ne dolaze po prevelikoj ceni. Za QJMOTOR SRV550ST potrebno je izdvojiti 5.790 EUR.

Zvanični uvoznik QJMOTOR i Zontes motocikala za Srbiju je firma Autopromet. Njihove salone motocikala i skutera možete posetiti u Beogradu na adresi Autoput za Zagreb br. 5 ili u Novom Sadu na adresi Temerinska 52. Takođe možete posetiti i njihovu veb stranicu.

Ukoliko posedujete SRV550ST ili želite da ostavite utisak, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.