NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoUnapređen Triumph Scrambler 1200X i 1200XE za 2024. godinu

Unapređen Triumph Scrambler 1200X i 1200XE za 2024. godinu

-

Triumph je još davno oživeo Scrambler seriju i među prvima je vratio u modernu proizvodnju sa retro izgledom. Najjači model iz ove serije je Scrambler 1200 koji za 2024. godinu dolazi u verzjama Scrambler 1200X i Scrambler 1200XE sa različitim specifikacijama i namenama.

U svojoj dugoj tradiciji Triumph je bio između ostalog poznat i po mnogim Scrambler modelima od kojih je prvi izbacio 1956. godine. Nekako zajedno sa vraćanjem scrambler kategorije u poslednjoj decenijii i Triumph je ponovo počeo da raste. Najjsnažniji motocikl iz Triumph ponude svakako jeste pomenuti Scrambler 1200X i 1200XE koji su dobili nekoliko unapređenja za narednu godinu u odnosu na poslednju generaciju (o kojoj više možete pročitati na sledećem linku).

Dve pomenute verzije koriste istu šasiju i agregat, ali imaju i neka razmimoilaženja kako u specifikaciji tako i u nameni. Iako su Scrambler 1200X i 1200XE sa istom namenom, Scrambler 1200XE je ipak više scrambler koji prilagođen vožnji van asfalta.

Ali da krenemo od početka…

Triumph Scrambler 1200X i 1200XE za 2024. godinu Foto: Triumph

Dva cilindra i veliki obrtni moment

Iako je poznat po trocilindrašima, Triumph je za ovu priliku napravio i ugradio redni dvocilindrični legendarni “Bonneville” agregat radne zapremine od ravno 1.200 cm3. Dug hod i velik prečnik klipa od 97,6 x 80 mm, kao i raspored paljenja na 270 stepeni omogućavaju da već ta konfiguracija sama po sebi obećava snagu i obrtni moment na niskim obrtajima što specifikacija potvrđuje. Isporučuje snagu od 89 KS (66,2 kW) na 7.000 O/Min.

Jedino što odstupa od klasičnog dizajna agregata koji se viđaju na većini motocikla je to što otvaranje i zatvaranje ventila u SOHC tipu, odnosno sa jednom bregastom osovinom u glavi.

Snaga možda ne deluje ništa specijano, ali obrtni moment od 110 Nm na niskih 4.250 O/Min obećava dobru zabavu i pokazuje da Scrambler 1200X i Scrambler 1200XE imaju iskoristivu snagu izđemu 4.250 – 7.000 O/Min.

Foto: Triumph

Scrambler 1200X i Scrambler 1200XE poseduju šestostepeni menjač i kvačilo koje nije proklizavajuće, ali ima “assist” funkciju koja smanjuje potreban pritisak na polugu kvačila. Kik šifter se ne spominje i ne dolazi u standarnom paketu opreme, ali verovatno postoji mogućnost ugradanje.

Jedna od karakteristika svim scramblera su izraženi auspusi sa strane, koji se uglavnom pružaju celom dužinom motocikla, što je slučaj i na pomenutim verzijama.

Foto: Triumph

Scrambler 1200XE sa boljim ogibljenjem i kočnicama

Osim agregata, oba modela dele i cevastu čeličnu šasiju sa gredama i aluminijumsku zadnju viljušku. Osim šasije, tu kreću razlike između Scrambler 1200XE i Scrambler 1200X verzija.

Scrambler 1200X ima slabiju specifikaciju komponenti. Prva veća razlika dolazi u ogibljenju koje na Scrambler 1200X verziji potpisuje Marzocchi u vidu nepodesive obrnute prednje viljuške sa hodom od 170 mm. Pozadi se nalaze dva amortizera, koja imaju mogućnost podešavanja predopterećenja opruge.

Druga stvar koja izdvaja Scramber 1200X su Nissin aksijalno postavljene dvoklipne čeljusti i diskovi prečnika 310 mm napred i jednoklipna kočiona čeljust sa diskom prečnika 255 mm pozadi.

Kod Scrambler 1200XE verzije se Triumph više potrudio i ugradio kvalitetnije ogibljenje i kočnice. Marzocchi je odgovoran za ogibljenje i na ovoj verziji, s tim što je reč o potpuno podesivoj obrnutnoj prednjoj viljušci sa prečnikom štapova od 45 mm i hodom od 250 mm. Zadnji amortizeri su takođe marke Marzocchi i potpuno su podesivi, sa hodom od 250 mm.

Prednji kočioni sistem je još jedna razlika, jer Scrambler 1200XE koristi Brembo Stylema M4.30 radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti i diskove prečnika 320 mm. Zadnja kočiona čeljust je ista kao i na Scrambler 1200X verziji, odnosno Nissin jednoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 255 mm.

Još neke razlike koje Scrambler 1200XE verzija ima su širi upravljač i sedište postavljeno na prilično visokih 870 mm, koje iz paketa dodatne opreme može da se spusti na 845 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 1570 mm, a dolazi i sa Metzeler Tourance gumama.

Triumph 1200XE poseduje bolje ogibljenje i kočnice Foto:Triump

Zbog razlike u ogibljenjima i gumama, Triumph Scrambler 1200X ima međuosovinsko rastojanje od 1.525 mm i visinu sedišta na 820 mm, ali takođe iz dodatne opeme može da se nabave dodaci za niže spušteno sedište i minimalna visina može da iznosi 795 mm.

Gume na kojim Scrambler 1200X izlazi iz fabrike su Metzeler Karoo Street gumama koje su više okrenute ka vožnji na asfaltu i povremenim silascima na ne previše zahtevne off road terenima.

Triumph 1200X, jeftiniji, sa slabijom specifikacijom Foto: Triumph

Oba modela imaju identičnu zapreminu rezervoara koja iznosi 15 litara. Deklarisana potrošnja još nije objavljena, tako da ćemo za taj podatak morati da sačekamo prve testove. S obzirom da obe verzije posedju čeličnu šasiju i agregat veće radne zapremine, masa vozila spremnog za put nije velika i iznosi 228 kg za Scrambler 1200X i 230 kg kada je reč o Scrambler 1200XE verziji.

Kada je reč o dimenzijama točkova, na obe verzije su montirane žbičane felne u dimenzijama 21″ napred i 17″ pozadi.

Moderan scrambler

Iako izgledaju kao da su pobegli iz sedamdesetih godina, Triumph je modernizovao obe verzije. Doziranje gaa je preko “Ride-by-wire” sistema, što omogućava precizniju isporuku snage, odnosno maksimalnu ekonomičnost, kao i ugradnju režima vožnje, kojih na Scrambler 1200X verziji ima pet (Sport, Road, Rain, Off-Road i režim koji vozač sam konfiguriše). dok Scrambler 1200XE ima dodatni Off-road pro režim vožnje.

IMU sistem koji nadzire sve parametre motocikla razvio je Continental. Konkretno, na oba modela je ugrađen ABS i kontrola proklizavanja koja funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom.

Razlike između dve verzije postoje i u dizajnu instrument table. Na Scrambler 1200XE je ugrađena potpuno kolorizovana TFT instrument tabla, dok Scrambler 1200X poseduje multifunkcionalnu LCD instrument tablu sa TFT ekranom.

Triumph Scrambler 1200XE sa modernijom instrument tablom Foto: Triumph

Puno detalja, lep dizajn

Triumph je posebnu pažnju posvetio detaljima. Šrafovi na bloku agregata, Triumph natipisi, retro čep rezervoara i sam rezervoar, okrugli far, sve na fotografijama deluje kvalitetno.

Doduše, u sam kvalitet možete se uveriti i pogledati sami u Triumph salonu motocikala koji se nalazi u Beogradu na adresi  Autoput za Novi Sad 73 za vreme radnog vremena od 9.00 – 17.00 časova.

Cena za Triumph Scrambler 1200X i Scrambler 1200XE još nije poznata, ali ćemo uskoro objaviti cenonvik za 2024. godinu te ćete biti obavešteni o svim cenama.

Ukoliko posedujete Scrambler 1200 iz prethodne generacije ili jednostavno želite da ostavite utisak o novoj generaciji, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.