NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeVoge 525DSX – Najbolji u svojoj klasi

Voge 525DSX – Najbolji u svojoj klasi

-

Nastao pod palicom velike Loncin grupacije Voge motocikli i skuteri privlače pažnju sve većeg broja ljubitelja dvotočkaša. Jedan od motocikala iz Voge ponude je 525DSX, adventure sa kojim smo proveli 1.700 km avantura.

Loncin je snažan proizvođač agregata, motocikala, skutera, ATV i drugih vozila, a između ostalog rade agregate i za druge proizvođače. Jedan od njihovih klijenata je i Honda za čije su potrebe radili dvocilindrični agregat koji pokreće CB500F. Upravo na temelju tog agregata je Loncin razvio agregat za svoj adventure motocikl, a oko agregata su posložili dobre komponente koje čine 525DSX.

Do sad nismo imali prilike da testiramo nijedan motocikl ili skuter iz Voge ponude, tako da smo ovom testu prišli  ozbiljno i podrobno ispitali sve performanse.

Voge 525DSX
Foto: BJBikers

Ekonomičan, sa dobro odmerenim prenosom i respektabilnom snagom

Voge 525DSX pokreće redni dvocilindrični agregat radne zapremine od 494 cm3 sa četiri ventila po cilindru i vodenim hlađenje. Maksimalna snaga iznosi 46,9 KS (35 kW) na 8.500 O/min što predstavlja maksimalnu dozvoljenu snagu za A2 kategoriju, dok maksimalni obrtni moment iznosi 50,5 Nm na 7.000 O/min.

Na papiru i prema specifikaciji se vidi da agregat poseduje dobre performanse koje su konkurentne sa ostalim motociklima iz ove kategorije, ali kako se pokazuje u vožnji?

U vožnji je isporuka snage na nižim obrtajima iznenađujuće dobra. Već od 3.000 O/min može da se vozi bez bilo kakvih „štucanja“ agregata, a od 6.000 O/min agregat daje najbolje od sebe i dosta dobro ubrzava sve do crvenog polja obrtomera koje je postavljeno na nešto preko 9.000 O/min.

Agregat je tih i miran, bez nekih većih vibracije. Manje vibracije se jedino osete prilikom naglog ubrzanja, negde između 5.500 – 6.500 O/min, ali se vibracije verovatno prenose sa lanca, jer je klizač lanca montiran tik do nosača fuzastera.

Kad već spominjemo ubrzanje, na testu ubrzanja je 525DSX na 220 metara dohvatio 130 km/h, dok je maksimalna brzina po brzinomeru iznosila 178 km/h. Međutim, prema deklarisanim podacima Voge je naveo da je maksimalna brzina 170 km/h, što je verovatno mereno prema nepogrešivom GPS-u. Tako da brojka na brzinomeru jeste uvećani procenat koji brzinomeri prikazuju.

Ukoliko želite dosta da putujete sa 525DSX, obradovaće vas informacija da je prenos prilagođen i za duža putovanja, tako da na auto putu bez problema možete da održavate brzinu na 130 km/h. Na pomenutih 130 km/h obrtomer stoji na 6.000 O/min i tada vam je prosečna potrošnja oko 4,1 litru.

Voge 525DSX
Foto: BJBikers

Što se potrošnje tiče, u zavinosti od stila vožnje i opterećenja, potrošnja se kretala između 3,7 – 4,2 litre i uz zapreminu rezervoara od 17,6 litara može se preći solidan broj kilometara. Tokom testa se rezervar za gorivo uključivala između 330 – 350 km, a sa jednim rezervoarom je najviše pređeno 380 km, a da se cedila poslednja kap iz rezervoara, verujemo da bi 525DSX dohvatio oko 420 km sa jednim rezervoarom.

Podesivo ogibljenje, solidne kočnice, nešto veća masa

Agregat se kači na cevastu šasiju, koja je ukombinovana sa odličnim KYB podesivom prednjom viljuškom sa  prečnikom štapova od 41 mm i hodom od 150 mm. Pozadi amortizer ima mogućnost podešavanja predopterećenje opruge i ima hod od 145 mm.

Ogibljenje je već fabrički vrlo dobro podešeno i mora se odati priznanje da odlično uprija neravnine, a pri tome je dovoljno čvrsto da daje dobru kontrolu i upravljivost nad motociklom bilo da vozite po asfaltu ili ste skrenuli sa asfalta da tražite avanturu ili mirne predele.

Voge je predvideo 525DSX i za vožnju van asfalta. Minimalna visina od tla iznosi 200 mm.

Upravljač je uspravan i širok, a fuzasteri su postavljeni tako da su noge uspravne. Generalno vozač ima dosta mesta na motociklu, čak iako spadate u više vozače.

Vetrobran je podesiv i širok. Ukoliko ste viši od 187 cm, možda ne bi bilo na odmet da je vetrobran još nešto viši, ali i ovako fabrički dobro radi posao, na 187 cm visine, vetar udara iznad vizira kacige. Štitnici ruku koji dolaze fabrički i širina vizira prave dobru zaštitu od vetra.

Voge 525DSX
Foto: BJBikers

Sedište vozača i suvozača su mekša i srednje široka. Recimo da spadaju u srednje udobna i bez pauze možete preći oko sat i po vremena u cugu pre nego što počnete da razmišljate o prvoj pauzi.

Od kočnica 525DSX napred poseduje dva fiksna diska prečnika 298 mm i Nissin dvoklipne plutajuće čeljusti. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 240 mm i jednoklipna kočiona čeljust. Kočnice funkcionišu dobro i Voge je ugradnjom ovih kočionih čeljusti očigledno tražio kompromis za dobro kočenje na asfaltu i off road-u. Ugriz nije prejak, ali kako nastavite sa stiskanjem poluge prednje kočnice, sila kočenja postaje sve snažnija.

Na našem testu zaustavnog puta 525DSX se sa 80 do 0 km/h zaustavio za nepuna 23 metra, što spada u dobar rezultat ako se u obzir uzme da masa motocikla sa svim tečnostima iznosi 196 kg.

Voge 525DSX
Foto: BJBikers

Kad smo kod pomenute mase, ona je dobro izbalansirana i ne stiče se osećaj da motocikl ima nepunih 200 kg, već pri manevrisanju i vožnji deluje da je lakši. Za to je osim rasporeda mase zaslužno i ogibljenje koje ne dozvoljava da motocikl previše tone.

Kontrola proklizavanja i ABS koji se mogu isključiti, savremena instrument tabla i cak pri podešavanju farova

Smelo i odvažno, Voge 525DSX je moderan i prati korak sa tehnologijom. Poseduje kontrolu proklizavanja i ABS koji se mogu isključiti dugmadima koji se nalaze na levoj, odnosno desnoj strani upravljača. Kada isključite kontrolu proklizavanja, ostaje neaktivna sve dok je ne isključite i ponovo uključite ili dok ne ugasite motocikl.

Voge 525DSX
Foto: BJBikers

Osim kontrole proklizavanja i ABS-a, 525DSX ima i dva režima vožnje: Sport i Eco. Sportski nudi svu snagu na raspolaganju, dok je u Eco režimu vožnje odziv na gas slabiji i potrošnja je u skladu sa tim nešto niža, ali ništa drastično.

Instrument tabla je kolorizovana i pruža sve informacije, od brzine kretanja, broja obrtaja motora, odabranog stepena prenosa, temperature rashladne tečnosti, itd. Moguće je povezivanje sa pametnim telefonom preko Voge aplikacije. U toj aplikaciji moguće je na pretplatu koristiti navigaciju na instrument tabli.

Foto: BJBikers

Još jedna moderna stavka koju 525DSX poseduje je kamera! Na prednjem kraju motocikla nalazi se kamera kojom možete snimati vaše putovanje ili je koristiti kao bezbednosni element. Ispod sedišta se nalazi modul u koji se ubacuje micro sd kartica.

LED svetlosna grupa je odlična, a fabrički su ugrađene i maglenke. Jedina zamerka odlazi na podešavanje svetlosnog snopa. Naime, malo je sakriven pristup za podešavanje farova i nalazi se skroz ispod farova, gledaju od blatobrana ka gore. Potreban vam je krstasti odvijač da biste podesili farove. Osim toga, svetla su odlična.

Foto: BJBikers

Možda i najbolji adventur u svojoj klasi

Posle provedenih 1.700 km na 525DSX nismo uspeli da mu nađemo puno mana. Zapravo, na teret mu se mogu staviti samo par zamerki, poput malo vibracija pri naglom ubrzanju u rasponu od 5.500 – 6.500 O/min, zaštita od vetra je mogla biti za nijansu bolja i rešenje za podešavanje farova je moglo biti sretnije rešeno.

Ono što je dobro na 525DSX je agregat sa dobrom isporukom snage i malom potrošnjom, odlično ogibljenje, mnoštvo dodataka (kreš barovi, maglenke, štitnici ruku, nosači kofera) i kontrola proklizavanja.

Sagledavajući sve performanse i ono što nudi za cenu od 6.390 EUR, Voge 525DSX se nameće kao najkonkurentniji motocikl u svojoj klasi. Jedini jeftiniji od njega je QJMOTOR SRT550X koji ima za skoro 40 kg veću masu.

Sve motocikle i skutere iz Voge ponude možete pogledati u Beogradu na adresi Autoput za Zagreb 32 ili možete posetiti njihovu web stranicu.

Ukoliko posedujete Voge 525DSX ili želite da ostavite svoj utisak, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.