March 30, 2023
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Herez test - Svi timovi sa velikim promenama i nadama

WSBK Herez test – Svi timovi sa velikim promenama i nadama

-

WSBK sezona je konačno pred vratima. Ovu godinu otvorili su WSBK vozači koji su obavili dvodnevni test na stazi Herez u Španiji. Videli smo fabričku Ducati ekipu sa Panigale V4R modelom spremnim za 2023. godinu, Kawasaki i BMW sa mnogo promena kako sa tehničke strane tako i u samim ekipama, Honda je takođe testirala novi agregat, a Yamaha je donela nekoliko novina.

Prvi test u godini obično je i najzanimljiviji jer ekipe donose najviše delova koje su razvijali preko zime, na osnovu iskustva iz prethodne sezone i sa poslednjeg testa u prošloj godini. Nakon evaluacije u fabrikama, novi motocikli su uglancani i spremaju se za novu sezonu.

Iako vremenski uslovi nisu bili savršeni (temperatura je u nekom momentu iznosila samo 13 stepeni), vozači su odvezli veliki broj krugova i prikupili važne informacije.

Na ovom testu je cilj bio da ekipe vide koje komponente im donose napredak i da na narednom testu fino podese motocikl. Tako je je Herez test ključan za dobar početak sezone. Naročito je bitno odrediti odnose u menjaču kako bi snaga motocikala bila maksimalno iskorištena. Prema novim pravilima od pre dve sezone, ekipe pred početak sezone moraju da homologuju prenosne odnose u menjaču.

Ducati sa novim, snažnijim i uglađenijim agregatom

Šampionska Ducati ekipa preko zime nije sedela skršetnih ruku živevši na staroj slavi. Novi Panigale V4R dobio je snažniji agregat koji su Bautista i Rinaldi imali prilike da testiraju na Herezu. Prema Bautistinim rečima, osim što je agregat nešto snažniji ima i linearniju isporuku snage u poređenju sa prošlogodišnjim modelom.

Linearnija isporuka snage i pitomiji agregat znače da motocikl ostaje mirniji na inicijalnom dodavanju gasa. Takva karakteristika agregata tokom trke štedi gumu. Upravo je štednja zadnje gume bila jedna od glavnih prednosti Bautiste koji je pred kraj trke vozio u odličnom ritmu.

Osim novog agregata, Ducati je testirao i novi Akrapovič izduvni sistem. Promene na izduvnom sistemu su vidljive golim okom. Za razliku od prošlogodišnje verzije koja ima kraće izduvne grane, Akrapovič je za 2023. godinu za Ducati pripremio izduvni sistem sa dužim izduvnim granama koje neodoljivo podsećaju na one koje je Dejvis koristio 2018. godine kada se trkao sa Panigale R modelom.

WSBK Herez test
Bautista i novi V4R, obratite pažnju na izduvni sistem Foto Ducati

Pored novog agregata i izduvnog sistema redizajnirana su i aerodinamična krilca.

Bautista je bio jedan od vozača koji je izvezao skoro najviše krugova. Prvog dana izvezao je 88 krugova, a drugog dana 86 krugova (ukpno 174 kruga). Prvog dana postavio je najbrže vreme 1’38.851 koje je za dve desete bilo sporije od Toprakovog i dan je završio na drugoj poziciji. Drugog dana je izvezao još brži krug u vremenu 1’38.449 i dan je završio na trećem mestu, iza Topraka na prvom mestu dok je Rea bio drugi.

Ono što zabrinjava je da je Bautista imao odličan ritam na potrošenim gumama. Prvog dana je imao manji pad prilikom izbegavanja Ane Karasko u prvoj krivini.

Odličan test za Petrućija

Danilo Petrući se vratio u WSBK padok. Ne zaboravite da je Petrući potekao iz Superstock šampionata pre nego što je otišao u WSBK. Ove godine će Petrući voziti za Barni Spark Racing ekipu i sezonu počinje na Panigale V4R motociklu iz 2022. godine. Još nije poznato da li će Petrući tokom sezone preći na 2023 verziju.

U oba dana je Petrući bio solidno brz. Prvog dana je izvezao 53 kruga i dan završio na šestoj pozicji 1,193 sekunde iza Topraka, dok je drugog dana izvezao 54 kruga završivši dan na osmoj poziciji, sa 1.042 sekundi zaostatka za Toprakom.

Danilo je nakon testa izjavio da je zadovljan, mada ima još prostora da napreduje jer se još nije potpuno navikao na Pirelli i nije još 100% podesio motocikl prema svom stilu vožnje.

WSBK Herez test
Danilo Petrući na motociklu nosi zastavu Srbije Foto: Barni Spark Racing team

Ukoliko vam se čini da na Petrućijevom motociklu vidite Srpsku zastavu, odmah da vam kažem da ste u pravu. Naime, Spark Racing ekipa iz Srbije je i ove sezone jedan od glavnih sponzora Barni ekipe, te zato ekipa i nosi naziv Barni Spark Racing team. Želimo Petrućiju puno uspeha ove sezone.

Yamaha i Toprak najbrži na testu

Posle izgubljenje titule, Toprak Razgatlioglu se vratio na startni broj 54 i rešen je da po svaku cenu ponovo dođe do titule. Yamaha je imala nekoliko stvari na testu. Yamaha je (kao i ostali) zaostajala za Ducatijem u maksimalnoj brzini i ubrzanju. Ubeđeni su da problem ne leži toliko u samom agregatu već u manjku prianjajna na izlazima iz krivina.

Zato je Yamaha na test za R1 donela novu zadnju viljušku i povezivanje sa zadnjim amortizerom, kao i novi elektronski paket. Cilj ovog testa bilo je pronalaženje više prianjanja na ubrzanju i podešavanje pomenutih komponenti sa elektronskim paketom. Toprak je odmah bio na dobrom ritmu odvezavši prvi dan 67 krugova postaviši najbrže vreme dana.

WSBK Herez test
Toprak i Yamaha u dobroj formi Foto: Yamaha Racing

Nakon prvog dana Toprak je najavio da će drugog dana pokuašti da odveze krug unutar 1.37, ali je tokom prepodneva doživeo pad pri velikoj brzini. Srećom, samo je malo ugruvao levu nogu i ostao je takoreći nepovređen. Njegova Yamaha R1 je bila totalno uništena, kao i zadnja viljuška na njoj. Ipak je i drugog dana uspeo da postavi najbrže vreme i da Herez napusti sa dobrim osećajem.

Lokateli je takođe imao solidan test odvezavši ukupno 148 krugova.

Agerter i Gardner odlični, Baldasari nešto slabiji

Dominik Agerter se odlično prilagodio WSBK Yamahi. Tokom prvog dana je odvezao čak 89 krugova, dok je drugi dan bio skoro jednako vredan sa 71 krug. Tog drugog dana postavio je impresivno vreme 1:39.193 što mu je donelo šesto najbrže vreme u kombinovanim vremenima.

Agerteru odlično legla Yamaha R1 Foto: Yamaha, WSBK Herez test

Remi Gardner je iz MotoGP-a prešao u WSBK i izgleda da mu prelazak prija. Prvog dana je odvezao 86 krugova i bivao je sve brži i brži.Drugog dana je iznenadio sa vremenom 1:39.464 koje mu je bilo dovoljno za desetu poziciju u kombinovanim vremenima.

Gardner je očigledno “prepisivao” agresivan stil od Topraka i rekao je da mu ne smeta što motocikl puno igra, što dokazuje i sledeća fotografija.

Gardneru Yamaha R1 zanimljiva za “igranje” Foto: Yamaha

Za razliku od Gardnera i Agertera, Baldasarijevo upoznavanje sa WSBK mašinom je proteklo nešto sporije. Nakon oba dana Baldasari je test završio na 18. poziciji u kombinovanim vremenima. Budući da je Baldasari kroz svoju karijeru poznat po tome što mu treba malo više vremena da se prilagodi, verujem da će mu u nekom momentu “kliknuti”.

Baldasari polako upija informacije Foto: Yamaha

BMW prešao sa Nissin na Brembo kočnice

BMW ima velike nade od ove sezone, pošto se prethodne nisu proslavili. Prvo što upada u oči je novi aerodinamični paket na M1000RR-u. Svi vozači BMW-a su rekli da osećaju boljitak sa ovim aerodinamičnim paketom, naročito u većem prianjanju koje pomaže da se bolje uđe u krivinu. Van der Mark je rekao da je ubeđen da će novi aerodinamični paket doneti i veću maksimalnu brzinu, ali da to na Herezu nije vidljivo zbog kratkog pravca.

Druga velika promena u BMW-u je prelazak sa Nissin na Brembo kočnice. Dok Van der Mark nije siguran koliko je Brembo bolji od Nissina, Baz je rekao da je oduševljen prelaskom na Brembo i da već neko vreme lobira za tu promenu. Ističe da je promena osetna.

Treća stvar koju je BMW testirao je novi menjač koji omogućava bržu promenu stepena prenosa naviše i naniže. Implementirana je i nova strategija kvik šiftera i odabrani su odnosi u menjaču koji će biti korišteni tokom sezone.

Tokom samog testa BMW vozači nisu postavili neka impresivna vremena. Loris Baz je najbrži na 11. poziciji, a iza njega je Reding na 12. poziciji.

Nažalost, zvaničnih slika od BMW-a još nema te ostajemo uskraćeni za zvanične fotografije koje smemo da objavimo.

Kawasaki spas traži u geometriji šasije

Reklo bi se da je Kawasaki doneo najmanje novih stvari na test. Uglavnom su fokusirani na elektroniju koja bi trebalo da pomogne Kawasakiju da se bolje ispuca iz krivina i da dobije na ubrzanju.

Showa i Kawasaki zajedno rade na novom zadnjem amortizeru i traženju optimalnog međuosovinskog rastojanja. Rea i Louz su se žalili da im je od staze do staze teško da pronađu standardno podešavanje koje dobro radi.

Osim ovih sitnijih novina na tehničkom apsektu došlo je do promena i unutar sam ekipe. Iz Yamahe u Kawasakijeve redove prešao je Kristof Lambert, a u ekipu je došao i Donkers. Obojica su ljudi zaduženi za elektroniku što jasno ukazuje da Kawasaki polaže velike nade u to da će im elektronika pomoći da reše probleme iz prošle sezone. Mora se priznati da je Kawasaki ZX10RR samo po sebi zastareo model i da prethodne dve – tri godine nije dobio značajnija unapređenja.

Rea i Kawasaki moraju dobro da se potrude da stignu konkurenciju Foto: Kawasaki

Zanimljivo je da je Rea tokom oba dana odvezao samo 98 krugova, ali je drugog dana uspeo da postavi veoma brz krug u vremenu 1:38.352 što mu je bilo dovoljno da test završi na drugoj poziciji. Prema Reinim rečima, manji broj krugova odvezen je zbog hladnijih uslova na Herezu i kaže da je test bio produktivan i da su uspeli da unaprede šasiju.

Ove godine se u WSBK šampionat vratio i Tom Sajks, koji je jednu sezonu proveo u BSB-u. Sajks se ponovo adaptira na Kawasaki ZX10RR i Pućeti ekipu, budući da se u BSB-u voze motocikli koji ne koriste elektroniku i kontrolu proklizavanja.

Sajks se vratio u WSBK Foto: Kawasaki, WSBK Herez test

Honda sa najviše promena

Od kako je novi CBR1000RR-R debitovao Honda se vratila u WSBK šampionat i želi da se dokopa najvišeg stepena pobedničkog postolja. Za ovaj test na stazi Herez Honda je pripremila mnogo stvari.

Lekuona se žalio da mu je problem kočenje i skretanje, tako da se honda potrudila da optimizuje šasiju. Za razliku od prethodne godine, na ovogodišnoj šasiji primetni su varovi koji služe da ojačaju šasiju i verovatno je naprave krućom i stabilnijom na kočenju što je Lekuona i potvrdio. Osim promena na šasiji, Nissin je pripremio i nove kočione čeljusti koje su po prvi put upotrebljene na ovom testu.

Testirane su i promene na agregatu i elektronskom paketu, a sve u cilju linearnije isporuke snage i više snage i obrtnog momenta na nižim obrtajima. Honda CBR1000RR-R ima dovoljno snage na visokim obrtajima što potvrđuju i maksimalne brzine iz prethodne godine gde je Honda često bila u ravni sa Ducatijem. Jedini problem je što CBR1000RR-R nije imao snage na nižim obrtajima, te je to jedan od ciljeva za ovu sezonu.

Lekuona je ukupno izvezao 136 krugova i postavio deveto najbolje vreme, dok je Vierhe izvezao 167 krugova i postavio najbži krug koji je bio dovoljan za 13. najbrže vreme u kombinovanim vremenima.

Tokom drugog dana je Lekuona mogao postaviti još brži krug, ali kada je izašao sa kvalifikacionom gumom umalo nije pao. Lekuona kaže da mu je to bilo najbolje spašavanje u karijeri i da je dugo držao motocikl na laktu i kolenu, pre nego što je uspeo da ga podigne.

WSBK Herez test
Iker Lekuona se lepo zabavljao tokom testa Foto: Honda Racing Corporation, WSBK Herez test

Ovo je očigledno bio bitan test za Hondu jer je njihova garaža bila puna važnih ljudi iz HRC-a koji su budno motrili na test.

Dok čitate ove redove, verovatno je već u toku test na stazi Portimao koji se vozi od 31. januara do 1. februara. To će biti poslednji test u Evropi pre nego što se timovi spakuju i zapute u Australiju na poslednji test pred trkački vikend u februaru.

Za utiske sa testa možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.

Foto/Source: Worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.