NaslovnaMoto SportWSBK šampionat - tri trke po trkačkom vikendu

WSBK šampionat – tri trke po trkačkom vikendu

-

Nova sezona WSBK šampionata nam je pred vratima, te bi valjalo napisati koju reč o izmenama u šampionata. WSBK šampionat imaće tri trke po trkačkom vikendu.

Organizatori su želeli da učine šampionatim zanimljivim, pa su rešiili da uvedu treću trku koja će se voziti nedeljom. Za početak da krenemo od kvalifikacija. Sistem kvalifikacija koji smo gledali prethodnih sezone više ne važi. Od ove sezone voziće se jedna kvalifikaciona sesija u trajanju od 25 minuta. U toku ove sesije svi vozači izlaze na stazu i bore se za pol poziciju.

Ovakav način kvalifikacija će sigurno biti zanimljiv za nas gledaoce, ali vrlo verovatno napet za brže vozače iz razloga što će sporiji vozači želeti da prate brže vozače ne bi li napravili koju desetinku bolje vreme. Kvalifikacije će odrediti startni poredak za prvu trku i za novu sprint trku.

Alvaro Bautista - Ducati Panigale V4R
Alvaro Bautista – Ducati Panigale V4R

Prva trka voziće se subotom, dok će se sprint trka voziti nedeljom pre supersport trke. Plasman vozača na sprint trci ujedno će odrediti ko će startovati sa koje pozicije na drugoj trci normalne dužine koja se takođe vozi nedeljom. Samo prvih devet vozača na sprint trci osvojiće bodove. Pobednik sprint trke osvojiće 12 bodova, drugoplasirani 9 bodova, trećeplasinari 7 bodova. Vozači plasirani od četvrtog do devetog mesta osvojiće 6 bodova za četvrto mesto, zatim 5 za peto, 4 za šesto, 3 za sedmo, 2 za osmo i 1 bod za devetu poziciju.

Dužina sprint trke iznosiće 10 krugova. Pirelli je napravio specijalnu gumu samo za ovu sprint trku. Kako će se odvijati sprint trka velika je nepoznanica jer neki vozači neće rizikovati da padnu i povrede se ili teško oštete motocikl. Ukoliko se dogodi neka povreda vozač neće biti u stanju da vozi drugu trku na kojoj može da uzme dvostruko više bodova.

Leon Kamier - Honda CBR 1000RR SP2
Leon Kamier – Honda CBR 1000RR SP2

Gledano sa druge strane, vozači opet neće hteti da dozvole da izgube previše bodova na sprint trkama. Sprint trka će biti prilika za mnoge vozače da se domognu boljih startnih pozicija za drugu trku.

Pred prvu trku objavljeni su i podaci o maksimalnom broju obrtaja za nove modele koji su se ove godine pojavili na tržištu. U prvom redu ovo se odnosi na BMW S1000RR, Kawasaki ZX10RR i Ducati Panigale V4R.

BMW S1000RR

U prilogu ispod je spisak motocikala i maksimalan broj obrtaja sa kojim će započeti sezonu:

BMW S1000RR – 14.9000 O/min
Ducati V4R – 16.350 O/min
Kawasaki ZX10RR – 14.600 O/min
Aprilia RSV4 RF – 14.700 O/min
Honda CBR 1000RR SP2 – 14.550 O/min
Yamaha R1M – 14.700 O/min
Suzuki GSX-R 1000 – 14.900 O/min
MV Agusta F4 – 14.950 O/min

Neki od motocikala koji su na spisku trenutno ne učestvuju u WSBK prvenstvu, ali su homologovani za slučaj da neko hoće da nastupa kao “wild card” vozač na nekom od tih motocikala.

Šampionat zvanično počinje 22. februara trkom na stazi Phillip Island u Australiji.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.