June 2, 2023
NaslovnaMoto SportWSBK test Phillip Island - Ducati dominirao ispred BMW -a

WSBK test Phillip Island – Ducati dominirao ispred BMW -a

-

Taman smo se pomirili sa sudbinom da je Rea dobro naštelovao novi ZX10RR i da će opet biti neuhvatljiv, a zatim je u prethodna dva dana vožen WSBK test na Phillip Islandu gde su Bautista i Ducati pokazali zube i dominirali na testu.

Prethodni test na Portimau pomalo nas je zabrinuo da će Rea i ove godine biti klasa za sebe. Ducati i BMW su se još borili da ispeglaju neke probleme sa Panigaleom V4R i S1000RR om, a Yamaha je jedina uspevala da održi Rein ritam. Zatim smo na Phillip Islandu videli nešto zbog čega neizvesno očekujemo početak sezone.

Za početak ćemo krenuti od za mene blagog iznenađenja. Alvaro Bautista je na Panigale V4R bio veoma brz, čak prebrz za konkurenciju. Bautista je oba dana završio na prvoj poziciji. Još veće iznenađenje je bilo to što je Tom Sajks završio drugi dan testa na drugoj poziciji. Sajks je bio jednu desetinku brži od Haslama na Kawasakiju.

Rea

Pojedinačni krug ne znači ništa na trkama, ali poredeći vremena po krugovima možemo da vidimo da je Bautista izvezao sedam bržih krugova od Reinog najbržeg vremena. Ako posmatramo prethodne sezone, Kawasakiju Phillip Island nikad nije najbolje ležao. Karakteristika Kawasakija ZX10RR je takva da više voli krivine posle kojih dolaze nagla ubrzanja, a Philip Island je upravo suprotno od toga.

Alvaro Bautista Ducati Panigale V4R

Phillip Island je tečna staza gde je brzina prolaska kroz krivine veoma bitna. Dok Kawasakiju to nije jača strana izgleda da Ducatiju V4R baš to odgovara. Bautista je prosto leteo na pravcu sa maksimalnom brzinom od 317 Km/h što je prilično impresivno za jedan serijski motocikl. Dobro, ruku na srce Panigale V4R je daleko od običnog serijskog motocikla i napravljen je isključivo za trkačku stazu. Ako stavimo na stranu to što je Panigale V4R snažan motocikl, treba uzeti u obzir da je Bautista prošle godine imao odličan rezultat upravo na fabričkom Ducatiju u MotoGP u.

Da li je za ova vremena sa testa zaslužan novi V4R ili samo Bautista ili je to kombinacija vozač/motocikl ostaje nam da vidimo na predstojećim trkama.

Dok je Bautista bio na vrhu, Dejvis se borio sa problemima. U ponedeljak, prvog dana testa imao je tehnički problem, a drugog dana je uspeo znatno da popravi vreme u odnosu na prvi dan.

Tom Sajks i BMW su prijatno iznenađenje testa. Rajterberger i Sajks su isprobali nove komponente i podešavanja šasije koje su očigledno dobro “legle” na BMW S1000RR. Sajks nikad nije krio da Phillip Island nije jedna od njegovih omiljenih staza, te su ova vremena prilično dobra za motocikl koji je još u razvoju.

BMW S1000RR

Fabrička Yamaha nije jurila brze krugove, već su radili na balansu motocikla i nekim sitnijim podešavanjima. Što se tiče vremena po krugu, Yamahin ritam za trku ne zaostaje mnogo za Bautistom i Reom, te treba očekivati da će Louz i Van der Mark sigurno biti u vodećoj grupi na trci.

Marko Melandri i Sandro Kortese su se prilično dobro privikli na Yamahu R1. Melandri je drugog dana testa bio najbrža Yamaha ako gledamo kombinovana vremena.

Fabrička Honda je ostvarila solidna vremena. Kamier je drugog dana testa imao zaostatak od 1,1 sekunde u odnosu na prvoplasiranog Bautistu. Nadamo se da je Honda na pravom putu da od CBR 1000RR SP2 napravi konkurentan motor sposopan da se bori da uđe među prvih pet na trci.

Kamier CBR 1000RR SP2

Test na Phillip Islandu nam je vratio nadu da bi ova sezona WSBK šampionata mogla da bude znatno zanimljivija od prethodnih. Nećemo morati dugo da čekamo da vidimo kako će se sezona odvijati jer se već ovog vikenda voze trke na Phillip Islandu. Ujedno ćemo i po prvi put moći da vidimo kako će izgledati nova sprint trka.

Više o moto sport vestima iz WSBK, MotoGP i drugih šampionata možete pogledati u temi na forumu.

Vremena sa prvog dana testa:

Vremena sa prvog treninga:

WSBK test Phillip Island

Vremena sa drugog treninga:

WSBK test Phillip Island

Vremena sa drugog dana testa:

Vremena sa prvog treninga:

WSBK test Phillip Island

Vremena sa drugog treninga:

WSBK test Phillip Island

Kombinovana vremena drugog dana testa:

WSBK test Phillip Island


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.