October 28, 2020
Naslovna Garaža Yamaha MT-03 - Uzbudljivija i agresivnija

Yamaha MT-03 – Uzbudljivija i agresivnija

-

Nedavno smo objavili tekst o redizajniranoj MT-125, a danas je na redu Yamaha MT-03. Yamaha MT-03 je tu da popuni rupu između MT-125 i MT-07 kao i da mlađim vozačima omogući lakše prilagođavanje snažnijim motociklima.

Za sledeću godinu u Yamahi su se potrudili da osveže paletu hyper naked motocikala, prvenstveno modele MT-125 i MT-03 namenjene svežim, mladim generacijama. Kao što je MT-125 namenjen vozačima sa A1 vozačkom kategorijom, tako je MT-03 namenjen vozačima koji su položili A2 kategoriju.

Yamaha MT-03

MT-125 napravljen je za početnike, a MT-03 je već ozbiljnija mašina sa genima trkačke YZF-R3 mašine. Da bi vam bilo jasnije o kakvom se motociklu radi, proćićemo detaljno kroz sve komponente MT-03.

Agregat preuzet iz YZF-R3

U Yamahi nisu želeli mnogo da eksperimentišu i da prave novi agregat, već su u MT-03 ubacili već provereni agregat iz YZF-R3 modela. Tako da MT-03 pokreće redni dvocilindrični vodeno hlađeni agregat radne zapremine 321 ccm.

Detaljna specifikacija za MT-03 još nije objavljena, ali budući da agregat iz YZF-R3 isporučuje 42 KS pri 10.750 O/min pretpostavljamo da će i MT-03 isporučivati istu toliku snagu. Yamaha se odlučila za dvocilindrični agregat iz razloga što poseduje daleko linearniji i veći obrtni moment u odnosu na jednocilindrične agregate. Osim linearne isporuke snage, ovaj agregat može se pohvaliti i time što prenosi daleko manje vibracija.

Yamaha MT-03

Klipnjače su podvrgunte karbonizacije kako bi bile čvršće. Klipovi su kovani i izrađeni su da budu što lakši kako bi agregat što brže postizao visoke obrtaje i kako bi motocikl imao bolje ubrzanje. DiASil cilindri izrađeni od aluminijuma dizajnirani su da ne zadržavaju toplotu i time sprečavaju gubitak snage prilikom forsiranja motocikla.

Yamaha MT-03

Optimizovan položaj sedenja i nova prednja viljuška

Jedna od stvari koja krasi MT seriju je cevasta šasija. MT-03 zadržao je cevastu šasiju postavljenu oko agregata tako da je sam agregat u stvari upijač svog stresa.

Sama šasija nije doživela puno izmena sa tim što je sediše postavljeno nešto niže, a upravljač je nešto uspravnije postavljen. Rezervoar zapremine 14 litara i područje oko rezerovara nešto je širih dimenzija kako bi vozač mogao da nađe bolje uporište za koleno što doprinosi boljoj upravljivosti.

Što se ogibljenja tiče, MT-03 za 2020. godinu dobio je novu obrnutu prednju viljušku sa prečnikom štapova od 37 mm. Gotovo identičnu prednju viljušku koristi i YZF-R3, sa izuzetkom što je kod R3 prečnik štapova 43 mm.

Za razliku od prethodne generacije MT-03, ova generacija poseduje dužu asimetričnu zadnju viljušku. Dužina viljuške iznosi 573 mm i ovakav koncept duže zadnje viljuške Yamahe je razvijala na čuvenoj YZF-R1. Duža zadnja viljuška ugrađena je kako bi pružila bolju stabilnost motociklu pri kočenju, prolasku kroz krivine, kao i prilikom ubrzanja.

Yamaha MT-03

Promene su izvršene i na zadnjem amortizeru koji sad poseduje čvršću oprugu i drugačije podešavanje povrata i kompresije.

Još agresivniji izgled

Prošla generacija MT-03 imala je agresivan izgled, ali je Yamaha rešila da ova generacija ode još korak dalje. Farovi i mala prednja maska sada agresivnog su izgleda, možda se može reći da su čak i previše agresivni. Iako su farovi mali izvedeni su u LED tehnologiji pa zahvaljujući tome trebalo bi da pružaju prilično jak svetlosni snop.

Yamaha MT-03

Unapređenje je dobila i LCD instrument tabla na kojoj se mogu pronaći sve važne informacije poput trenutne brzine, broja obrtaja agregata, količine goriva u rezervoaru, indikatora stepena prenosa i još neke druge informacije.

Instrument tabla

Prema svemu sudeći Yamaha MT-03 je dobar motocikl za vozače sa sveže položenom A2 kategorijom koji će MT-03 uglavnom koristiti za vožnju po gradu kako bi stekli preko potrebno iskustvo pre nego što se odluče na prelaza na sledeći nivo motocikala poput MT-07 ili čak MT-09. Verujem da MT-03 može da puži dovoljno komfora i prilikom nekih izleta van grada.

Što se tiče cene za MT-03, očekuje se da će cena biti formirana u decembru. Pratite naše nedeljne vesti u kojim ćemo objaviti informacije u vezi cene čim postanu dostupne.

MT-03 dolazi u nekoliko različitih varijanti grafika. Sve verzije možete pogledati u galeriji sa slikama:

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se