December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoYamaha MT-07 i MT-125 2023. dobile moderniju instrument tablu

Yamaha MT-07 i MT-125 2023. dobile moderniju instrument tablu

-

Yamaha je sa MT-07 modelom 2014. godine napravila presedan u moto svetu ponudivši cenovno pristupačan motocikl sa solidnim performansama. Od prve generacije do danas prodato je preko 160.000 primeraka ovog modela koji je već godinama među najprodavanijim motociklima na tržištu, ali i najprodavaniji Yamaha motocikl u istoriji fabrike iz Ivate. Na njegovim temeljima nastao je i MT-125, kao i MT-03, a kompletnu seriju zaokruju MT-09 i MT-10.

Prošle generacije MT-07 modela dobila je nekoliko značajnih unapređenja (o prošloj generaciji MT-07 modela možete pročitati ovde), tako da se za ovu godinu nije očekivalo puno promena. Ipak, Yamaha je napravila par zahvata na MT-07 i MT-125 modernizujući ih naprednijom instrument tablom i zanimljivim informacijama koje pruža.

Potpuno kolorizovana nstrument TFT tabla dijagonale 5“ na MT-07 i MT-125 od 2023. godine imaće dve teme. „Street“ tema nudi prikazivanje obrtomera u vidu bargrafa i prikaza brzine kretanja u sredini ekrana. Drugi, „Touring“ prikaz ekrana nudi obrtomer u analognom zapisu sa desne strane ekrana, dok se brzina kretanja prikazuje sa leve strane.

Osim što je promenjen dizajn instrument table, Yamaha je ubacila dosta zanimljivih „gedžeta“. Naime, preuzimanjem MyRide Yamaha aplikacije moguće je povezivanje instrument table sa pametnim telefonom i pregled obaveštenja dolaznih poziva, primeljenih poruka i e-mailova.

Yamaha MT-07 i MT-125
Nova instrument tabla Foto: Yamaha

Najzanimljivije od svega je što će se putem aplikacije moći pregledati paramterti motocikala i greške, ukoliko se detektuju. O greškama na motociklu će automatski biti obavešteni Yamaha servisni centri. Drugi parametri koji će biti dostupni su telemtrija motocikla poput maksimalne brzine kretanja, ugla obaranja motocikla, ubrzanja, pređene rute i još mnoge druge informacije.

Ukoliko želite kvik šifter na MT-07, on neće dolazitu u standardnom paketu opreme, ali za razliku od prethodnih generacija na ovoj je Yamaha izvršila poptunu pripremu za ugradnju kvik šiftera. Priprema podrazumeva kompletnu instalaciju i mesto predviđeno za kačenje kvik šiftera.

Kontrola proklizavanja za MT-125

Yamaha je za MT-125 pripremila identičnu instrument tablu, s tim što će imati samo „Street“ prikaz ekrana.

Ono što će obradovati buduće vlasnike MT-125 je informacija da je Yamaha ugradila kontrolu proklizavanja. Tako da će vozači biti još bezbedniji i sigurniji.

Unapređenja koja je Yamaha izvršila na MT-07 i M-125 nisu velike, ali su primamjive i tim jednim potezom prilično su modernizovali ta dva popularna motocikla.

Nije još poznato koliko će i da li će promene uticati na za MT-07 i MT-125 za 2023. godinu.

Za utiske i komentare možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.