February 23, 2020
Naslovna Moto Sport Zanimljivosti sa MotoGP trke Asen 2019

Zanimljivosti sa MotoGP trke Asen 2019

-

MotoGP trka na stazi TT Asen u Holandiji protekla je totalno drugačije u odnosu na prethodne vikende. Osim što smo dobili novog pobednika u ovoj sezoni, iza kulisa se dešavalo dosta interesantnih stvari koje ćemo vam detaljno preneti u ovom tekstu.

Za početak ćemo početi sa Jamahinim vozačima, u prvom redu sa Maverikom Vinjalesom koji je konačno ostvario prvu pobedu u ovoj sezoni. Vinjalesov rezultat i napredak nije došao na trci u Asenu, već se i ranije naziralo da stvari idu pozitivnim tokom u njegovoj garaži. Možda je veliku šansu za pobedu imao i na trci na Katalunji, ali je tu trku završio padom pošto ga je Lorenco počistio sa trke.

Posle istog tog vikenda tokom kojeg je Vinjales počišćen sa trke, vožen je i test na Katalunji. Upravo na tom testu je vredno radio na pronalaženju boljeg podešavanja motocikla i rešavanja nekih gremlina koje generalno muče Jamahu u poslednjih par sezona.

Da se vratimo Asenu. Vinjales je već od prvog treninga bio izuzetno brz, što i nije ništa novo jer nas je već navikao da je brz na trenizima i kvalifikacijama. Ono što smo čekali da vidimo je kako će startovati trku, pošto su njegov glavni problemi u poslednje vreme bili uvodni krugovi trke.

MotoGP Asen Maverik Vinjales

Asen je bio totalno drugačija priča. Vinjales možda nije idealno startovao, ali nije pao daleko unazad u poretku već je bio odmah tu za vodećom grupom. Može se slobodno reći da je Vinjales ima najbolji ritam od svih vozača već od početka trke, ali jednostavno nije imao strpljenja pri preticanju vozača ispred sebe, te je više puta napravio greške tako što je odlazio široko u nekim krivinama.

MotoGP Asen, Vinjales

Kada je konačno uhvatio dobar ritam, Vinjales je obišao Markeza i Kvartarara i odmaglio ka pobedi. Maverik Vinjales je debelo zaslužio ovu pobedu posle svih padova koje je doživeo ove sezone i to ne svojom greškom.

Dok se na jednoj strani garaže slavilo, na drugom kraju gde je smešten Valentino Rosi vladao je muk. Rosijeva muka počela je još u petak na prvom treningu. Po prvom izlasku na stazu Rosi je odmah morao da se vrati u boks zbog problema sa senzorom prednjeg točka. Ni to ne bi bilo toliko strašno da u Jamahi nisu eksperimentisali sa dve šasije. Tako je Rosi prelaskom na drugi motocikl izgubio krucijalno vreme za upoređivanje između dva motocikla.

Možda i glavni razlog Rosijeve loše trke leži u trećem treningu. Rosi je pred kraj treninga postavio brzi krug sa vremenom koje bi ga odvelo u direktno u drugi deo kvalifikacije, ali mu je direkcija trke oduzela taj najbrži krug zbog milimetarskog silaska sa staze što je značilo da će morati kroz prvi deo kvalifikacija da se bori za startno mesto unutar top 10.

Valentino Rosi

U drugom delu kvalifikacija Rosi nije uspeo da postavi dovoljno dobro vreme da bi prošao u Q1, te je trku morao da startuje se 14. pozicije. U toplijim uslovima kakvi su vladali na Asenu i temperaturom staze od približno 50 celzijusa, Rosi nije uspevao da “natera” gume da rade optimalno. Što je još gore po Rosija, ovog vikenda je bio jedina Yamaha koja nije napravila solidan rezultat.

Trka je priča sama za sebe. Rosijev start nije bio ništa spektakularno, ali je ubrzo uhvatio dobar ritam. Međutim, problem su bili sporiji vozači ispred njega i dok je stigao do top 10 pozicija Rosiju je ponestalo strpljenja. Prilikom preticanja Nakagamija, Rosi je malo požurio pri čemu mu je proklizao prednji kraj na kočenju i usput je počistio Nakagamija ni krivog ni dužnog.

MotoGP Asen Rosi Nakagami
Trenutak kada je Rosi pokupio Nakagamija

Rosi je prošao nepovređen što se ne može reći za Nakagamija koji je ostao na zemlji prilično ugruvan posle brzog pada. Rosi je kulturno prišao da pomogne Nakagamiju i proveri da li je dobro, posle se i izvinio Japancu i njegovoj ekipi. Ono što ostavlja još veću gorčinu u Rosijevim ustima je to što je poslednje tri trke završio padom. Pritom, to su tri staze (Muđelo, Katalunja i Asen) na kojima se očekivalo da će Rosi ostvariti dobar rezultat (čitajte pobedu).

Jedina svetla stvar sa Asena je to što je Rosi na zagrevanju u nedelju ujutro probao radikalnije podešavanje motocikla koje mu je u trci donelo odličan ritam, daleko bolji u odnosu na ritam koji je imao tokom treninga. Trka na Nemačkom Zakseringu je već za vikend, pa ćemo videti da li su te promene urodile plodom.

Posle Maverika Vinjalesa heroj trke svakako je mlađani Fabio Kvartararo. Kvartararo je sada već po običaju bio brz od prvih treninga. On i Vinjales dominirali su na svim treninzima, a Kvartararo je na kraju osvojio i pol poziciju. Francuz još nije u potpunosti oporavljen od “arm pump” operacije koju je uradio da bi bio spreman upravo za trku u Asenu.

Fabio Kvartararo
Quartararo, Catalunya MotoGP race 2019

Sve je slutilo da će Kvartararo baš na TT Asenu doći do prve pobede, ali se situacija na trci odvijala nešto drugačije nego na treninzima. Kvartararo je vodio dobar deo trke sa tim da je imao dosta problema da obuzda Jamahu. Naime, u nedelju je bočni vetar bio nešto jači i Kvartararo je imao problema sa prednjim krajem koji je neprestano “igrao” svaki put kada bi izlazio iz krivina 11 i 12. Problem nije bio samo vetar već i par neravnina koje se nalaze upravo na ovom delu staze. Osim toga, problem je bio i taj što je Kvartararo koristio nešto drugačije putanje jer je Markez bio direktno iza njega.

Zanimljivo je da Kvartararo i dalje koristi klasičnu aluminijumsku prednju viljušku dok fabrička Jamaha ekipa koristi karbonsku prednju viljušku. Sajmon Krajfar, reporter koji radi za MotoGP padok upitao je tehničare iz Ohlinsa da li bi to mogao da bude uzrok nestabilnosti Kvartararove Yamahe. Iz Ohlinsa su poručili da to nema veze i da je aluminijumska prednja viljuška čak nešto teža od karbonske.

Ovo podrhtavanje motocikla prouzrokovalo je to da je Kvartararo nekoliko puta morao da pusti gas zbog čega je gubio svu prednost koju je sticao u drugim sektorima staze. Kako je trka odmicala tako je rvanje sa motociklom i nedovoljno oporavljena ruka uzelo svoj danak. Kvartararo je do kraja trke spustio gas i trku završio na trećem mestu.

Kvartararo MotoGP Asen

Možda ovo treće mesto zvuči kao razočarenje, ali je ovo drugi uzastopni podijum za nekoga kome je ovo ipak početnička sezona u MotoGP šampionatu! Kvartararu je ovo bila i druga uzastopna pol pozicija čime se upisao u istoriju kao najmlađi vozač kojem je to pošlo za rukom.

Koliko je Kvartararu bilo teško pokazalo se tek kada je stigao u boks i pokušao da svuče kombinezon iz kojeg je buknula natečena ruka. Kvartararo je poslednjih par krugova bio u velikim bolovima i junački se borio do kraja.

Markez pametno do novih bodova

Mark Markez tokom celog vikenda bio je tih. U svom maniru imao je par spasavanja od pada, ali nije imao ritam da se nosi sa Vinjalesom i Kvartararom. Za trku Markez je izabrao kombinaciju guma srednje tvrda napred i mekana komponenta nazad. U toku trke pametno je vozio iza Kvartarara i Vinjalesa i štedeo gumu. Sredinom trke kada su Vinjales i on ostavili Kvartarara, pokušao je da napadne Vinjalesa, ali je Vinjales jednostavno bio brži od njega te je Markez posle par krugova odustao od borbe za prvu pozicju.

Markez Asen MotoGP
Markez je pametnom vožnjom uvećao prednost u šampionatu

Markez je proračunao da mu se ne isplati da juri Vinjalesa koji nije u konkurenciji za titulu, a pri tome je Rins pao, Doviciozo se nalazio iza njega tako da je ovim drugim mestom samo uvećao prednost u šampionatu koja sada iznosi velika 44 boda.

Serija povreda nastavlja se za Lorenca. Već u petak Lorenco je bio na putu ka kući i odmoru posle nezgodnog pada koji je doživeo na treningu. Lorenco je pao i pad sam po sebi nije bio strašan. Međutim zbog brzine pada Lorenco je počeo da se tumba u šljunku i u tom tubmanju zadobio je naprislinu vratnog pršljena. Zbog te povrede Lorenco će se vratiti tek na trci u Brnu posle letnje pauze.

Lorenco MotoGP Asen
Lorenco je na Asenu zabodio povrede vratnih pršljenova

LCR ekipa imala je loš vikend. Već smo spomenuli da je Nakagamija počistio Rosi, a Kal Kračlou ove sezone nikako da se se sastavi sa ovogodišnjom verzijom Honde RC213V.

Polovičan dan za Suzuki

Suzuki je imao skoro pa odličan trkački vikend. Oba vozača imala su dobar ritam tokom celog vikenda, a Aleks Rins konačno je uspeo da se izbori sa kvalifikacijama. Rins se kvalifikovao na treću startnu poziciju, dok je sve bolji Žoan Mir startovao sa pete pozicije.

Suzuki je imao start iz snova, već posle polovine prvog kruga Rins je vodio dok je Mir bio odmah iza njega. Sreća za Suzuki nije potrajala dugo jer je Aleks Rins napravio grešku na kočenju, izgubio prednji kraj i trku završio u šljunku. Uzrok koji je doveo do Rinsovog pada leži u izlazu iz prethodne krivine.

Rinsov glavni mehaničar izjavio je da se Rinsov Suzuki u prethodnoj krivini blago podigao na zadnji točak pri čemu je Rins izgubio malo ubrzanja. Sledeći problem je što je jedan od Rinsovih markera pred kočenje za narednu krivinu bio broj obrtaja. Pošto je malo izgubio na ubrzanju iz prethodne krivine Rinsov Suzuki je dostigao broj obrtaja milisekundu kasnije i kada je Rins shvatio da je malo zakasnio sa kočenjem već je bilo kasno za popravke.

Suzuki Rins
Suzuki je na Asenu imao start iz snova

Prava je šteta što je Rins pao, jer bi se gotovo zasigurno našao na podijumu, a možda bi bio u mogućnosti i da se bori sa Vinjalesom za pobedu.

Za utehu Suzukiju ostalo je to što Mir konačno sazreva iz trke u trku i iz Asena je otišao sa osvojenom odličnom osmom pozicijom.

Dukati samo solidan

Realno, od Dukatija se nije ni očekivalo da ostvari neki super rezultat na TT Asenu. Asen nikad nije odgovarao Dukatiju koji se muči sa ponašanjem motocikla u krivinama. Da bi donekle pokušao da se uključi u borbu makar za podijum, Doviciozo se odlučio da isproba novu šasiju koju je testirao na Katalunji. Doviciozo se mučio tokom treninga, ali se mučio i tokom trke da zadrži četvrtu poziciju. Najveći rivali za četvrto mesto bili su mu timski kolega Danilo Petrući i Franko Morbideli koji je u završnici trke bio veoma brz.

Na kraju je Doviciozo uspeo da se domogne četvrtog mesta, ali mu to i nije neka uteha sa obzirom da je Markez završio daleko ispred njega na drugoj poziciji. Ipak Doviciozu tek predstoje staze na kojima je u prošlosti bio odličan. Jedini problem je što zaostaje 44 boda za Markezom. Međutim, šampionat je dugačak i ima još dosta da se vozi.

Ducati MotoGP
Ducati je izvukao svoj maksimum na Asenu

Da Asen ne odgovara Dukatiju pokazuje i to što je Petrući završio na šestom mestu, Džek Miler na devetom. Frančesko Banjaja konačno je uspeo da završi trku, ovog puta na četrnaestoj poziciji. Nije neki rezultat, ali je veoma dobro po Banjaju što je konačno ugledao kariranu zastavu i prikupio značajne kilometre u toku trke.

Muka po Zarku, Pol Espargaro još jednom odličan

Deo o KTM -u započećemo prvo za Zarkom. Zarko je do trke imao solidan vikend, delovalo je da Zarko konačno uspeva da se snađe na KTM -u. Za nešto bolju vožnju definitivno je zaslužna i karbonska zadnja viljuška. Zarko je u toku trke u jednom trenutku bio na desetoj poziciji, a ubrzo posle toga počeo je da tone u poretku da bi se posle povukao u boks.

U početku se pretpostavljalo da je Zarko imao tehnički problem sa KTM -om, ali smo neposredno posle trke saznali da se Zarko povukao zbog problema sa “arm pump -om” zbog kojeg nije mogao da kontroliše motocikl. Ovo povlačenje sa trke nije dobro prihvaćeno od strane KTM -a koji je izgleda na kraju sa strpljenjem. Čini se da će Zarko i KTM raskinuti saradnju ukoliko Francuz u naredne dve – tri trke ne postigne zadovoljavajući rezultat.

KTM Zarko
Ima li kraja Zarkovim patnjama? Photographer:Boerner T.

Šta je po mišljenju KTM -a zadovoljavajući rezultat? Lajtner je rekao da je dovoljno da se pogleda ka drugoj strani garaže u kojoj je Pol Espargarao. Pol Espargaro je na Asen došao sa blagom povredom šake, ali je stisnuo zube i doterao KTM RC16 do 11. pozicije. Ovo je još jedan u nizu dobrih rezultata po KTM. U prilog Zarku ne ide ni to što je Migel Oliveira sve bolji na KTM -u, a upravo na Asenu je osvojio nova tri boda osvojivši trinaestu poziciju.

Janone konačno “proradio”

Tokom vikenda gledali smo nešto što skoro nismo imali prilike da vidimo. Janone je bio “konkurentan”. Ovo konkurentan stoji pod navodnicima iz razloga što je Janone stvarno bio brz, bar koliko mu je Aprilia RS-GP dozvoljavala. Janone je na treninzima radio ono po čemu je oduvek bio poznat. Pratio je brže vozače, a najčešće je gledao da se zalepi iza Markeza. Upravo na jednom brzom krugu koji je mogao da ga odvede u Q2 Janone je pao, na kraju se kvalifikovao tek na 22. poziciju.

Janone Aprilia RS-GP
Janone je konačno “proradio”, nadamo se da nije privremeno

Tokom trke Janone je stvarno odlično odvezao trku završivši je na 10. mestu.

Aleš Espargaro ima problema sa povredom zadobijenom tokom trke na Katalunji, a u prilog mu nije išlo ni to što je pao tokom treninga na Asenu. Aleš Espargaro je stisnuo zube i završio trku na 12. poziciji.

MotoGP trka na stazi TT Asen bila je puna zanimljivih dešavanja. Na kraju krajeva možda sama završnica trke nije bila preterano uzbudljiva, ali se generalno dešavaju neke promene u šampionatu po pitanju nekih novih nada. Jedna stvar je samo ostala ista, a to je da Mark Markez ne popušta u nameri da i ovu sezonu učini dosadnom po pitanju borbe za titulu.

Za diskusiju o trkačkom vikendu u Asenu možete svratiti do naše teme na forumu.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
16,148FanovaLajkuj
819PratilacaZaprati
89PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se