October 5, 2022
NaslovnaMoto SportZaoštravanje pred novu sezonu endurance šampionata

Zaoštravanje pred novu sezonu endurance šampionata

-

Poslednjih nekoliko sezona endurance šampionat postao je zanimljive i dobro medijski propraćen. Dešavalo se da se i posle 24 časa trkanja pobednik odlučuje u poslednjim trenucima, a i neke trke bile su prosto nepredvidive. Sve to dovelo je do toga da endurance šampionat postane popularna destinacija za odlične vozače. Ranije je endurance šampionat važio za “utočište” vozača kojim je karijera bila na zalasku.

Zahvaljujući odličnim trkama i sezonama u poslednjih par godina ta stvar se promenila. Čim je postalo zanimljivo, odmah su i fabrike počele da daju veću podršku ekipama, a neretko vozači iz MotoGP, WSBK, BSB i drugih šampionata “gostuju” na endurance trkama. Primer za to je i SERT Suzuki ekipa koja je prošle godine u svojim redovima imala Silvana Gintolija.

Iako je prva trka zakazana tek za 11. jun, ekipe su već počele potpisivanje ugovora sa vozačima. U daljem tekstu ćemo se osvrnuti na par već rešenih vozačkih sastava za konkurentnije ekipe.

VRD Igol Experiences dovodi Odendala

VRD Igol Experiences u 2021. godini imala je odličnu sezonu. U generalnom plasmanu završili su na visokom četvrtom mestu. U 2022. godini žele da idu makar korak dalje. Zato su u svoje redove doveli Stiven Odendala. Odendal je u prošloj sezoni vozio u supersport šampionatu u kom je završio na drugom mestu u generalnom plasmanu.

Odendal je želeo da i naredne sezone ostane u supersport šampionat, ali je njegova ekipa tražila da plati kako bi vozio. Odendalu to nije bilo prihvatljivo i zato je prihvatio ponudi VRD Igol Experiences ekipe.

Pored Odendala, za sada je u ekipi potvrđen i Florian Alt kojem će ovo biti sedma sezona u VRD Igol Experiences ekipi. Treći vozač nije još potvrđen, ali su velike šanse da će to biti Džejms Vestmorlend.

endurance šampionat
Stiven Odendal, novi vozač VRD Igol Experiences ekipe Foto: FIM EWC

Đino Reja u F.C.C. TSR Hondi

Đino Reja je 2019. godine prvi put nastupio u endurance šampionatu i brzo se dokazao kao konstantan vozač. Zato je F.C.C. TSR Honda rešila da ga dovede u svoje redove za narednu sezonu. Tako će Reja uz Mike di Melja i Džoš Huka pokušati da osvoji titulu za F.C.C. TSR Hondu na CBR1000RR-R motociklu.

Đino Reja u F.C.C. TSR Hondi Foto: FIM EWC

Webike SRC Kawasaki France Trickstar u novom vozačkom sastavu

Endurance šampioni iz sezone 2018 – 2019, Webike SRC Kawasaki France Trickstar imaće novi vozački sastav u 2022. godini. U ekipu se vraća Randi de Punije koji je pre par sezona napustio ovu ekipu.

Osim de Punijea u Kawasaki ekipu dolazi i Florian Marino. Treći vozač ostaje Mejson Etijen koji već ima popriličan staž u endurance šampionatu.

endurance šampionat
Webike SRC Kawasaki France Trickstar Foto: FIM EWC

Kawasaki je za ZX10RR za potrebe endurance šampionata razvio novu elektroniku. Tako da se očekuje da će Kawasakijeva ekipa biti još konkurentnija u novoj sezoni.

BMW Motorrad World Endurance Team sa Gvarnonijem kao pojačanjem

Posle četiri sezone u Webike SRC Kawasaki France Trickstar, Džeremi Gvarnoni će u 2022. godini voziti za fabričku BMW ekipu. Vozački sastav BMW Motorrad World Endurance ekipe pored Gvarnonija činiće Ilija Miaklčik, Marku Rajterberger i Keni Forej.

BMW ne sa M1000RR-om prošle godine na 6 sati Mosta zabeležio svoju prvu pobedu u endurance šampionatu. Zato BMW ne časi ni časa i već u decembru su odradili prve testove za predstojeću sezonu.

endurance šampionat BMW ekipa
Vozački sastav BMW Motorrad World Endurance ekipe Foto: FIM EWC

Pored pomenutih ekipa, očekuje se još potvrda vozačkog sastava za šampionsku SERT Suzuki ekipu i YART Yamahu. Prava je šteta što sezona počinje tek u junu jer se čini da su se sve ekipe pošteno naoštrile za novu sezonu, što znači da ćemo opet moću da uživamo u čarima trka na koje nas je navikao endurance šampionat.

Ukoliko želite da se uključite u diskusiji oko vesti iz endurance ili drugih šampionata, možete posetiti naš moto sport deo foruma.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.