January 31, 2023
NaslovnaMoto SportZavršen prvi ovogodišnji WSBK test na Herezu

Završen prvi ovogodišnji WSBK test na Herezu

-

Prvi WSBK test u ovoj 2019. godini vožen je u prethodna dva dana na Herezu u Španiji. Ovo je potencijalno jedna od najneizvesnijih sezona u poslednjih nekoliko godina, te smo iz istog razloga bili nestrpljivi u iščekivanju ovog testa.

Ovo je bila prva prilika da na zvaničnom testu sa ostalim timovima i vozačima vidimo i BMW ekipu sa novim S1000RR modelom. Takođe, prvi put smo mogli da vidimo i GMT94 Yamahu kao i Judžin Lavertija na Ducati V4R . Osim većine fabričkih i privatnih ekipa, učešće na testu su uzele i neke ekipe iz supersport klase, ali i fabrička Honda sa Štefanom Bradlom kao test vozačem.

Iako je svima, pa i nama gledaocima Herez veoma poznata staza, ona je u toku zime pretrpela ponovno asflatiranje određenih delova staze. Prvog dana nismo mogli da vidimo fantastična vremena iz dva razloga:

  1. staza je još bila relativno prljava zbog radova koji su vršeni na njoj,
  2. nešto je hladnije i oblačno vreme koje nije dalo momcima da izvuku maksimum iz sebe i svojih motora, a da ne rizikuju pad.

Ducati je jedna od ekipa koja ima najviše posla da obavi i spremi V4R za svoju debitantsku sezonu. Alvaro Bautista nastavio je prilagođavanje novom motoru i gumama. U toku dva dana odvezao je 103 kruga postavivši drugog dana testa svoje najbolje vreme od 1:39.620 što ga je svrstalo na četvrtu poziciju kombinovanih vremena sa oba dana testa.

Alvaro Bautista Herez test
Alvaro Bautista

Bautista je u intervijuu izjavio da i dalje traži dobar položaj na motoru i da prvog dana nije bio zadovoljan. Na njegovo nezadovoljstvo su najviše uticali uslovi na stazi, ali je takođe izjavio da je drugog dana testa osećaj na motociklu bio mnogo bolji.

Dejvisa maleri ne zaobilaze u poslednje vreme. U toku dva dana izvezao je 58 krugova, što je skoro duplo manje od svog novog timskog kolege. Dejvis je prvog dana testa doživeo blaži pad. U toku prvog dana već je imao bolove u leđima (koji nisu prouzrokovani padom) i ti bolovi su se u toku noći još više pogoršali. Dejvis je drugog dana izvezao samo 18 krugova pri kraju dana.

Čaz Dejvis Herez test
Čaz Dejvis

On i njegov deo ekipe pažnju su usmerili na podešavanju isporuke snage agregata. Panigale V4R je po rečima Dejvisa nešto agresivniji pri dodavanju gasa.

Barni ekipa sa svojim jedinim vozačem Rinaldijem imala je solidan test. Zanimljivo je da će Barni ekipa na svom V4R koristiti Showa ogibljenje. Barni i Showa potpisali su ugovor za ovu sezonu u kojem stoji da će japanski proizvođač biti zadužen za prednju viljušku i zadnji amortizer i propratne stvari ogibljenja.

Rinaldi je u toku testa odvezao svoj najbolji krug od 1:40,540.

Lavertiju je ovo bio prvi kontakt sa Panigaleom V4R. Irac je odvezao blizu 90 krugova postavivši svoje najbrže vreme od 1:43,376 koje mu je bilo dovoljno za 12. vreme na testu.

Šampionska ekipa Kawasakija na čelu sa Džonatanom Reom nastavila je razvijanjem ZX10RR za ovu sezonu. Rea je bio u svom stilu dominantan u toku celog testa. Ovu dominaciju pokvario mu je prvog dana Aleks Louz na Yamahi, ali će Rea opet biti kost u grlu ostalim vozačima. Rea je u ova dva dana radio na produžetku životnog veka guma u toku trke i izjavio je da je Kawasaki napravio značajan napredak na tom polju. Takođe su pokušavali razna podešavanja u vezi sa šasijom da bi u toku sezone imali informacije o tome kako će se motocikl ponašati pri različitim podešavanjima.

Rea Test na herezu
Džonatan Rea

Kawasaki i Rea su radili i na elektronici, ali je iz Kawasakija stiglo saopštenje da u toku testa uopšte nisu tražili fina podešavanja motocikla. Ovo bi možda trebalo da još više zabrine konkurenciju jer je Rea drugog dana postavio najbrže vreme testa na gumama za trku!

Leon Haslam prema njegovim rečima odlazi zadovoljan sa testa jer je uspeo lepo da se prilagodi elektronici i motoru. Svoje najbolje vreme postavio je na gumama za trku. Pokušao je da postavi vreme na kvalifikacionim gumama, ali je napravio grešku, te su ti krugovi pali u vodu.

Leon Haslam Herez test
Leon Haslam

Zapažena vremena postavio je i Toprak Razgatilioglu na kojeg svi tipuju da bi ove sezone mogao da ostvari još impresivnije rezultate u odnosu na prethodnu sezonu.

Yamaha je imala odličan test ako se uzme u obzir da je Aleks Louz postavio ukupno drugo najbrže vreme na testu i da je prvog dana bio najbrži. Louz je radio na svojoj tehnici vožnje jer želi da promeni način prolaska kroz krivine. Do sada se Louz oslanjao na veću brzinu prolaska kroz krivinu, a od sada želi da stil prilagodi tako da više zaustavi motor pred krivinu i da se posle prolaska kroz krivinu osloni na dobro ubrzanje.

Aleks Louz
Aleks Louz

Louz menja tehniku iz razloga što mu se više puta dogodilo da ga u toku trke prestignu u samom temenu krivine što mu je oduzimalo dosta vremena i remetilo ritam. Nada se da će mu ovaj način pomoći da u toku trke zadrži priključak sa vodećim vozačima.

Aleks Louz je na testu bio i među najvrednijim vozačima jer je za oba dana testa odvezao 179 krugova!

Van der Mark je u toku oba dana radio što bi se reklo u “tišini” i testirao neke nove delove za svoju R1 i radio na unapređenju ubrzanja.

Van der Mark
Van der Mark

Nova ekipa GMT94 Yamahe sa vozačima Markom Melandrijem i Sandro Korteseom još se uhodava i prvikava na novo radno okruženje. U svakom slučaju, postavili su solidna vremena na testu. Melandri je zabeležio osmo najbrže vreme.

Sandro Kortese je drugo dana imao manji pad u uvodnim časovima testa. Na sreću on je odšetao nepovređen do boksa, ali je bilo potrebno nešto više vremena da njegova R1 stigne do boksa i da je mehaničari poprave. Kortese je uspeo da se vrati na stazu i zabeleži 6. najbrže vreme.

Sandro Kortese
Sandro Kortese

Fabričkoj ekipi BMW a je ovo bio prvi susret sa ostalim timovima na istoj trkačkoj stazi budući da su se krajem prošle godine odlučili da održe privatni test. Zanimljivo je da na oba BMW – a transponderi nisu radili. Proradili su tek na kraju drugog dana, ali to nije bilo dovoljno za neka detaljnija poređenja vremena.

Kružila je informacija da je Sajks postavio treće najbrže vreme prvog dana. Ipak, prvog dana su vremena bila relativno spora zbog lošijih uslova. Drugog dana vremena koja su postavili Sajks i Rejterberger bila su dovoljna za četrnaestu i petnaestu poziciju. Sajks je na početku drugog dana imao nešto žešći pad prilikom kojeg se S1000RR zabio u zaštitnu ogradu. Ovaj test nije bio dovoljan da možemo da napravimo bilo kakva predviđanja u vezi konkurentnosti novog S1000RR – a.

Markus Rajterberger
Markus Rajterberger

Na testu još nismo imali prilike da vidimo Hondinu fabričku ekipu. Neki timovi voziće test na Portimau već od 27. januara. Na Portimau će ujedno biti i poslednji test na tlu Evrope jer posle njega timovi putu za Australiju gde će održati poslednje pripreme pred početak sezone.

Za diskusiju o predstavljanju ekipa kao i drugim inforimacijama možete svratiti do teme na forumu.

Vremena sa prvog dana testa:

1 Alex Lowes Yamaha YZF-R1 1:40.442
2 Jonathan Rea Kawasaki ZX-10R 1:40.450
3 Leon Haslam Kawasaki ZX-10R 1:40.877
4 Toprak Razgatlioglu Kawasaki ZX-10R 1:41.001
5 Michael van der Mark Yamaha YZF-R1 1:41.047
6 Marco Melandri Yamaha YZF-R1 1:41.119
7 Sandro Cortese Yamaha YZF-R1 1:41.203
8 Chaz Davies Ducati Panigale V4R 1:41.375
9 Alvaro Bautista Ducati Panigale V4R 1:41.857
10 Jordi Torres Kawasaki ZX-10R 1:41.973
11 Leandro Mercado Kawasaki ZX-10R 1:42.886
12 Eugene Laverty Ducati Panigale V4R 1:43.376
13 Michael R Rinaldi Ducati Panigale V4R 1:43.973
14 Alessandro Delbianco Honda CBR1000RR 1:45.437

Vremena sa drugog dana testa:

1 Jonathan Rea Kawasaki ZX-10R 1:39.160
2 Alex Lowes Yamaha YZF-R1 1:39.372
3 Leon Haslam Kawasaki ZX-10R 1:39.502
4 Alvaro Bautista Ducati Panigale V4R 1:39.620
5 Toprak Razgatlioglu Kawasaki ZX-10R 1:39.942
6 Sandro Cortese Yamaha YZF-R1 1:40.075
7 Michael van der Mark Yamaha YZF-R1 1:40.145
8 Marco Melandri Yamaha YZF-R1 1:40.469
9 Michael R Rinaldi Ducati Panigale V4R 1:40.540
10 Chaz Davies Ducati Panigale V4R 1:40.621
11 Leandro Mercado Kawasaki ZX-10R 1:40.794
12 Eugene Laverty Ducati Panigale V4R 1:40.879
13 Jordi Torres Kawasaki ZX-10R 1:41.066
14 Tom Sykes BMW S1000RR 1:41.206
15 Markus Reiterberger BMW S1000RR 1:41.231
16 Alessandro Delbianco Honda CBR1000RR 1:42.353


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.