NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeZontes 350D – Štedljiv, praktičan, povoljan

Zontes 350D – Štedljiv, praktičan, povoljan

-

Prošle godine imali smo prilike da testiramo maksi skuter Zontes 350E, koji se pokazao više nego dobro, a ove godine na test nam je ustupljen i 350D koji predstavlja gradsku verziju, ali se može sa njim otisnuti i van grada.

Nekih 650 km trajalo je druženje sa Zontes 350D. Razume se, bilo bi dosadno voziti se samo po gradu, tako da je 350D dobio i turu po Vojvodini, čisto da vidimo kako se snalazi i van grada. Manjih dimenzija u odnosu na 350E (utiske sa testa 350E možete pročitati na sledećem linku – test Zontes 350E), 350D je po gradu spretan i okretan i defitinivno se vidi da mu taj teren pripada.

Van grada takođe nije stidljiv, naročito kada mu se stavi turing vetrobran. Autorpomet Motors je bio dovoljno ljubazan i predusetljiv da nam ispuni želju i montira turing vetrobran, kako bi bili bolje zaštićeni od i dalje hladnijih martovskih vetrova koji nas nisu štedeli tokom putešestvija po vetrovitoj Vojvodini.

Da pređeno na pefromanse i ono što Zontes 350D krije iza jednostavnog i lepog dizajna.

Zontes 350D
Foto: BJBikers

Živahan i miran jednocilinraš

Zontes 350D pokreće jednocilindrični agregat horizontalno postavljen, sa vodenim hlađenjem i radnom zapreminom od 349 cm3. Sam agregat je prilično miran, gotovo bez vibracija, tih i sa više nego solidnih 36 KS (27 kW) na 7.250 O/min i maksimalnim obrtnim momentom od 38 Nm na 6.000 O/min.

Agregat nije previše opterećen, što govori i podatak da je kompresioni odnos 11,8:1 i to ukazuje da unutrašnje komponente nisu pod prevelikim naprezanjem, s obzirom da današnji agregati znaju da imaju kompresioni odnos i preko 12.0:1.

U vožnji se agregat uparen sa CVT prenosom snalazi odlično. Startan, miran i očas posla se provlačite kroz gradsku gužvu. Na otvorenom putu je takođe upotrebljiv i bez problema može da se koristi za malo duža putovanja i vikend vožnje van grada.

Na auto putu dobro podnosi brzine od 120 km/h. U međugradskoj vožnji ima dovoljno snage za preticanje, a brzine od oko 90 km/h mu najviše prijaju prilikom vožnje van grada.

Maksimalna brzina koju može da postigne iznosi 160 km/h prema brzinomeru. Na našem testu ubrzanja na 220 metara 350D nije bio stidljiv i dohvatio je 120 km/h.

Potrošnja je još jedna od stvari koja će vas obradovati ukoliko planirate da posedujete 350D. Tokom testa, potrošnja se kretala između 3,2 – 3,5 litre na 100 km u zavisnosti od toga da li je vožen po gradu, na međugradskim putevima ili na auto putu. Poseduje i dva režima vožnje ECO i Sport. ECO režim bi trebalo da smanjuje potrošnju i daje slabiji odziv na gas, dok Sport režim treba da pruža trenutni odziv na gas. U praksi je razlika u performansama neprimetna.

Okretan, stabilan, upravljiv

Zamišljen prvenstveno kao gradski skuter, 350D ima manje dimenzije (u poređejnu sa 350E). Ukupna dužina iznosi 2.025 mm, a međusovinsko rastojanje svega 1.405 mm što ga čini okretnim. Iako ima kratko međuosovinsko rastojanje, 350D je stabilan.

Cevasta šasija, u kombinaciji sa prednjom viljškom sa prečnikom štapova od 41 mm i dva amortizera pozadi, dobro upijaju neravnine naših puteva, a omogućavaju solidnu stabilnost i dobru upravljivost.

Foto: BJBikers

Ulazk i prolakaz kroz krivine obavljaju se lako, kao i manevrisanje u gradskim uslovima.

Od kočnica 350D poseduje napred jedan disk i J. Juan radijalno postavljenu četvoroklipnu kočionu čeljust. Prvobitno kada kočite ne osetite preterano veliku zaustavnu moć, ali podaci govore drugačije.

Na našem testu kočenja sa 80 do 0 km/h Zontes 350D se zaustavio za 23,5 metara. Iskreno, očekivano je da će zaustavni put biti duži, tako da je u aspektu kočenja prevazišao naše prognoze.

Napred se nalazi točak u dimenziji 120/70-15, dok se pozadi nalazi točak nešto manjeg prečnika u dimenziji 140/70-14 na fabrički montiranim CST gumama.

Prema specifikaciji, masa sa svim tečnostima za Zontes 350D iznosi 182 kg, uključujući rezervoar zapremine 12 litara sa kojim se ostvaruje autonomija od preko 350 km. Masa je dobro raspoređena i postavljena je nisko, tako da se masa ne oseti prilikom manevrisanja u mestu ili sporijoj vožnji.

Sedište je postavljeno na 760 mm od tla, dovoljno je široko i udobno te se može voziti prilično dugo pre prve pauze. Već je rečeno, ali da ponovo spomenemo, tokom ovog testa imali smo turing vetroban koji je zaista odlično štitio od vetra, tako da ukoliko planirate da 350D koristite i van grada, turing vizir je za svaku preporuku.

Zontes 350D
Foto: BJBikers

Pohvala za praktične stvari

350D je treći motocikl/skuter iz Zontes familije koji smo imali prilike da testiramo. Na sva tri dosadašnja primerka primetno je da neko u Zontesu razmišlja i posvećuje pažnju praktičnim detaljima.

Svi dugmići su na pravom mestu i gotovo je sve na klik. Pritiskom na dugme spuštate ili podižete vetrobran, otvarate poklopac čepa rezervoara i sedište. Unutar vodootpornog pretinca ispod upravljača možete ostaviti pametan telefon da se puni. Na poluzi zadnje kočnice imate mogućnost blokirate zadnji točak i na taj način se imitira ručna kočnica. Kao deo standardne opreme dolazi i centralni štender.

Jedina zamerka može da ode na prostor ispod sedišta u koji ne staje svaka full face kaciga. Staju full face kacige manjih dimenzija ili ovalnog oblika.

To bi otprilike bila i jedina zamerka na Zontes 350D.

Zontes 350D
Foto: BJBikers

Moderan gradski maxi skuter

Kao što Zontes vodi računa u praktičnim stvarima, isto tako se pobrinuo da 350D prati korak sa tehnologijom. Od elektronskih pomagala poseduje kontrolu proklizavanja i ABS. Kontrolu proklizavanja nismo imali prilike da osetimo kako radi, jer 350D ima sasvim dovoljno mehaničkog prianjaja te zadnja guma nema tendenciju da prokliza.

Instrument tabla je u TFT tehnologiji i korolizovana je. Poseduje četiri različite teme prikaza ekrana i sve je pregledno.

Od informacija, pored podataka poput brzine kretanja, broja obrtaja, tempereature rashladne tečnosti, časovnika, nivoa goriva, pokazuje temperaturu i prtisak u gumama, potrošnju goriva i još nekoliko informacija koje možete odabrati da budu prikazane.

Poseduje povezivanje sa pametnim telefonom, a putem aplikacije je moguće izvršiti „mirror screen“ funkciju deljenja ekrana sa pametnog telefona i korišćenje navigacije.

Svetlosna grupa je u potpunosti izvedena u LED tehnologiji i put je u noćnim uslovima odlično osvetljen.

Praktičan, upotrebljiv i cenovno pristupačan

Kad se sve sabere i oduzme, Zontes 350D je odličan skuter za grad i povremene izlaske i beg od grada. Ima sve što je potrebno:
dobar i štedljiv agregat sa dovoljno snage
– udobno sedište
– dobru zaštitu od vetra sa turing vetrobranom

Jedina zamerka odlazi na prostor ispod sedišta, koji je mogao biti makar za nijansu veći kako bi stala full face kaciga. Ovako ima mesta za ranac, stvari za posao, teretanu ili jet kacigu.

Zontes 350D dolazi po ceni od 4.990 EUR i sa tom cenom spada u pristupačnije skutere u svojoj kategoriji. Garancija na 350D iznosi 3 godine ili 30.000 km.

Ukoliko posedujete 350D ili želite da ostavite svoj utisak, to možete učiniti u temi na forumu.

Sve motocikle i skutere iz Zontes i QJMOTOR ponude možete pogledati u Autopromet Motors salonima na adresama Autoput za Zagreb 5 u Beogradu ili u Novom Sadu na adresi Temerinska 52.

Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.