NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeZontes 350E - Praktičan i dobro opremljen maxi skuter

Zontes 350E – Praktičan i dobro opremljen maxi skuter

-

Zontes 350E – još jedan takoreći maxi skuter koji zaslužuje pažnju, a to sam zaključio na osnovu testa i 620 km pređenih u mešovitoj vožnji grad – otvoren put. Koliko god imali averziju od novih motocikala i skuteru na tržištu, Zontes 350E zaslužuje da pročitate ovaj tekst i utiske sa testa.

Rođen u Zontes familiji motocikala i skutera čiji razvoj teče već dovoljno dugo da znaju da naprave dobro vozilo i da misle i na neke sitnice koje na prvu loptu deluju previše, ali posle određenog vremena se uvuku pod kožu i u naviku.

Upravo je Zontes 350E skuter koji je ujedno dobro gradsko vozilo, ali i sredstvo sa kojim možete da pobegnete iz grada i odete u vikend avanturu.

Agregat solidnih performansi

Zontes je za 350E i 350D skuter pripremio prilično jednostavan i lagan agregat sa blokom od legure aluminijuma. Jednocilindraš, vodeno hlađen, radne zapremine od 349 cm3, sa jednom bregastom osovini u glavi ima više nego dobre performanse za ovu konfiguraciju agregata. Isporučuje 37 KS na 7.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 38 Nm na 6.500 O/Min.

To što ima već obrtni moment od snage se oseti od samog starta jer je Zontes 350E odmeren na gasu i nije stidljiv na ubraznjima.

CVT prenos je odmeren tako da se u samom startu oseti da bi mogao biti još startniji, ali je zato startnost žrtvovana radi malo veće maksimalne brzine koja prema brzinomeru iznosi 157 km/h (deklarisana brzina po fabričkim specifikacijama iznosi 129 km/h, što znači da je brzinomer malo ambiciozan).

Sa praktične strane se to ogleda u tome što 350E bez bojazni možete voziti i na auto – putu jer se brzina od 100 – 110 km/h (realne brzine) održava sasvim lako i agregat nije u prevelikim obrtajima.

Ubrzanje na nešto manje od 400 metara možete pogledati na sledećem snimku:

Druga praktična strana je ušteda goriva jer je deklarisana potrošnja oko 3,3 litre na 100 km. Ni potrošnja u realnim uslovima nije daleko od deklarisane, ako vozite 80 km/h na otvorenom putu. Po gradu i pri vožnji na većim brzinama potrošnja se kretala od 3,5 – 4,5 litre, što je zanemarljivo naročito ako se u obzir uzme da je zapremina rezervoara čak 16 litara! Dakle, napunite rezervoar i neko vreme zaboravite za punjenje goriva.

Iako je reč o jednocilindrašu, vibracija nema puno i osete se samo na momenat u određenim obrtajima ili ako agregat konstantno držite u visokim obrtajima od 7.000 O/Min pa naviše.

Sve u svemu, dobro odmeren i jednostavan agregat te cenim da će biti i dugovečan.

Udoban, dosta mesta ispod sedišta, upravljiv

Pri dizajniranju Zontes je vodio računa o udobnosti i komforu na 350E modelu. Geometrija i raspored mase su dobro raspoređeni te se ukupna masa od 196 kg sa svim tečnostima ne oseti u vožnji pa čak ni pri dizanju na centralni štender koji dolazi kao standardna oprema.

Što znači da je težište mase nisko i gotovo jednako raspoređeno na oba točka, a pomenuti centralni štender je na pravom mestu. Vodilo se računa o tim stvarima i svaka čast za dobru odmerenost.

Od ogibljena napred se nalazi klasična teleskopska viljuška bez podešavanja koja dobro obavlja posao, a pozadi se nalaze dva amortizera. Generalno 350E ima dobru upravljivost i pored međuosovinskog rastojanja od 1.565 mm. Osećaj na ulasku u krivinu je dobar, zbog većeg međuosovinskog rastojanja ima stabilnost kroz krivinu, na kočenju i na ubrzanju.

Po pitanju kočnica Zontes 350E može da se pohvali odličnim J.Juan četvoroklipnim, radijalno postavljenim kočionim čeljustima. Zbog veće mase i međuosovinskog rastojanja zaustavni put sa 80 km/h – 0 km/h iznosi ne velikih 26 metara i to spada u odlične rezultate kočenja.

Sedište je široko, udobno, a mesta za noge ima dovoljno i za više vozače i ne treba da brinete da ćete kolenima udariti o upravljač, jer je dovoljno široko i visoko postavljen. Sedište je iz jednog dela, ali deo za suvozača je više postavljen tako da vozač faktički dobija i mali naslon.

Vetrobran je visok i elektronski je podesiv preko dugmeta koje se nalazi na levoj strani upravljača. Uopšte, Zontes je skoro sve napravio na dugme, ali će više o tome biti u sledećem poglavlju. Osim vetrobrana, fabrički dolaze i štitnici za ruke tako da je vozač u potpunosti zaštićen od vetra. Ukoliko vam je u nekom slučaju i dalje hladno, tu su grejači ručica koji će vam zagrejati ruke i pri hladnijem vremenu, tako da ako ćete 350E koristiti za odlazak na posao možete ga koristiti i u zimskim mesecima.

Prostora ispod sedišta ima za dve full face kacige i tu se nije štedelo na prostoru.

Dodatni prostor za odlaganje sitnica nalazi se napred, sa obe strane, s tim što se sa desne strane nalazi i USB utičnica za brzo punjenje uređaja. Te pregrade napred su prilično duboke tako da mogu da stanu i flaše sa vodom od oko 1 litar zapremine.

Dodatni mali pretinac nalazi se ispod instrument table i zgodan je za npr. ostavljanje kartice za naplatu putarine na auto – putu ili za slične male stvarčice.

Sve na dugme

Kao što sam već spomenuo, Zontes je modernizovao 350E. Od elektronskih pomagala nalazi se ABS i kontrola proklizavanja, ali su zato neke druge sitnice prisutne. Pre svega treba spomenuti da se Zontes 350E pokreće preko “keyless” sistema. Ključ u džep i sve se obavlja preko dugmadi na upravljaču. Klasično, na desnoj strani upravljača je dugme za davanje kontakta, zatim za pokretanje i gašenje agregata, za prebacivanje sa dnevnih ili ti pozicionih na kratka svetla, kao i za otvaranje sedišta i poklopca čepa rezervoara. Na istoj strani upravljača nalazi se i dugme za prebacivanje između ECO i Sport režim vožnje.

Oseti se razlika pri radu i isporuci snage između pomenuta dva režima. Osim razlike u potrošnji goriva evidentan je i drugačiji odziv na gas, odnosno u sport režimu je nešto bolja isporuka snage.

Sa leve strane upravljača su prekidači za prebacivanje između dugog i kratkog svetla, zatim za sirenu, pokazivače pravca, kao i za podešavanje visine vetrobrana. Tu se nalaze i dugmad za podešavanje informacija na instrument tabli i ulazak u meni. Postoji mogućnost odabira četiri različita prikaza ekrana.

Postoji i mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom i korištenja navigacije preko aplikacije.

Od zanimljivih informacija na instrument tabli se nalazi i informacije o pritisku u gumama i temperaturi guma.

Oko vidljivosti ne treba da se brinete. Zahvaljujući kompletnoj LED svetlostnoj grupi imaćete lepo osvetljen put u noćnim uslovima, a za bolju uočljivost preko dana tu su dnevna ili ti poziciona svetla u plavkastoj boji, koja celom skuteru daju još jednu lepšu notu u izgledu.

Dobar, lep i cenovno prihvatljiv

Zaključak i utisci nakon testa su da je Zontes 350E jednostavan, praktičan, udoban i sa odličnom zaštitom od vetra. Uz sve to cena za Zontes 350E iznosi 5.390 EUR, što nije puno s obzirom opremu koja dolazi uz motor i solidne performanse kako agregata tako i ciklistike.

Kao najveći aduti mogli bi se izdvojiti mala potrošnja i velika autonomija zahvaljujući izdašnom rezervoaru za gorivo, zaštita od vetra i udobnost.

Ukoliko posedujete Zontes 350E i želite da ostavite svoje iskustvo, to možete učniti u temi na forumu.

Takođe, za više informacija o Zontes motociklima i skuterima možete posetiti salon koji se nalazi na adresi Autoput za Zagreb br. 5, 11077 Beograd ili na veb stranici Zontes Srbija.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.