NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM 390 Adventure 2023 - Opremljeniji za off road

KTM 390 Adventure 2023 – Opremljeniji za off road

-

KTM 390 Adventure spada u jedne od prodavanijih KTM motocikala, a za 2023. godinu dobija i nekoliko novina koje će ga učiniti još više okrenutim ka off road terenima.

Prvi put je 390 Adventure predstavljen 2019. godine i od tada je svaka verzija dobila po neku novu komponentu. Podstaknut odličnim prodajnim rezultatima, kao i činjenicom da se i konurekncija budi KTM ide korak napred sa pravljenjem što kompletnijeg motocikla.

Žbičani točkovi

Kao najveća novina na KTM 390 Advenutre modelu za 2023. godinu jesu žbičani točkovi i felne od anodizovanog aluminijuma u dimenzijama 19″ napred i 17″. Takva konfiguracija felni svojstvena je adventure motociklima. Što znači da KTM gura 390 Adventure sve više kao off road segmentu, što ni ne čudi, jer veliki broj vlasnika kupuje ovaj model upravo zbog izleta u prirodu.

Agregat ostao skoro nepromenjen

Sam agregat je ostao netaknut i još uvek se radi o jednocilindričnom agregatu radne zapremine od 373 cm³, sposobnom da isporuči 44 KS (32 kW) na 9.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 37 Nm na 7.000 O/Min.

Jedina promena dogodila se na izduvnom sistemu koji sad poseduje dva katalizatora kako bi Euro5 emisioni standar ostao zadovoljen.

Foto: Rudi Schedl KTM 390 Adventure 2023

Po pitanju ogibljenja i šasije takođe nije bilo promena. Cevasta šasija i potpuno podesivo WP Apex ogibljenje su i do sad dobro obavljali posao, te KTM nije video potrebu da bilo šta menja. Kočioni sistem potpisuje Brembo Bybre sistem sa diskom prečnika 320 mm i četvoroklipnom kočionom čeljusti i ABS sistemom.

Zahvaljujući ride-by-wire sistemu, ažurirana je Bosch kontrola proklizavanja i ABS koji funkcioniše i kad je motocikl pod nagibom. Među režimima vožnje nalazi se i off road režim koji dozvoljava više proklizavanja zadnjeg točka i čini ABS manje osetljivim kako bi se obezbedila bolja upravljivost i zaustavni put.

Kolor šema je takođe nova i KTM naglašava je dizajn urađen po uzoru na njihovu sportsku paletu motocikla.

Dobar je potez KTM-a da u ponudu uvrsti žbičane felne i tako bude još konkurentniji sa Hondom CRF300, jer su kupci uglavnom bili u dilemi koji od ta dva modela uzeti.

Utiske o KTM 390 Adventure modelu možete izneti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.