NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeKove 800X Standard - Novi igrač u adventure klasi

Kove 800X Standard – Novi igrač u adventure klasi

-

Kove 800X podigao je dosta prašine u poslednje vreme, zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama kojim bi pozavideli mnogi proizvođači motocikala iz ove kategorije. Kako bismo vam preneli utiske o Kove 800X, firma Burnout nam je na višednevni test ustupila Kove 800X Standard sa kojim smo prešli 700 km da bismo videli kakav je u stvarnosti u odnosu na specifikacije na papiru.

Za one slabije upućene, Kove je svoju ekspanziju doživeo u prethodne 2-3 godine, najviše zahvaljujući entuzijazmu jednog od osnivača firme Kove. Zhang Xue je jedan od osnivača Kove-a, bivši profesionalni off road trkač, zaljubljen i opsednut off road trkama, ali i vičan u mehanici.

Nakon trkačke karijere svoju strast je nastavio gradeći trkačke off road motocikle i tako je u nekom momentu nastala kompanija Kove. Imali su uspešne nastupe na Dakar reliju, gde se prvi put i probio njihov 450 Rally koji predstavlja jedinu pravu trkačku repliku sa Dakara koju možete kupiti u prodavnici.

Ranije u toku godine je rađen test za 450 Rally i taj tekst možete pročitati na sledećem linku – Kove 450 Rally standard edition

Danas je reč o verziji Kove 800X Standard koja u načelu predstavlja motocikl sposoban za off road teren, kao i za putovanje. Zapravo predstavlja svestrani adventure koji se rame uz rame nosi sa Apriliom Tuareg 660, Tenere 700, Moto Morini X Cape 650 i drugim motociklima iz ove klase.

Prema voznim karakteristikama i tehničkoj specifikaciji, Kove 800X Standard zaista obećava dosta u odnosu na glavne konkurente.

Kove 800X Standard
Foto: BJBikers

CFMOTO agregat koji se ponaša bolje nego u CFMOTO motociklima

Kove ne proizvodi sopstvene agregate, već koristi već postojeće agregate drugih proizvođača koje zatim uz određene izmene ugrađuje u svoje šasije. Za pokretanje svih 800X verzija Kove koristi agregat koji pokreće celu CFMOTO seriju (800MT Sport, 800MT Touring, 800MT Explore i 800NK), a koji je vrlo sličan agregatu koji koristi KTM u 790 Duke i 790 Adventure seriji.

Dakle, reč je o rednom dvocilindričnom agregatu radne zapremine od 799 cm3 maksimalne snage od 96,6 KS (71 kW) na 9.000 O/min i sa maksimalnim obrtnim momentom od 80 Nm na 7.700 O/min. Što se specifikacije tiče, ona je gotovo identična kao na CFMOTO agregatu, ali ipak postoji jedna velika razlika.

Naime, Kove je prema svemu sudeći napravio drugačiju mapu odziva na gas, te na niskim obrtajima već od 2.000 – 5.000 O/min 800X Standard ima daleko više snage poredeći sa 800MT serijom, pa čak i sa KTM 790 serijom. Izuzetno prijatno iznenađenje u isporuci snage i baš ono što je potrebno i za off road vožnju.

Kove 800X Standard
Foto: BJBikers

Osim što snage ima u izobilju na niskim obrtajima, takođe je ima u celom rasponu obrtaja sve do crvenog polja. Nema “rupe” u isporuci snage koja je bila karakteristična za CFMOTO 800MT.

Jedina zamerka je cimanje na puštanju i incijalnom dodavanju gasa. Kad god se pusti gas, dogodi se jači cim, a isto se dešava i pri dodavanju gasa. Doduše, kada je agregat u višim obrtajima to nije toliko izraženo. Kritika se može uputiti na račun prenošenja toplote sa agregata na levu nogu i osetnije je kada se vozite sporije u gradskoj vožnji i po toplijem vremenu.

Potrošnja je još jedno pozitivno iznenađenje. Tokom testa, prosečna potrošnja kretala se oko 5,2 – 5,2 litre na 100 km. Očekivanja su bila da će trošiti oko 5,5 litara, ali su ta očekivanja prevaziđena, tako da je 800X Standard zaista štedljiv. Uz zapreminu rezervoara od 20 litara bez problema se može preći 350 km sa jednim točenjem goriva.

Kove 800X Standard nije stidljiv ni po pitanju maksimalne brzine i ubrzanja. Na našem testu ubrzanja na 220 metara postigao je 167 km/h, a maksimalna brzina koju je dosegao iznosila je 220 km/h prema brzinomeru instrument table. S tim da je maksimalna deklarisana brzina 210 km/h, tako da je Kove u verovatno maksimalnu brzinu merio tačno prema GPS-u.

Među najlakšima u klasi

Šasija koju 800X Standard i 800X Pro verzije koriste je čelična cevasta, sa aluminijumskom zadnjom viljuškom. Od ogibljenja je ugrađena KYB podesiva prednja viljuška i KYB podesiv zadnji amortizer, kao i amortizer upravljača.

Generalno motocikl je odlično izbalansiran i vidi se da je predviđen za off road vožnje. Prednji kraj je malo rasterećeniji, odnosno nije toliki procenat mase na prednjem točku. To ima svojih prednosti pri vožnji preko rastresitih off road deonica poput peska ili duboke fine prašine, jer prednji točak nema tendenciju da tone i da izazove gubitak kontrole.

Nuspojava manjeg opterećenja prednjeg točka u manjoj meri se ogleda u vožnji na asfaltu i ulascima u krivinu kada se oseti da bi prednjem točku prijalo da ima malo više težine napred. Kad se u krivinu ulazi sa malo kočenja, masa se prenese napred i tad Kove 800X klizi kroz krivinu. Sam prolazak kroz krivinu je dobar, sa dosta stabilnosti.

Prednja viljuška i zadnji amortizer solidno odrađuje posao. Budući da je kolega Stavro u istom momentu na testu imao Kove 800X Pro, usaglasili smo se oko mnogih detalja, poput onog da je prednja viljuška malo tvrđa za sporiju off road vožnju, ali buduću da je ogibljenje podesivo, to se da korigovati.

Kove 800X Standard
Foto: BJBikers

Deklarisana suva masa iznosi 183 kg, a kad se dodaju sve tečnosti, masa je na oko 196 – 197 kg što je čak manje u poređenju sa nekim renomiranim motociklima iz klase.

Položaj sedenja nije naporan, vozač sedi uspravno, visina sedišta iznosi 845 mm (na 800X Pro verziji visina sedišta je 875 – 865 mm). Upravljač je širok i za sedeći položaj vožnje je odlično pozicioniran, s tim što kad se ustane da se vozi u stojećem položaju, upravljač bi mogao biti postavljen malo više.

Samo sedište ne spada među najudobnije, nešto je tvrđe i bez pauze može da se vozi oko sat i deset minuta.

Od kočnica se napred nalaze dva diska prečnika 310 mm i dvoklipne aksijalno postavljene kočione čeljusti proizvođača Hangte. Kočione čeljusti neodoljivo liče na Nissin, tako da postoji šansa da je pomenuti Nissin poslužio kao inspiracija. Kočnice dobro rade svoj posao, nemaju inicijalno prejak “ugriz” pri kočenju, što je dobro za off road vožnje, a opet dobro zaustavljaju.

Na testu zaustavnog puta sa 80 – 0 km/h Kove 800X Standard postigao je rezultat od 25,9 metara. Nešto veći zaustavni put prepisujem tome što na inicijalnom kočenju oprugama u prednjoj viljušci zbog dužeg hoda treba malo vremena da se sabiju i prenesu svu silu na prednji točak. Tako da prva 2-3 metra kočenja kočenje nije na punom intenzitetu.

Foto: BJBikers

Ko želi snažnije kočnice, može ih pronaći u Pro modelu jer Kove 800X Pro dolazi sa radijalno postavljenim četvoroklipnim kočionim čeljustima.

Po pitanju točkova, poseduje žbičane točkove prečnika 21″ napred i 18″ pozadi i fabrički dolazi sa CST gumama koje su se sasvim solidno pokazala na asfaltu i blagim off road terenima. Doduše, ovog puta nismo imali tu (ne)sreću da ih probamo u kišnim uslovima.

Još jedna od sitnica na koju bi trebalo Kove da poradi je zaštita od vetra. Doduše, 800X Standard je zamišljen kao adventure motocikl sa češćim silaskom na off road terene i u skladu sa tim boluje od iste boljke kao i gotovo svi motocikli iz njegove klase. Vetrobran je uži i kraći, te štiti samo u predelu grudi.

Foto: BJBikers

Pametno rešena elektronika

Sa strane elektronike se Kove dosta potrudio, naročito oko praktičnih stvari. Poseduje kontrolu proklizavanja i ABS koji se može isključiti na zadnjem točku ili na oba točka.

Kontrola proklizavanja nije među najsofisticiranijim jer kada se detektuje proklizavanje, oduzima snagu i kada utvrdi da je prianjenje vraćeno, ponovo isporučuje snagu. Nema finog puštanja da zadnji točak delimično kliza. Doduše, zbog linearne isporuke snage kontrola proklizavanja zaista nije ni preko potrebna ovom motociklu. Samo sa kontrolom gasa (koja je preko sajle, nema “ride-by-wire”) može lepo i predvidivo da se igra sa proklizavanjem zadnjeg točka.

ABS je pametno rešen. Naime, na instrument tabli možete odabrati da li želite da isključiti ABS na zadnjem ili na oba točka. Pametna i praktična stvar je što imate da opciju da permanentno isključite ABS tako da se ne uključi pri sledećem paljenju motocikla.

Instrument tabla je vertikalna, dijagonale 7″, kolorizovana, pregledna, sa svim potrebnim informacijama. Poseduje prikaz izmerenog pritiska u gumama, povezivanje sa pametnim telefonom i putem aplikacije možete aktivirati “mirroring” funkciju i koristiti instrument tablu kao navigaciju. Za napajanje uređaja postoje USB i USB C priključci.

Osvetljenje je LED tehnologiji i svetla sasvim dobro obavljaju posao.

Da li je cena previsoka?

Kada je reč o ceni, Kove 800X Standard dolazi po ceni od 8.990 EUR. U paketu standardne opreme dolaze “kreš barovi”, štitnik kartera debljine 3 mm i nosač zadnjeg kofera. Bilo bi lepo da ima i centralni štender.

U poređenju sa konkurencijom, Kove 800X Standard nije skup s obzirom koje performanse pruža. Jeftiniji je od Aprilie Tuareg 660 koja je trenutno među najboljima u klasi. Jeftiniji je od legendardne Tenere 700, a po performansama bih se usudio da kažem da je bolji.

Dakle, sveukupno gledano mislim da je cena od 8.990 EUR opravdana.

Od servisnih informacija dostavljamo sledeće: prvi servis se radi na 1.000 km, a svaki sledeći na 5.000 km pređenih. Servis provere i štelovanja ventila se radi na 20.000 km. Cena malog servisa iznosi 13.850 RSD.

Ukoliko ste zainteresovani, Kove 800X Standard i 800X Pro možete pogledati u Burnotu salonu u Beogradu na adresi Bulevar Arsenija Čarnojevića 95A.

Ako imate iskustva sa 800X Standard ili Pro, vaš utisak možete ostaviti u temi na forumu.

Kove 800X Standard
Foto: BJBikers


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 

This field is required.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.