NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP kalendar za 2022. godinu

MotoGP kalendar za 2022. godinu

-

Pre samo par nedelja trkom u Valensiji zatvorena je MotoGP sezona za 2021. godinu. DORNA nije gubila vreme, te se pred nama već nalazi novi MotoGP kalendar za 2022. godinu. U novoj sezoni imaćemo prilike da gledamo MotoGP na nekim novim stazama, a prema svemu sudeći vraćamo se u normalu što se MotoGP šampionata tiče. To znači da ćemo gledati trke koje će se voziti u Evropi, Aziji, Australiji, Japanu, kao i Južnoj i Zapadnoj Americi.

Sezona 2022 je zapravo već i zvanično započela prvim testom koji je 18. novembra vožen na stazi Herez u Španiji. Nakon tog dvodnevnog testa MotoGP vozači će biti slobodni sve do 5. februara kada je zakazan test na stazi Sepang u Maleziji.

Ubrzo nakon Sepanga, MotoGP vozači se sele u Indoneziju, na stazu Mandalika na kojoj je WSBK šampionat nedavno imao svoj prvi nastup. MotoGP vozači će 11. februara imati test na ovoj stazi, a onda se odmah sele u Katar na stazu Losail na kojoj nas 6. marta očekuje prva trka u 2022. godini.

Druga trka u sezoni održaće se na već pomenutoj stazi Mandalika u Indoneziji i ta trka zakazana je za 20. mart.

U kalendaru se ponovo nalazi staza Kymi Ring u Finskoj, na kojoj bi trebalo da se održi trka 10. jula. Staza Kymi Ring jednostavno nema sreće da debituje u MotoGP kalendaru jer je trka na ovoj stazi već otkazivana. Nadamo se da ćemo ove godine imati priliku da vidimo trku u Finskoj.

U narednoj sezoni nas ne očekuju po dve trke na nekim stazama. Prema trenutno aktuelnom kalendaru, vraćene su trke na stazama Motegi, Čang, Filip Ajlend i Maleziji, a završetak sezone ponovo je u Valensiji.

Sve u svemu, MotoGP kalendar za 2022. godinu trenutno izgleda ovako:

Datum:Staza:Država:Dešavanje:
5. februarSepangMalezijaMotoGP Test
11. februarMandalikaIndonezijaMotoGP Test
22. februarPortimaoPortugalMoto2 i Moto3 test
6. martLosailKatar1. Trka
20. martMandalikaIndonezija2. Trka
3. aprilTermas de Rio HondoArgentina3. Trka
10. aprilCOTASAD4. Trka
24. aprilPortimaoPortugal5. Trka
6. majHerezŠpanija6. Trka
15. majLe ManFrancuska7. Trka
29. majMuđeloItalija8. Trka
5. junKatalonijaŠpanija9. Trka
19. junSaksenringNemačka10. Trka
26. junAsen TTHolandija11. Trka
10. julKymi RingFinska12. Trka
7. avgustSilverstonEngleska13. Trka
21. avgustRed Bull RingAustrija14. Trka
4. septembarMizanoItalija15. Trka
18. septembarAragonŠpanija16. Trka
25. septembarMotegiJapan17. Trka
2. oktobarChan International CircuitTajland18. Trka
16. oktobarFilip IslandAustralija19. Trka
23. oktobarSepangMalezija20. Trka
6. novembarRikardo TormoŠpanija21. Trka
MotoGP kalendar za 2022. godinu

Kao što vidite, sledeće sezone će biti gust raspored sa 21 trkom. Gotovo da i neće biti letnje pauze. Jedini period kada će vozači moći da se odmore biće u periodu između 10. jula i 7. avgusta. Najteži period za vozače biće između 18. i 25. septembra, kada će u vremenskom razmaku od samo par dana vozači i timovi morati da se spakuju i iz Španije sa staze Aragon odlete u Japan na stazu Motegi.

Gust trkački raspored znači i da će vozači biti pod još većim pritiskom i da neće imati prostora za grešku i povredu.

Ovo je za sad zvaničan kalendar i nadamo se da neće biti budućih pomeranja i ponovnih restrikcija putovanja. Ostaje nam da strpljivo sačekamo narednih par meseci do prvih testova u narednoj godini i da vidimo kako će se sezona odvijati.

Dok trkačka sezona ne počne, možete posetiti temu na forumu posvećenu dešavanjima za sezonu 2022. godine i diskutovati o svemu sa našim forumašima.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.