May 17, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK testovi i dešavanja u šampionatu

WSBK testovi i dešavanja u šampionatu

-

Iako je početak WSBK sezone pomeren, to ne znači da timovi miruju. Čak naprotiv, većina ekipa odrađuje privatne testove na stazama širom Evrope. Fabrička Ducati i Barni Ducati ekipa, kao i Yamaha odradili su testove na Mizanu. Honda je testirala na Herezu, a pored Hondinih vozača na Herezu se našao i Aleks Louz na Kawasakiju. Hajde da vidimo šta se dešava u pojedinim ekipama u sklopu priprema za predstojeću sezonu.

U normalnim okolnostima, do sad bi prva WSBK trka davno bila iza nas jer je sezona uvek započinjala trkom u Australiji krajem februara. Situacija sa pandemijom promenila je sve iz korena, pa će ova sezona započeti nešto kasnije. Početak prvog trkačkog vikenda zakazan je tek za 21. maj. Staza Aragon ugostiće tada WSBK vozače i timove za otvaranje sezone.

Zatim će se sezona nastaviti 11. juna na Mizanu. Nakon trke na Mizanu opet sledi veća pauza, do 2. jula i trke na Doningtonu. Međutim, ne bi trebalo ići dalje sa kalendarom i prognozama jer nas je ova i dalje aktuelna pandemija naučila da su promene u kalendaru skoro svakodnevnica.

Muka za timove

Dugačka pauza je i dobra i loša za timove. Dobra je iz razloga što imaju više vremena da se pripreme za početak sezone. Sa druge strane, dugačka pauza je loša jer su vozači dugo van “akcije” i trkanja. Pauza komplikuje i situaciju sa raspoloživim danima za test, tako da timovi moraju pažljivo da biraju kada će i koliko dana da testiraju sa zvaničnim vozačima.

Nekoliko ekipa testiralo je upravo prošle nedelje.

Honda na Herezu

Tokom prošlog testa na Herezu vladali su kišni i hladni uslovi, te ekipe baš nisu mogle puno da testiraju. Zato je Honda rešila da ponovi test na Herezu.

Alvaro Bautista odradio je oba dana testa testirajući osnovna podešavanja za CBR 1000RR-R Fireblade SP. Osim osnovnih podešavanja radilo se i na elektronici i kočenju.

WSBK test
Alvaro Bautista Foto: Honda Racing Corporation

Leon Haslam je u subotu testirao samo pola dana, kako bi sačuvao sate testa za neku drugu priliku. Tokom jedan i po dana testa, Haslam je prošao kroz sve stavke koje je Honda tražila od njega i uspeli su da nađu konstantan ritam u simulaciji trke. Zato deluje da Haslam odlazi zadovoljan sa testa.

WSBK test
WSBK Test na Herezu za Hondu – Foto: Honda Racing Corporation

Aleks Louz i Kawasaki ponovo na stazi

Aleks Louz je tokom februara doživeo manji incident na treningu i zaradio je tada prelom ključne kosti. Nakon mesec dana oporavka, Kawasaki i Louz rešili su da odrade test na Herezu da vide da li je Louz oporavljen, kao i da testiraju neke komponente pred predstojeću sezonu.

Zajedno sa Hondom, 19. i 20. marta, Louz i Kawasaki testirali su novi ZX10RR. Louz je izvezao 120 krugova tokom testa. Budući da je ZX10RR potpuno nov za 2021. godinu, testirane su šasija, agregat i aerodinamički paket prikupljajući bitne informacije za inženjere iz Kawasakija.

Aleks Louz Foto: Kawasaki

Barni Racing vredno radio tokom testa

Za razliku od Honde i Kawasakija koji su testirali na Herezu, Barni Ducati ekipa rešila je da test obavi na domaćem terenu. Tako su Tito Rabat, ali i Piro testirali na Mizanu. Rabat je već prvog dana izvozao čak 103 krugova, uglavnom se fokusirajući na podešavanje motocikla za trku. To znači da deluje da je sve vreme vozio na gumama za trku.

Drugog dana Rabat je odradio 120 krugova. Rabat je tokom tog dana osetio određene vibracije prilkom prolaska kroz krivine. Te vibracije sprečavale su ga da forsira, pa se ekipa fokusirala na pronalaženju rešenja za ovaj problem. Tokom drugog dana Rabat nije vozio na kvalifikacionim gumama.

WSBK test
Tito Rabat Foto: Barni Ducati

Fabrička Ducati ekipa potpuno iskoristila test

Rinaldi, Reding i kompletna fabrička ekipa potpuno su iskoristili test za pronalaženje par unapređenja na polju šasije i podešavanja motocikla.

Reding je izvezao 173 kruga tokom oba dana testa, dok je Ruben Rinaldi odvezao 159 krugova.

Skot Reding Foto: Ducati

Obe Yamaha ekipe odlične

Na Mizanu su pored Ducati ekipa učešće na testu uzele fabrička Yamaha, kao i GRT Yamaha ekipa.

Toprak Razgatlioglu bio je veoma brz i na 3 od 4 sesije postavio je najbrže vreme. Toprak je doduše imao i jedan pad, ali srećom bez posledica po njega.

WSBK test
Toprak Razgatlioglu Foto: Yamaha Racing

Andrea Lokateli se privikava na Yamahu R1. Tokom testa radio je na podešavanju motocikla i simulaciji trke. Prilikom simulacije imao je konstantna vremena. Jedini problem tokom testa bilo je to što nije uspeo da izvuče maksimum iz kvalifikacione gume.

Andrea Lokateli Foto: Yamaha Racing

Garet Gerof U GRT Yamaha ekipi prvo se navikavao na Mizano, pošto još nije vozio na ovoj stazi. Osim privikavanja na stazu, Gerlof je testirao i novi Yamahin aerodinamički paket.

Garet Gerlof Foto: Yamaha Racing

Kota Nozane je novi vozač GRT Yamahe i na test na Mizanu došao je svež nakon MotoGP testa u Kataru. Tokom testa Nozane je imao pad prilikom kojeg je potpuno dezintegrisao Yamahu R1. Za razliku od motocikla, Nozane je prošao bez povreda.

WSBK test
Kota Nozane Foto: Yamaha Racing

Kombinovana vremena sa testa na Mizanu:

P1) M. Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 1:33.688
P2) T. Razgatlioglu (Yamaha) 1:33.962
P3) G. Gerloff (Yamaha) 1:34.043
P4) S. Redding (Aruba.it Racing – Ducati) 1:34.361
P5) A. Locatelli (Yamaha) 1:34.794

Narednu priliku za test WSBK ekipe će imati tokom zvaničnog testa na stazi Montmelo u Kataloniji. Test će se održati 31. marta i 1. aprila.

Za komentare i diskusiju o moto sport vestima, možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.