NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakDa li dovoljno poznajete vaš motocikl?

Da li dovoljno poznajete vaš motocikl?

-

Naravno da svi znamo sve o našem ljubimcu. Pored toga što znamo koje je marke, koji model, koliko snage ima i sve ostalo, postavlja se pitanje da li zaista dovoljno poznajete vaš motocikl? Zamislili ste se? Šta ako ostanete bez struje na putu? Koliki je optimalni pritisak u gumama? Odgovori na ova i druga pitanja će vam nekad zasigurno biti potrebni, zato je bolje da upoznate neke osnove vašeg motocikla. U današnjem tekstu proći ćemo osnovne stvari koje su bitne za svakodnevnu vožnju.

Nije bitno da budete sam svoj majstor, ali nekada od presudnog značaja mogu da budu informacije poput raspoznavanja toga koju rashladnu tečnost da dospete, šta ako ostanete bez svetla, a nije sijalica u kvaru, šta ako vozite suvozača i tako dalje.

Ovaj današnji tekst shvatite kao opšte smernice za osnovna održavanja u slučaju da vas neka muka ili kvar snađe na putu, kao i neke mere predostrožnosti pre kretanja na put.

Tečnosti

Rashladna tečnost

Kao što sam naziv kaže, rashladna tečnost služi za hlađenje agregata vašeg motocikla, ukoliko je vaš motocikl hlađen pomoću tečnosti. Svi motocikli koji imaju rashladnu tečnost, uglavnom imaju i prelivnu posudu u kojoj se nalazi rezerva za istu.

Posuda je uglavnom izrađena od providne plastike i nalazi se smeštena na jednoj od bočnih strana motocikla. Položaj na bočnoj strani i providna posuda predviđene su za lakši pregled nivoa rashladne tečnosti. Ukoliko posedujete potpuno oklopljen motocikl možda će vam biti malo teže da iz prve pronađete prelivnu posudu za rashladnu tečnost. U tom slučaju pronađite korisničko uputstvo za vaš model u kojem će zasigurno biti prikazana lokacija prelivne posude.

Rashladna tečnost za motocikle
Da li dovoljno poznajete vaš motocikl? Foto: Shutterstock

U slučaju da je rashladna tečnosti ispod nivoa oznake za minimum potrebno je istu doliti. Važno je napomenuti da ne treba mešati različite tipove rashladne tečnosti. Srećom, proizvođači različite tipove rashladne tečnosti boje drugačijim bojama. Na primer, ukoliko se unutar posude nalazi zelena rashladna tečnost, potrebno je dosuti tečnost iste boje. Ako niste sigurni možete da dospete destilovanu vodu, koja će samo razblažiti rashladnu tečnost, a neće izazvati oštećenja sistema.

Više o samoj rashladnoj tečnosti možete pročitati ovde.

Kočiona tečnost

Kočiona tečnost potrebna je za bezbedno zaustavljanje i funkcionisanje kočionog sistema. Srećom, rezervoari kočione tečnosti nalaze se na preglednom mestu i lako je uočiti njen nivo.

Rezervoar za kočionu tečnost prednje kočnice uglavnom se nalazi na desnoj strani upravljača. Obično na samom poklopcu rezervoara piše oznaka kočione tečnosti koja je predviđena za taj sistem.

Obično se radi o DOT3 ili DOT4 kočionoj tečnosti. Prilikom trošenja kočionih pločica nivo tečnosti polako opada i zato ju je potrebno doliti. Nipošto nemojte mešati DOT3 i DOT4 kočione tečnosti!

Kočiona tečnost
Foto: Ducati

Rezervoar kočione tečnosti zadnje kočnice uglavnom se nalazi iznad pedale iste. Procedura pregleda i dosipanja je ista kao i za prednju kočnicu.

O karakteristikama kočione tečnosti možete pročitati ovde.

Gorivo

Ovde uglavnom ne može ili retko dolazi do zabune. Gotovo svi motocikli rade na gorivo koje poseduje minimum 95 oktana i maksimalan sadražaj etanola u visini od 10%. Tako da oko ove stavke ne morate da brinete jer su sva goriva na našim pumpama kompatibilna sa ovim zahtevima.

Ulje u agregatu

Periodično pregledanje nivoa ulja u agregatu od presudnog je značaja za njegovo pravilno funkcionisanje i dug radni vek. U korisničkom uputstvu motocikla takođe stoji naznačen viskozitet i tip ulja za agregat vašeg motocikla. Uvek sledite smernice proizvođača i čim primetite da je nivo ulja u agregatu opao, dospite ulje do oznake za maksimum i nipošto preko te oznake.

Osigurači

Jedna stvar za koju morate da znate gde se nalazi na vašem motociklu je lokacija osigurača. Osigurači svetla, ECU sistema, glavni osigurač i ostali osigurači imaju funckiju da zaštite određeno električno kolo od strujnog udara i pregorevanja.

Da li dovoljno poznajete vaš motocikl?
Photo by Maxi Gagliano from Pexels

Bitno je da znate lokaciju osigurača i da u motociklu imate rezervne. Prilikom pregorevanja sijalice, nekada može doći i do pregorevanja osigurača. Osigurači svetla, sirene i drugih vitalnih strujnih kola obično su na lako pristupačnom mestu. Takođe, proizvođači motocikala često ostave prostor za rezervne osigurače. Proučite malo električni sistem da ne biste ostali u neprijatnoj situaciji na putu.

Rezervne sijalice

U slučaju da vozite motocikl koji nema LED svetla, bilo bi dobro da imate rezervne sijalice farova i zadnjeg svetla kao i da znate proceduru zamene. Proverite koji tip sijalica ide u svetlosnu grupu motocikla i uvek nosite rezervne. Obično u repu motocikla ima sasvim dovoljno mesta za rezervne sijalice.

Osnovno podešavanje ogibljenja

Pod ovim zaista mislimo na osnovno podešavanje ogibljenja vašeg motocikla, naročito zadnjeg amortizera. U slučaju da nosite saputnika ili prtljag, poželjno je malo “dotegnuti” zadnji amortizer. Taj postupak se obično obavlja lako, povećanjem kompresije zadnjeg amortizera ili zatezanjem opruge istog.

Da li dovoljno poznajete vaš motocikl?
Foto: BMW Press

Pritisak u gumama

Svaki proizvođač guma u specifikacijama navodi propisani pritisak gume za različite situacije vožnje motocikla. Postoje preporučeni pritisci kada je samo vozač na motociklu, kao i kada nosi suvozača. Pravilan pritisak od presudnog je značaja za bezbednu vožnju, ali i za dug vek trajanja guma.

Nabrojane stvari su nešto najosnovnije što je potrebno da znate o funkcionisanju vašeg motocikla. Te stavke nije teško proveravati, podesiti i popraviti ukoliko dođe do nekog kvara. Što bolje poznajete vaš motocikl, manje iznenađenja može da vas snađe tokom vožnje i možete da budete opušteniji i da uživate u svakom pređenom kilometru.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.