June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoDucati noviteti sa EICMA sajma motocikala

Ducati noviteti sa EICMA sajma motocikala

-

Ducati je ove godine uložio veliki trud i predstavio je najviše što novih, što ažuriranih verzija svoje game modela. EICMA sajam motocikala bio je prepun Ducati noviteta koji zaista plene performansama i izgledom.

Promene su zahvatile svaki segment ponude, počev od sportskog sa novim Panigale V4R, preko turing programa sa Multistrada V4 Rally verzijom, zatim Monster SP, Scrambler je osvežen, a i Diavel je dobio V4 agregat.

Ducati Multistrada V4 Rally

Multistrada V4 predstavljena je 2021. godine kada je 1260 poslata u penziju. Prošle godine smo imali prilike da vidimo Multistrada V4 Pikes Peak verziju, a za ovu godinu Ducati je spremio off road verziju koja nosi oznaku Multistrada V4 Rally i predstavlja zamenu za pređašnju Multistradu 1260 Enduro.

Ono što odlikuje Rally verziju su žbičani točkovi prečnika 19″ napred i 17″ nazad, dužim hodom ogibljenja (200 mm napred i nazad) kao i većim rezervoarom zapremine od 30 litara koji omogućava više nego pristajnu autonomiju.

Snaga od 170 KS je ostala nepromenjena, ali je Ducati na poslednjoj generaciji Multistrada V4 serije izvršio par zahvata na agregatu kako bi smanjio potrošnju goriva i prilagodio isporuku snage.

Ducati noviteti sa EICMA sajma motocikala
Nova Ducati Multistrada V4 Rally Foto: Ducati Ducati noviteti sa EICMA sajma motocikala

Ducati Monster SP

Iz naked serije dolazi novi Monster SP. SP oznaka obično u svetu motociklizma naglavaša da je reč o specijalnim verzijama. Na novom Monster SP modelu novo je Ohlins ogibljenje, Termignoni homologovan izduvni sistem. Režimi vožnje su rekalibrisani, a dodat je i “Wet” režim vožnje prilagođen za vožnju po vlažnom asfaltu kako bi snaga od 111 KS na 9.250 O/Min bila lakše ukroćena. Wet režim vožnje smanjuje snagu na 75 KS. Agregat je ostao nepromenjen i idalje Monster SP pokreće neprevaziđeni Testastretta 11° agregat sa desmodromskim razvodnim sistemom.

Ducati noviteti sa EICMA sajma motocikala
Ducati Monster SP Foto: Ducati

Streetfighter V4SP2

Još jedna SP verzija, ovog puta Streetfighter evoluira još dalje u SP2 verziju koja dolazi sa unapređenom elektronikom preuzetom sa Panigale V4 generacije modela za 2023. godinu. Uglavnom su unapređenja u režimama isporuke snage. Sa novim režimima dolazi i Track EVO prikaz ekrana, identičan onom na Panigale seriji.

Karbonski točkovi, Brembo Stylema R kočione čeljusti STM-EVO SBK suvo kvačilo su još neke od stavki koje čine Streetfighter V4SP2 jedinstevnim, kao i “Grey Nero” boje.

Snaga je neznatno porasla na 208 KS (za 3 KS više).

Ducati noviteti sa EICMA sajma motocikala
Ducati Streetfighter V4SP2 Foto: Ducati

Diavel V4

Ljubitelji Diavel modela, sada ćete imati prilike da vozite, slušate ili gledate još moćniji Diavel V4 koji je kao što po oznaci vidite, dobio moćni V4 agregat. Prethodni V2 agregat od 1.262 cm3 napušta Diavel i zamenjuje ga 1.158 cm3 Granturismo agregat koji će u Diavel V4 modelu isporučivati 168 KS na 9.500 O/Min.

Naravno, osim agregata potpuno je redizajniran i ostatak motocikla, geometrija, dodati su veći usisnici vazduha, elektronika, i šira zadnja guma koja je sada u dimenzijama 240/45.

Sa desne strane u oči upadaju i moćni auspusi i mora se priznati, uživo novi Diavel V4 izgleda impozantno i lepše nego prethodna generacija.

Zato ne čudi što je Diavel V4 sa EICMA sajma motocikala otišao sa titulom najelpšeg motocikla.

Ducati noviteti sa EICMA sajma motocikala
Diavel V4 Foto: BJBikers

Ducati V4R

Za kraj ostaje da spomenemo novi V4R, najsnažniji do sad. Ducati je osvojio titulu WSBK šampionata na dominantan način, a izgleda da je rešio da sledeće godine ponovi isto i nisu sedeli skrštenih ruku. Pozabavili su se agregatom koji sada serijski isporučuje 240,5 KS na 16.500 O/Min!

Geometrija motocikla je takođe blago izmenjena. Aluminijumski rezervoar je porastao za 1 litar i njegova zapremina sada iznosi 17 litara. Masa motocikla je sa trkačkim izduvnim sistemom spala na samo 188,5 kg.

Imaće konkurencija u WSBK šampionatu ozbiljno težak zadatak da zaustavi Ducati.

Ducati V4R Foto: Ducati

Ducati V4R za 2023. godinu je detaljno predstavljen na našem sajtu i taj tekst možete pročitati ovde.

Desmosedici GP22 i WSBK V4R kao poslastica

EICMA sajam motocikala je idealna i retka prilika da se izbliza vide (i dotaknu) MotoGP i WSBK motocikli. Ducati je izložio GP22 MotoGP, kao i WSBK verziju Bautistnog V4R motocikla. Suvišno je bilo šta objašnjavati, zato samo ostavljam galeriju sa slikama da uživate.

Ducati V4R

Ducati GP22

Za utiske povodom Ducati noviteta sa EICMA sajma motocikala, možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.