NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaKawasaki istorija - Još uvek najbrži na svetu

Kawasaki istorija – Još uvek najbrži na svetu

-

Sjajna Kawasaki istorija puna je zanimljivih i brzih motocikala. U prethodnim delovima više smo se fokusirali na brze sportske motocikle. Danas ćemo pored sportskih putnih motocikala spomenuti i neke off road Kawasaki motocikle koji su ostvarivali, a i dalje ostvaruju zapažene uspehe na off road takmičenjima. Pored potpuno off road motocikala, Kawasaki je uspešno proizvodio i motocikle poput KLE ili KLR serije.

U ovom uvodnom delu trećeg dela istorije Kawasakija vratićemo se malo unazad kako bi samo skrenuli pažnju na par off road modela. Prvo je Kawasaki početkom osamdesetih izbacio SR500, da bi samo dve godine kasnije konstruiše i na tržište 1983. godine izbacuje moćni dvotaktni KX500.

Par reči o Kawasaki off road modelima

Od KX500 modela počinje ozbiljniji razvoj Kawasakija na polju off road motocikala, ali otvara se i prostor za neke druge modele motocikala. Između putnih i off road motocikala uvek je postojao jaz. Kawasaki mudro uočava da postoji potreba za praktičnim motociklima koji se osim vožnje na putu mogu voziti i van asfaltnih puteva. Budući da su imali dosta iskustva sa putnim i off road motociklima, u Kawasakiju odlučuju da naprave jedan dual sport motocikl.

Tako 1984. godine iz Kawasaki fabrike izlazi sada već čuveni KLR600R, začetnih svih kasnijih KL serija motocikala. KLR600R je bio za nijansiju slabiji od tadašnjih konkurentana, Yamahe XT600 i Honde XL600R, ali je imao i manji jednocilindrični agregat radne zapremine od 564 cm3. Sam agregat je bio odličani. Dve bregaste osovine i efikasno vodeno hlađenje činili su da KLR600R bude izdržljiv motocikl u svim uslovima i na terenima, što je i bitno za jedan dual sport motocikl.

Kawasaki istorija
Kawasaki KLR600R Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Svi kasniji Kawasaki off road i dual sport modeli svoje uspehe duguju upravo KX500 i KLR600R modelima. I ako je Kawasaki i pre ta dva modela u svojoj ponudi imao i off road motocikle manje radne zapremine, KX500 i KLR600R smatraju se pravim perjanicama u svojim kategorijama.

Novo doba i novo pomeranje granica

Sa pričom i razvojem istorije po pitanju putnih motocikala, u prošlom delu stali smo kod kraja devedesetih godina.

Dvehiljadite godine donele su burne promene u superbajk klasi, što je za sobom povuklo i promene u koncepciji motocikala za ulicu. Sportski motocikli od 750 cm3 otišli su u istoriju i svoje mesto ustupili su moćnim “hiljadarkama”. Već se polako težilo prelasku na agregate od 1.000 cm3, ali im još nije posvećivana velika pažnja.

Promenom pravila u supebajk šampionatu većina proizvođača (pa i Kawasaski) odustala je od sportskih motocikala sa agregatom od 750 cm3. Tako 2004. godine dolazi ZX10R. Sirovi superbjak iz Kawasakija koji je bukvalno odvaljivao na ubrzanjima sa svojim snažnim agregatom. Ta prva generacija možda nije osvojila titulu superbajk šampiona, ali je bila jedan od najpoželjijih motocikala.

Radilo se o “best-buy” motociklu koji je čak od prestižnog Cycle World magazina dobio i nagradu za najbolji superbajk motocikl u 2004. i 2005. godini.

Kawasaki istorija
Kawasaki ZX10R 2004. godine

Do svog uspeha u supebajk šampionatu ZX10R je morao da čeka generaciju od 2010. godine koja je bila znatno konkurentnija na stazi. Prvo je Tom Sajks 2013. godine doneo WSBK titulu Kawasakiju, a onda je Džonatan Reja započeo svoju dominaciju sa 6 vezanih WSBK titula od 2015. godine do danas.

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021
Kawasaki ZX10R 2020. Foto: Kawasaki Motors Europe N.V

Nešto pre ZX10R, Kawasaki je izbacio i noviju generaciju ZX6R. I ako je prva generacija izbačena 1995. godine, Kawasaki ZX6R iz 2003. godine nije osim imena nije imao puno zajedničkog sa prethodnikom. Pokretao ga je agregat radne zapremine 636 cm3. Kawasaki je od tada pa do ove godine osvojio 3 titule svetskog supersport šampiona. Nažalost, prošle, 2020. godine Kawasaki je prestao sa serijskom proizvodnjom ZX6R modela. Ostala je samo verzija homologovana za stazu.

Kawasaki ZX6R
Poslednja generacija ZX6R modela Foto: Kawasaki

Touring serije motocikala

Kawasaki je 2007. godine zakoračio i u segment touring motocikala. Na tržištu se pojavio Versys 650 koji je brzo postao najprodavaniji putni motocikl na tržištu. Versys 650 je i danas među prodavanijim motociklima.

Nešto kasnije, 2012. godine Kawasaki je na bazi agregata Z1000 Naked motocikla izbacio i snažniji Versys 1000. Oba modela, kako Versys 650, tako i Versys 1000 brzo su pronašli put u srca mnogih ljubitelja putovanja motociklom. Versys modela karakterisali su zahvalni agregati, šasija koja je omogućavala udobnost i dobru upravljivost, ali i niža cena u odnosu na konkurenicju.

Kawasaki Versys 1000
kawasaki Versys 1000 Foto: Kawasaki

Najslađe za kraj – Turbo serija i H2R

Ako ste pratili prvi deo istorije Kawasakija koju smo pisali, mogli ste uočiti da je Kawasaki težio da ima najbrže motocikle na svetu.

Sve moguće granice u snazi i brzini motocikala pomerene su 2016. godine. Kawasaki je izbacio nešto što se ne samo graničilo sa zdravim razumom, već je i prešlo tu granicu. Model H2R sa superpunjačem izašao je na ulice i učinio da se superbajk motocikli naspram njega ponašaju kao druga klasa.

Kawasaki H2R
Kawasaki H2R Foto: Kawasaki

Agregat od 998 cm3 sa superpunjačem pomogao je da se iz agregata istisne čak 310 KS! Ako se pitate koliko brzo taj motocikl može da ide, odgovor na to pitanje glasi: 400 km/h! Da, toliko ga je Kawasakijev supersport šampion Kenan Sofoglu poterao preko mosta u Turskoj. Ukoliko ne verujete, pogledajte snimak:

Kawasaki H2R ostao je i verovatno će još dugo ostati najbrži “serijski” motocikl na svetu. H2R je inače sa trona skinuo ZZR1400 ili ti Ninja 1400 model koji je prethodno postao najbrži na svetu.

Kawasaki istorija najbržih motocikala se nastavlja

U ova tri dela istorije Kawasakija mogli ste ukratko da se upoznate sa motociklima koji su obeležili Kawasaki istoriju. Naravno da tu postoji još mnogo modela koji su zaslužili da budu uvršetni u tekst, ali bi to zahtevalo celu knjigu.

U budućnosti ćemo sigurno zasebno obrađivati sve bitnije modele, kao i uspehe Kawasakija u moto sportu.

Činjenica je da će Kawasaki uvek težiti da ima najbrže serijske motocikle na svetu. Ukoliko neko skine H2R sa trona, verujte da će Kawasaki odmah izbacite nešto još brže i luđe.

Nadamo se da vam se svideo naš pregled istorije Kawasakija. Ukoliko imate komenatre ili sugestije, možete posetiti i temu na forumu koju smo posvetili Kawasaki istoriji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.