NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaAkiro Janagava - Simbol Kawasakija

Akiro Janagava – Simbol Kawasakija

-

Krajem devedesetih godina prošlog veka u WSBK šampionat pažnju je počeo da privlači jedan Japanac na Kawasakiju. Svojim smelim vožnjama i hrabrošću brzo se uvukao u srca mnogih ljubitelja WSBK šampionata. Akiro Janagava bio je i prvi japanski vozač koji je pobedio u WSBK šampionatu. Međutim, Janagavina karijera uopšte nije bila jednostavna i laka. Nekoliko puta suočavao se sa teškim padovima i povredama koje su ga koštale još boljeg plasmana.

Akiro Janagava (Akira Yanagawa) rođen je 15. jula 1971. godine. Već od malih nogu počeo je da se interesuje za motocikle, a ubrzo je počeo da se takmiči i na mini moto motociklima. Sa samo 18 godina već je uspeo da postane šampion Japana u kategoriji od 250 cm3. Tada je smatran velikim talentom, jer u tom periodu (za razliku od danas) nije bila česta pojava da osamnaestogodišnjak osvoji titulu u tako jakoj kategoriji.

Prvo je Janagava vozio Suzuki u japanskom šampionatu. Tokom 1994. godine učestvovao je na dve WSBK trke vožene na domaćoj stazi Sugo. Tom prilikom Janagava osvaja 11. i 18. poziciju. Nakon toga Janagava je dospeo na “radar” Kawasakija koji ga angažuje prvo da vozi u šampionatu Japana. Tako počinje saradnja između Janagave i Kawasakija koja će trajati tokom cele njegove karijere.

Kawasaki je u Janagavi video veliki potencijal. Prvo ga 1996. godine Kawasaki ponovo prijavljuje za WSBK trku na stazi Sugo. Dobro je započeo prvu trku, ali je nažalost pao te zbog pada nije vozio ni drugu trku.

Ipak, nastupi u šampionatu Japana kao i borbenost pokazana na WSBK trci na stazi Sugo bili su dovoljni da Kawasaki odluči da Janagavu unapredi u WSBK šampionat.

Pokazalo se da je to bila dobra odluka za Kawasaki i Janagavu. Već na prvoj trci na stazi Filip Ajlend, na ZX7RR motociklu Janagava osvaja četvrtu poziciju. Već na Hokenhajmringu Janagava osvaja drugu poziciju i svoj prvi podijum u WSBK šampionatu.

Do prve pobede Janagava nije morao dugo da čeka. Na današnjoj stazi Red Bull Ring, Janagava dovozi Kawasaki do prve pobede u sezoni. Domaća staza Sugo uvek je bila rezervisana za dobre rezultate trkača iz Japana. Tokom prve trke Janagava ponavlja uspeh iz Austrije i dolazi do još jedne pobede.

Na kraju svoje debitantske sezone Janagava uspeva da završi na četvrtom mestu u generalnom plasmanu. Više nego dobar rezultat za početnika u WSBK kategoriji.

Tokom 1998. godine Kawasaki već nije bio toliko konkurentan. Međutim, Yanagava je izvaličo maksimum iz motocikla. Tokom sezone je bio konstanta, ali uglavnom van podijuma. Te sezone pratili su ga i spektakularni padovi. Prvo je tokom trke na Monci pao u krivini Askari i tom prilikom mu se motocikl zapalio.

Kasnije tokom sezone je na stazi Laguna Seka ne svojom greškom doživeo pad u “Vadičep” krivini. Tom prilikom ga je Bontempi bukvalno počistio na kočenju, pri čemu je Janagava doživeo prelom noge. Zanimljivo je da je trka prekinuta zbog incidenta i više nije nastavljena, a Janagavi je dodeljena druga pozcijia na kojoj je vozio pre prekida trke. Ispostaviće se da će to biti jedini od dva podijuma koje je Janagava osvojio te sezone i šampionat završava na sedmom mestu u generalnom plasmanu.

Naredna, 1999. godina je bila možda i najbolja godina za Janagavu. Mada je osvojio 5. mesto u generalnom plasmanu, Janagava je bio veoma konstantan. Osvojio je čak osam podijuma i jednu pobedu, na poslednjoj trci, opet na stazi Sugo u Japanu. Još jedno 5. mesto u generalnom plasmanu Janagava je ponovio naredne godine.

Foto: Kawasaki

Poslednja godina za Janagavu u WSBK šampionatu bila je 2001. godina. Samo dva podijuma i ukupno deveto mesto u generalnom poretku bilo je dovoljno za Janagavu da se povuče iz WSBK šampionata.

Tu nije bio kraj Janagavine karijere. Nastavio je svoj angažman u Kawasakiju takmičeći se u superbajk šampionatu Japana. Bitnija uloga Janagave u Kawasakiju bila je na polju test vozača.

Kada je Kawasaki ušao u MotoGP šampionat, Janagava je bio glavni test vozač. Tokom Kawasakijevog učešća u MotoGP šampionatu, Janagava je odradio nekoliko “wild card” nastupa. Takođe je sa vremena na vreme vozio i na WSBK trkama.

Akira Janagava
Foto: i.pinimg.com

Pored angažmana u pomenutim šampionatima, Janagava je dugo bio neizostavan deo ekipe na trci izdržljivosti “8 sati Suzuke”.

Svoj poslednji povratak na stazu Akiro Janagava je imao u svojoj 48. godini kada se vratio kao stalni vozač u superbajk šampionatu Japana.

Akiro Janagava je i danas zvanično Kawasaki lice i pomaže u razvoju i testiranju novih motocikala, prenoseći svoje dugogodišnje trkačko iskustvo. Tako je Janagava delimično zaslužan za razvoj svih trkačkih Kawasaki motocikala, počev od ZX7RR pa sve do današnjeg ZX10RR, kao i H2R modela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.