NaslovnaMoto GaražaKonačno je stigao: BMW R18 - povratak korenima

Konačno je stigao: BMW R18 – povratak korenima

-

Posle višemesečnog čekanja krajem prošle nedelje izvršena je zvanična prezentacija novog kruzera. Stigao je BMW R18 za moćnim bokser agregatom kakav do sada nije napravljen u BMW fabrici motocikala. Predstavljamo vam novo lice BMW-a, dugoočekivani R18.

BMW R18 je u potpunosti napravljen na temeljima istorijskog modela R5 za koji se slobodno može reći da je doprineo da se BMW proslavi tokom tridesetih godina prošlog veka.

Moćan, mišićav i velik agregat

Kada kažemo da je agregat velik, ne mislimo samo na njegovu veliku radnu zapreminu koja iznosi čitavih 1.802 cm³, što ujedno doprinosi da R18 dobije titulu BMW-ovog bokser agregata sa najvećom radnom zapreminom.

Nećemo ulaziti u tehničke detalje ovog agregata, budući da smo agregat detaljno obradili ranije u tekstu koji možete pročitati ovde. Ipak, moramo spomenuti da će BMW R18 verovatno potezati kao kamion budući da njegova maksimalna snaga iznosi 91 KS (67 kW) pri samo 4.750 O/min, a najveći obrtni moment iznosi čak 158 Nm koji su dostupni na 3.000 O/min. Dakle, radi se o zaista moćnom agregatu. Mada ovaj podatak nije previše bitan za jedan kruzer, ali spomenućemo da maksimalna deklarisana brzina iznosi 180 km/h.

BMW R18
Agregat BMW R18 u delovima Foto: BMW Motorrad press

Šasija rađena po uzoru na model R5

Budući da R18 neodoljivo podsećan na model R5, u skladu sa tim napravljena je i cevasta šasija od čeličnih cevi u koju je upakovan ova veliki agregat. Iz šasije pored velikih cilindara sa svake strane štrči i po jedan veliki niklovan auspuh za koji smo prilično ubeđeni da će moćno da se čuje .

Zadnja viljuška je totalno nespecifična za motocikle koji se danas proizvode i bukvalno obuhvata zadnji točak i kardanski prenos.

Po pitanju ogibljenja, BMW se i tu odlučio za tradicionalni pristup sa prednjom masivnom teleskopskom viljuškom prečnika štapova od 49 mm i hodom od 120 mm, dok zadnji amortizer ima hod od 90 mm.

BMW R18
Foto: BMW Press

Velik i težak motocikl poput BMW R18 mora da se oslanja na velike točkove koji su u ovom slučaju žbičani i dolaze u dimenzijama 3,5×19″ napred i 5,0×16″ pozadi. Na ove točkove dolaze gume u dimenzijama 120/70 R 19 ili B 19 napred i 180/65 B 16 pozadi.

Napred se nalaze dva diska prečnika 300 mm sa četvoroklipnim kočionim čeljustima, a pozadi je jedan disk prečnika 300 mm. U cilju još veće sigurnosti BMW R18 poseduje i BMW ABS sistem.

Budući da je R18 prilično velik i težak motocikl, međuosovinsko rastojanje iznosi 1.731 mm, a ukupna dužina motocikla iznosi 2.440 mm. Kad smo već kod dimenzija, moramo spomenuti podatak vezan za samu težinu motocikla koja sa svim tečnostima iznosi prilično teških 345 kg. Velika težina posledica je teškog agregata. Na gorivo i ostale tečnosti ne otpada puno težine, budući da je zapremina rezerovara 16 litara, a potrošnja iznosi 5,6 litara na 100 km.

BMW R18
Foto: BMW Press

Ipak, malo elektronike

Jedna od stvari koja narušava koncept potpunog retro motocikla su par elektronskih pomagala, koja su doduše ugrađena taman prema potrebi i zarad bolje bezbednosti. Radi se nekoj vrsti kontrole proklizavanja koja na BMW-u R18 nosi oznaku ASC i donosi tri režima vožnje agregata (Rain, Roll i Rock), a ASC može i u potpnuosti da se isključi.

Korisna stvar je i “hill control” odnosno pomoć pri startovanju na uzbrdici. Hill control aktivira kočnice prilikom startovanja na uzbrdici i na vozaču je da se samo fokusira na doziranje gasa i kvačila. Ovo je sigurno velika pomoć kod teškog motocikla poput ovog.

Dizajn veran prethodniku

Što se samog dizajna tiče, tu nema šta da se doda. BMW R18 zaista neodoljivo liči na R5, ali to je u krajnjoj meri i bio cilj prilikom projektovanja. Još jedan moderan detalje je analogno-digitalna instrument tabla koja je lepo uklopljena u izgled celokupnog motocikla.

BMW je na jedan lep način uspeo da uđe u segment kruzera, ali na svoj način i verujemo da će R18 naći svoje mesto u garažama istinskih ljubitelja BMW motocikala.

Za kraj vam ostavljamo da uživate u galeriji sa slikama :


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.