NaslovnaMoto GaražaOpremaDa li moto obuća glavu čuva?

Da li moto obuća glavu čuva?

-

Nastavljamo sa serijalom tekstova na temu upoznavanja sa zaštitnom opremom za motocikliste. Prošle nedelje pisali smo o rukavicama, a danas je na redu tema – moto obuća. Glava, ruke i noge su delovi tela koji najčešće pretrpe povrede pri padovima. Donji deo nogu, odnosno stopalo i zglob često ostanu ispod motocikla prilikom pada i tada zna da dođe do težih povreda. Zato je bitno imati moto obuću, koja je dizajnirana upravo za vožnju motociklom. Po čemu se moto obuća tačno razlikuje od obične obuće, objasnićemo u današnjem tekstu.

Moto obuća ima ulogu da pruži udobnost, zatim da zaštiti od vremenskih uslova (vetar, kiša), da ima dobru provetrenost i ono što je najbitnije da pruži zaštitu. Kao što vidite, mnogo zahteva koji moraju da se ispune.

Materijali i način izrade

Na tržištu možete pronaći moto obuću napravljenu od raznih materijala – kože, tekstila i konačno kombinacije kože i tekstilnih materijala (GORE-TEX i slični materijali). Zatim na nekim tipovima obuće za motocikliste postoje plastični ili metalni slajderi. Neizostavna stvar u obući za motocikle svakako su protektori ili ojačanja oko skočnog zgloba koji štite donji deo nogu u slučaju da dođe do pada. 

Ono što čini obuću za motocikliste različitom od obične obuće je i sam način šivenja i izrade čizama. Specijalni način šivenja i umetanje materijala čini glavnu razliku. Za razliku od obične obuće, moto obuća omogućava visoku otpornost na abraziju koja se dešava u slučaju pada. 

Foto: Dainese

Takođe, obuća za motocikle mora da pruži dobru ventilaciju, što je naročito bitno ukoliko dugo putujete. Pored toga neki tipovi obuće moraju da budu i vodootporni.  

Zaštitna uloga obuće

Zaštita oko prstiju 

Koju god obuću da uzmete, uglavnom će imati ojačanje ili zaštitu oko prstiju. Prelomi prstiju su česta pojava pri padu sa motocikla te se na tom mestu uglavnom nalazi zaštita. Materijali od kojih se protektori prave su plastika, metal, karbon, itd. Na obući poput cipela za motor možete osetiti ojačanje na delu oko prstiju, dok su čizme za motor opremljene i metalnim štitnicima, koji u slučaju čizmi za stazu, uključuju i dodatne metalne štitnike sa spoljne strane stopala. 

Zaštita u predelu pete 

U slučaju da prilikom pada dođe do tumbanja, neretko je peta ta koja je izložena udaru u asfalt. Prelom i povreda pete smatra se teškom povredom i oporavak traje dugo. Zato je na obući za motor peta takođe zaštićena ojačanjima. 

Ojačanje oko skočnog zgloba 

Kako bi se sprečilo uvrtanje skočnog zgloba prilikom pada, proizvođači se trude da na dubljim modelima moto obuće postave ojačanja koja bi sprečila da zglob dođe u neprirodan položaj. To je naročito primetno na čizmama za off road i vožnju na stazi.  

Ojačanje na ugroženim područjima 

Spisak ojačanja i zaštite ne završava se samo na nabrojanim stavkama. Kompletna moto obuća je znatno čvršća i otpornija na trenje. Veća čvrstoća bitna je i u slučaju da prilikom pada noga ostane zarobljena ispod motocikla. Tom prilikom bitno je da je obuća najkvalitetnija i što čvršća kako ne bi došlo do teških povreda noge. 

Par praktičnih stvari koje mnogo znače 

Moto obuća ima i par praktičnih delova, poput đona koji je napravljen da ne sklizne sa nogostupa, ali i da pruži veće trenje na asfaltu. Osim toga, moto obuća je uglavnom vodootporna, pa ne morate da brinete puno o uslovima vožnje. Još jedna praktična stvar su i pertle napravljene od materijala većeg trenja, pa je odvezivanje pertli tokom vožnji svedeno na minimum. Česti su i modeli moto obuće u kojima možete da „sakrijete“ perte i time sprečite njihovo lelujanje na vetru i ometanje tokom vožnje. 

Moto obuća
Foto: Dainese

Tipovi obuće

Moto čizme za namenjene sportskoj vožnji   

Bilo da vozite na trkačkoj stazi ili u off road uslovima, preporuka je i često obaveza da vozite u moto čizmama. Zašto baš čizme? Odgovor na ovo pitanje je bezbednost. Čizme štite veliki deo nogu i sprečavaju da skočni zgob dođe u neprirodan položaj i time se smanjuje mogućnost loma ili iskakanja zgloba iz mesta. Pored toga, moto čizme za sportsku vožnju imaju dobru ventilaciju, zatim poseduju razne slajdere na spoljašnjem delu stopala i visok stepen zaštite.  

Ukratko, moto čizme za sportsku vožnju pružaju najveću moguću bezbednost u sportskim uslovima vožnje. 

Čizme sa trkačku stazu i sportsku vožnju Foto: Dainese

Moto obuća za motor za uličnu i svakodnevnu vožnju 

Kada je u pitanju obuća za svakodnevnu vožnju, tu je ujedno i najraznovrsniji izbor. U ovoj kategoriji možete pronaći moto obuću kao što su patike, razni tipovi cipela i čizama. Uglavnom je reč o plićim modelima obuće, izrađenih od raznih materijala, počev od tekstile do kože. 

Fokus ovog tipa obuće je udobnost i ventilacija, kako biste u istoj obući bili neupadljivi u slučaju da odete na poslovni ili neki drugi sastanak. Zato ćete u ovoj kategoriji pronaći moto obuću raznih boja i dizajna. 

Naravno, ovakav tip obuće za sobom vuče i neke nedostakte. Glavni nedostatak je smanjena zaštita unutar obuće, zarad veće udobnosti i funkcionalnosti. 

Moto obuća
Cipele/Patike za svakodnevnu vožnju Foto: Dainese

Moto obuća za touring vožnju 

Ukoliko ipak volite da putuje motociklom, tu je i moto obuća za duže vožnje. Kod ovog tipa obuće fokus je na zaštiti i udobnosti tokom celodnevne vožnje, sa tim da se vodi računa i o udobnosti kada niste na motociklu.  

Moto obuća za touring vožnju ima dobru zaštitu u slučaju da dođe do pada, često su vodootporne, ali nude i solidnu ventilaciju.  

Mogu se pronaći modeli u vidu dubokih patika, ali i u vidu čizama. Zastupljeni su i razni materijali, od kožnih, preko tekstilnih do kombinacije materijala koža/tekstil. 

Moto obuća
Touring čizme Foto: Dainese

Moto obuća za off road vožnju 

Moto obuća za off road vožnju uglavnom sav fokus ima usmeren na bezbednost. Česti padovi, vožnja po kamenitim i neravnim terenima iziskuje najveći mogući stepen zaštite. Otežavajuća okolnost je i to što se prilikom off road vožnje stopala često spuštaju sa nogostupa na podlogu i podložnija su udarima. Moto obuću za off road vožnju uglavnom čine duboke čizme, kako bi se pružila maksimalna zaštita. Off road obuća često je i vodootporna zbog vožnje i po blatnjavim terenima. 

Čizme za off road Foto: Alpinestars

Iz priloženog možete zaključiti da ne postoji univerzalan tip obuće, već je reč o kompromisu. Ukoliko želite veću udobnost za recimo vožnju po gradu, moraćete da se odreknete određenog stepena bezbednosti. Čak i u tom slučaju, moto obuća pruža veći stepen zaštite od bilo koje druge obuće koja nije namenjena za vožnju motocikla.

Negativna stvar je što kompleksnost u izradi moto obuće, kao i materijali koji se koriste čine da moto obuća ima nešto veću cenu u odnosu na ostalu obuću. Sa druge strane, moto obuća je znatno dugotrajnija.

Bez obzira na to da li planirate kraće ili duge vožnje, obavezno nosite kompletnu opremu koju čine kaciga, rukavice, moto obuća, jakna, pantalone ili kombinezoni. Zdravlje je na prvom mestu, sve ostalo je manje važno, a oprema vas u velikoj meri može zaštiti.

Današnji tekst napisan je uz podršku firme Plattner Motors (zvaničnog uvoznika za Dainese, AGV, Alpinestars, Cardo, Sena, Akrapovič i Yamahu) i kojem je stalo do bezbednosti motociklista. Njihovu ponudu možete pogledati ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.