NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakPo čemu se razlikuje aftermarket ogibljenje od fabričkog?

Po čemu se razlikuje aftermarket ogibljenje od fabričkog?

-

Vlasnici motocikala se neretko odlučuju da fabričko ogibljenje sa kojim motocikl dolazi, zamene aftermarket (Ohlins, K-Tech, Showa, itd.) Naročito ljudi koji često putuju ili povremeno/stalno odlaze na Track Day vožnje na stazi. Tu se postavlja pitanje zašto je to tako i u čemu se razlikuje aftermarket ogibljenje od fabričkog?

Dokaz za to da fabrički ugrađena ogibljenja često ne ispunjavaju sve zahteve leži u tome što možete u prodaji pronaći dva identična motocikla, ali u dve verzije sa fabričkim ili aftermarket ogibljenjem.

Ali zašto? Da li fabričko ogibljenje nije dovoljno dobro?

Daleko od toga da fabrički ugrađena ogibljenja nisu dovoljno dobra, ali imaju svoja ograničenja. Fabrički ugrađena ogibljenja proizvođači biraju tako da funkcionišu za prosečnog vozača i na način da se uklope u određeni budžet, usled ograničenja prodajne cene motocikla.

Takva ogibljenja i njihove sastavne komponente mahom se proizvode u fabrici u kojoj se proizvode motocikle. Problem se javlja jer su tolerancije pri proizvodnji komponenti za ogibljenje veće i same komponente nisu toliko precizno obrađene, kao što to rade specijalizovani proizvođači ogibljenja.

Osim same izrade komponenti, razlikuju se i materijali od koijih su komponente ogibljenja napravljene.

Foto: Yamaha

Fabričko ogibljenje napravljeno je za vozače neke prosečne težine ili visine i za opštu upotrebu. Neretko komponente unutar ogibljenja nisu dimenzionisane za vozače težine od npr. 90 kg ili za upotrebu vožnje na stazi. Zato vlasnici neretko ugrađuju snažnije opruge u prednje viljuške kako bi mogle da pruže optimalno ponašanje prilikom vožnje.

Danas gotovo sva fabrički ugrađena ogibljenja imaju mogućnost podešavanja povrata, predopterećenja opruge ili kompresije. To u praksi sve donekle funkcioniše, ali kada se uporedi sa aftermarket ogibljenjem, razlika je itekako osetna.

Zašto je aftermarket ogibljenje bolje?

Fabrike poput Ohlinsa, Showa, K-Tech, Bitubo i drugih usko su specijalizovane samo za proizvodnju ogibljenja. Tokom proizvodnje sav fokus usmeren je na što bolje performanse i mogućnost potpunog podešavanja karakteristika. Zato koriste precizne alate, najkvalitetnije moguće materijale i posvećuju se svakom detalju.

Po čemu se razlikuje brendirano ogibljenje od fabričkog
Po čemu se razlikujeaftermarket ogibljenje od fabričkog – Kvalitetniji materijali, preciznija završna obrada Foto: Ducati Press

Naravno, sve to prati i znatno veća cena, kako pojedinačnih komponenti (opruge, semerinzi, ventili) tako i celokupnog ogibljenja.

Da li više vrede verzije motocikala sa aftermarket ogibljenjem?

Iz ličnog primera mogu da vam potvrdim da svakako više vrede motocikli koji imaju kvalitetnije ogibljenje. Tokom testa Yamahe MT09 (taj test možete pročitati ovde) morao sam dosta da se igram sa podešavanjem ogibljenja, naročito sa prednjom viljuškom. Nedostaci su se pokazali na trkačkoj stazi, naročito prilikom ispucavanja iz krivina kada je prednji kraj umeo da postane prilično nestabilan. Posle određenih podešavanja, situacija je bila mnogo bolja, međutim…

Jednom prilikom imao sam prilike da probam MT09 SP koji poseduje Ohlins ogibljenje i razlika je ogromna! Prvo što se motocikl ponaša mnogo stabilnije, a drugo je što je povratni osećaj daleko bolji.

Primetna je razlika između fabričkih i brendiranih ogibljenja Foto: Yamaha

Još jedna stvar koja je primetna je da prilikom podešavanja viljuške, skoro posle svakog “klika” osetite promenu, što nije slučaj sa fabričkim ogibljenjem. Na fabričkom ogibljenju sam recimo morao da izvršim nekoliko “klikova” i razlika je opet bila tek jedva primetna.

Da napomenem da je reč o novim motociklima, tako da otpada opcija da su ulošci i prednja viljuška već potrošeni.

Obavezno redovno servisirajte ogibljenje!

Vlasnici motocikala, manje – više uglavnom redovno održavaju sve sem ogibljenja, što je velika greška. Gume i ogibljenje su dve stvari koje vam pružaju osećaj i doprinose kontroli motocikla.

Redovni servis ogibljenja kod motocikala za put propisan je uglavnom na svake dve godine, a na nekim motociklima i češće. Nećemo sad ulaziti u detalje oko servisa ogibljenja jer ćemo toj temi posvetiti zaseban tekst.

Neservisirano ogibljenje nikad ne može da pruži svoj optimum Foto: Ducati Press

Da li to znači da morate da menjate svoje fabričko ogibljenje?

Da se razumemo, fabričko ogibljenje i više nego dobro odrađuje posao za svakodnevnu upotrebu motocikla, kada je reč o vožnji u saobraćaju. Potreba za poboljšanjem ogibljenja može da se pojavi prilikom vožnje na stazi ili pri zahtevnoj vožnji (vožnja u dvoje i sa prtljagom). Dakle, ako vas motocikl “sluša” i sve pravilno funkcioniše, onda osim redovnih servisa ogibljenja nemate potrebne da razmišljate o zameni fabričkog ogibljenja za aftermarket. Ne zaboravite da redovno servisirate ogibljenje koje svakako uključuje zamenu ulja, za što od toga direktno zavisi kako će ono funkcionisati na ulici.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.