NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeQJMOTOR SRT700X - Najkompletniji i najpovoljniji adventure u svojoj klasi

QJMOTOR SRT700X – Najkompletniji i najpovoljniji adventure u svojoj klasi

-

QJMOTOR SRT700X je jedan od adventure motocikala srednje radne zapremine o kojem se mnogo priča. Solidna snaga, bogat paket standardne opreme i povoljna cena doveli su do toga da privlači mnogo pažnje. Na našem testu dugom 1.150 km podrobno smo ispitali njegove performanse i lepo se navozali.

U svoj pohod na tržište adventure motocikala QJMOTOR je krenuo za SRT550X koji nažalost ove godine nismo imali prilike da testiramo, ali se nadamo da ćemo to odraditi sledeće godine. Već je pomenuti SRT550X napravio dobar glas za QJMOTOR, a SRT700X je definitivno potvrdio da se radi o sposobnom motociklu.

Dobar dvocilindraš

Praksa sa dvocilindričnim rednim agregatima prenosi se i na SRT700X agregat čija radna zapremina iznosi 698 cm3 i poseduje maksimalnu snagu 73,5 KS na 8.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 67 Nm na 6.500 O/Min.

U vožnji se agregat ponaša dobro. Od 3.000 – 5.000 O/Min povlači solidno, ali od 5.500 O/Min kreće da daje svoje najbolje. Za opuštenu vožnju van naseljenih mesta ili na auto putu kada se drži na oko 5.500 O/Min bez problema nosi zadatu brzinu bilo da imate suvozača i natovarene kofere. Od pomenute 3.000 – 5.000 O/Min mu ne menjka snage, ali nije toliko živahan kao kad se skala obrtomera zavrti preko pomenutog opsega.

Šestostepeni menjač i kvačilo funkcionišu odlično. Menjač je mekan i ima malo duži hod, ali je precizan. Da su menjač i finalni prenos dobro upareni govori i podatak da maksimalna brzina koja je postignuta tokom testa iznosi 190 km/h. Ta brzina postignuta je sa vizirom podignutim u maksimalni položaj i sa montiranim bočnim koferima. Sa spuštenm vizirom i bez kofera maksimalna brzina bi verovatno otišla više za par km/h, ali smo hteli da test brzine bude što verodostojniji.

Potrošnja goriva tokom testa kretala se između 5,2 – 6,4 litre. Pri vožnji na otvorenom putu, računajte na potrošnju od oko 5,5 litara, dok na auto putu potrošnja može da dođe i do 6,4 litre ukoliko imate saputnika, kofere i čeoni vetar.

Udoban, upravlji sa izuzetno dobrim kočenjem

Na SRT700X imate dosta mesta. Sedište je dosta udobno i možete u njemu bez problema provesti i do 2 časa vožnje bez pauze. Prednji kraj motocikla je velik i pruža dobru zaštitu od vetra i kiše. Rezervoar zapremine 19,5 litara je širok te i on pruža zaštitu za kolenu i dobru potporu kad prolazite kroz krivine. Upravo širina rezervoara stvara mali kontra efekat jer se pri punom rezervoaru i manevrisanju u mestu oseti težina motocikla koja sa svim tečnostima iznosi 240 kg.

QJMOTOR je napravio dva velika i pozitivna iznenađenje na SRT700X: ponašanje u krivinama i kočenje! Za adventure motocikl od 240 kg se ne očekuje da bude naročito agilan i upravljiv po krivnama, ali SRT700X je tu oduševio. Ulazak, prolazak i izlazak iz krivine se obavljaju bez ikakvog problema i bez ulaganja puno snage čak i pri većim brzinama.

Za tako dobro upravljanje i upijanje neravnina na putu zahvalnost treba dodati Marzocchi podesiva prednja viljuška i zadnji amortizer koji su sa šasijom izvukli maksimum po pitanju stabilnosti, upravljivosti i udobnosti.

Kočenje koje SRT700X je ostvarilo do sada najbolje rezultate na našim testovima kočenje. Napred se nalaze Brembo monoblok radijalno postavljene kočione čeljusti i diskovi prečnika 320 mm, a nazad se nalazi disk prečnika 260 mm.

U brojkama, kočenje izgleda ovako: sa 80 km/h zaustavni put iznosi svega 19,8 metara, što je više nego odlično za motocikl ove namene i mase. Svaka čast za Brembo i Marzocchi jer jedno bez drugog ne može. Odnosno nema dobrog kočenja bez kočionog sistema i ogibljenja koje radi u sinergiji.

Puno opreme koja dolazi kao standardna

Osim što je udoban i ima dobre performanse, naročito na polju upravljivosti i kočenja, QJMOTOR SRT700X iz prodavnice dolazi sa puno standardne opreme.

Štitnici ruku, podesiv vetrobran, kreš barovi, grejači sedišta i grejači ručica sve to dolazi u paketu standardne opreme. Mala zamerkica može da ode na grejače ručica i sedišta, odnosno na prekidače koji nemaju indikaciju kada su uključeni ili isključeni, pošto su izvedeni van standardnih prekidača.

Lepo je i što SRT700X nema ogromnu instrument tablu, već su sve informacije smeštene na manjem TFT ekranu u boji koji ima sve informacije koje su vam potrebne. Jedino bi bilo lepo da sledeća generacija dobija i indikator o grejaču sedišta i ručica.

LED svetla su dobra i na njih se ne mogu uputiti bilo kakve zamerke. Put osvetljavaju u lepoj širini i dužini sa jakim svetlosnim snopom.

Verovatno “best buy” godine

Iako još nismo zaključili sve planirane testove za ovu godinu, dozvolićemo da kažemo da će QJMOTOR SRT700X verovatno biti “best buy” godine, jer dolazi po ceni pd 7.690 EUR! Trenutno ne postoji povoljniji advenutre motocikl na tržištu sa ovim perfromansama i standardnim paketom opreme.

Ukoliko posedujete QJMOTOR SRT700X ili želite da ostavite svoj utisak, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.