NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeTriumph Tiger 900 Rally Pro - Sve što vam je potrebno za...

Triumph Tiger 900 Rally Pro – Sve što vam je potrebno za uživanje

-

Komfor, snaga, ekonomičnost i praktičnost je otprilike sve što vam je potrebno za duža putovanja. Do sada smo testirali mnogo motocikla iz turing, adventure ili sport – turing kategorije, ali se Triumph Tiger 900 Rally Pro posebno izdvaja i predstavlja jedan od najkompletnijih motocikala za putovanje.

Hladan i kišan apriliski dan bio je zakazan za preuzimanje Tiger 900 Rally Pro, a upravo isti dan je razdužen jedan maleni naked. Već tokom puta razduživanja drugog motocikla prilično smrznuti preuzimamo Tiger 900 Rally Pro i očekuje nas prva vožnja u trajanju od oko dva časa i 150 km, po tmurnom, hladnom i kišovitom vremenu.

Ne nije ovo uvod u putopis, već načinjanje teme koliko je današnja tema ovog testa uspela čak i pri takvom vremenu da popravi osećaj.

Linearan, snažan, miran…

Mnogo stvari na ovom motociklu urađeno je baš kako treba, a jedna od svetlih tačaka i ono čime se Triumph može ponositi svakako je redni trocilindrični agregat. Iz radne zapremine od 888 cm3 istisnuto je 106,5 KS na 9.500 O/min i maksimalni obrtni moment od 90 Nm na 6.850 O/min.

Prema specifikaciji i današnjim visokim standardima, 106,5 KS možda ne deluje puno, ali morate probate Tiger 900 Rally Pro, da biste videli da je itekako dovoljno.

Agregat poseduje prečnik i hod klipa od 78 x 69,1 mm. Ono što iznenađuje sa ovako kraći hodom klipa je činjenica da agregat ima dosta snage na niskim obrtajima i ne samo što ima prilično snage, nego se ona osetno isporučuje do oko 5.500 O/min, a od tog praga obrtaja pa sve do limitatora Tiger 900 Rally Pro počinje da izmamljuje i osmeh na lice i da ubrzava respektabilno.

Na našem testu ubrzanja na 220 metara Tiger 900 Rally Pro dostigao je 160 km/h.

Dobrom ubrzanju doprinosi i kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže. Kvik šifter radi naročito dobro pri promenama stepena prenosa od 5.000 O/min pa naviše. Kada se ne koristi kvik šifter, promene stepena prenosa preko kvačila su uglađene. Menjač je precizan i bez zamerki.

Odnosi u menjaču i finalni prenos su nešto duži, što je u skladu sa namenom motocikla. Na našem testu maksimalne brzine Tiger 900 Rally Pro postigao je brzinu od 200 km/h. Na obrtomeru je bilo još obrtaja na raspolaganju, ali je već pri visokim brzinama agregatu ponestalo snage da izgura i poslednjih nešto ispod 1.000 O/min.

Nisu samo inearna isporuka snage i dobro ubrzanje glavne prednosti ovog agregata, već i gotovo potpuno odstustvo vibracija i ekonomična potrošnja. Već tokom testa Trident-a 600 (test Trident 660 možete pročitati na linku – Triumph Trident 660 – Mangup za kojim se svi okreću) imali smo prilike da osetimo mirnoću u radu agregata i to na gotovo svim obrtajiima. Izgleda da je to zaštitni znak Triumph-a, jer i agregat iz Tiger 900 Rally Pro radi gotovo bez vibracija, što je dobro i za duge vožnje jer nema zamaranja od vibracija ili slično.

Kada je reč o potrošnji goriva, Tiger 900 Rally Pro može da se pohvali potrošnjom od oko 5,5 litara na 100 km.

Odlične kočnice, udoban, ali sa pogrešnim gumama za kategoriju

Budući da je Triumph Tiger 900 Rally Pro okarakterisan kao adventure motocikl, u skladu sa tim dolazi sa drugačijim ogibljenjem, gumama i felnama u odnosu na ostale verzije iz Tiger 900 familije.

Šasija je čelična cevasta sa pod ramom od aluminijumom. Napred se nalazi Showa obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 45 mm i hodom od 240 mm. Prednja viljuška je potpuno podesiva, što znači da je moguće prilagoditi predopterećenj opruge, brzinu sabijanja i povrata. Zadnji amortizer, takođe marke Showa ima hod od 230 mm i mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i povrata.

Ogibljenje svoj posao radi odlično, bilo da ste sami na motociklu ili sa suvozačem. Poniranje prednjeg kraja pri naglom kočenju je brzo, ali motocikl ostaje stabilan. Čak i ako vam brže poniranje smeta, mogućnost podešavanja prednje viljuške omogućiće vam da prilagodite motocikl sebi.

Triumph Tiger 900 Rally Pro je upravljiv i sluša svaku komandu. Položaj sedenja je visok, sa sedištem koje nudi mogućnost podešavanja visine na 860 ili 880 mm. Sedi se uspravno, upravljač je širok, a položaj nogu je uspravan. Samo sedište je udobno i može se bez problema voziti do dva časa bez pauze.

Zaštita od vetra je dobra, ali ako spadate u vozače sa visinom od 187 cm i više od toga, možda ćete poželeti viši vizir. Originalni vetrobran radi posao do pomenute visine vozača, jer udara u gornji deo kacige.

Za kočnice se nema zamerki, jer je reč o Brembo Stylema četvoroklipnim kočionim čeljustima i radijalno postavljenim glavnim kočionim cilindrom, kao i dva diska prečnika 320 mm napred. Pozadi se nalazi jednoklipna kočione čeljust i disk prečnika 255 mm.

Na našem testu zaustavnog puta Triumph Tiger 900 Rally Pro sa 80 na 0 km/h zaustavio se za 17 metara. Rezultati su možda mogli biti bolji, jer je asfalt bio hladan zbog lošeg vremena, ali možemo reći da je zaustavni put testiran u realnim uslovima.

Pogrešne gume

Iako je Tiger 900 Rally Pro okarakterisan kao adventure motocikl, što znači da bi trebalo da je sposoban za kakav – takav off road teren, u prilog čemu govore i žbičane tubeless felne koje nose gume dimenzija 90/90-21 napred i 150/70-R17 pozadi. Međutim, izbor guma je totalno pogrešan za neku off road vožnju. Tiger 900 Rally Pro fabrički dolazi sa Bridgestone Battlax Adventure gumama.

Battlax Adventure se više nego dobro ponaša na asfaltu, ali zbog gazećeg sloja i šare koji nisu prilagođeni za vožnju van asfalta (osim makadama i letnjih puteva) naročito kada padne i najmanja kiša, Tiger 900 Rally Pro je skoro nemoćan van asfalta. Sa drugim gumama poput Pirelli Scorpion STR bila bi to druga priča.

Dobro izbalansirana masa

Sa svojom masom od 228 kg sa svim tečnostima, Tiger 900 Rally Pro uopšte ne spada u teške motocikle, naročito kada se uzme u obzir da je zapremina rezervoara 20 litara. Uz potrošnju od oko 5,5 litara, bez problema prezacujete 330 – 340 km.

Masa motocikla je dobro izbalansirana i oseti se uglavnom samo pri manevrisanju u mestu i to samo zato što je Tiger 900 Rally Pro viši motocikl. U vožnji ili pri polukružnom okretanju masu uopšte nećete osetiti.

Sva dostupna elektronika

Nije se štedelo na elektronici i elektronskim pomagalima. “Ride-by-wire” sistem zaslužan je za doziranje gasa, Tiger 900 Rally Pro poseduje šeste režima vožnje (Sport, Road, Rain, individualni u kojem vozač sam podešava parametre prema sebi, off road, off road pro (sa isključenom kontrolom proklizaanja i ABS-om)), takođe poseduje i ABS koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom.

Što se tiče kontrole proklizavanja, u najjačem sport režimu (u kom bi trebalo da je najmanje osetljiva) kontrola proklizavanja pri detektovanju proklizavanja nešto agresivnije prekida isporuku snage. Srećom zato postoje režimi vožnje u kojim se može isključiti kontrola proklizavanja i igrati se bez ograničenja.

Putem My Triumph aplikacije moguće je povezati motocikl sa telefonom, obavljati pozive, slušati muziku (preko komunikatora), kao i koristiti navigaciju. Aplikaciju smo probali, povezivanje je lako i aplikacija sasvim solidno radi.

TFT ekran dijagonale 7″ je pregledan i ono što je dobro, na počenom ekranu osim informacija o brzini kretanja, broju obrtaja i nivoa goriva, nije prenatrpan ostalim informacijama. U donjem levom uglu nalaiz se indikator napunjenosti baterije telefona, kao i prikaz konekcije putem Bluetootha. U gornjem levom uglu nalazi se časovnik, a u gornjem desnom uglu prikaz ambijentalne temperature vazduha.

Ulaskom u meni pregledate ostale opcije. U meni se ulazi putem džojstika koji se nalazi na levoj strani upravljača, odmah ispod prekidača za migavce. Tu se može dogodi da u toku vožnje pogrešite pa umesto da isključite migavac, stisnete džojstik, pošto su blizu jedan pored drugog. Posle par dana vožnje se naviknete na ovaj raspored, ali u početku ume da iritira.

Puno opreme koja dolazi kao standardna

Ukoliko rešite da kupite Tiger 900 Rally Pro, gotovo da nema stvari sa kojim možete da ga nadogradite (osim možda viši vetrobran). U standardnom paketu opreme dolazi sa maglenkama, grejačima ručica i grejačima sedišta vozača i suvozača, “crash” barovima, centralnim štenderom, štitnicima ruku i štitnikom kartera.

Dakle, potpuno opremeljn motor, na kojem jedino nedostaje montirati kofere i uputiti se na bilo koju željenu destinaciju.

Jača cena, opravdana kvalitetom i opremom

Za Triumph Tiger 900 Rally Pro potrebno je izdvojiti od 16.890 EUR. Cena je sasvim opravdana performansama, paketom opremom i uopšte užitkom koji pruža u vožnji. Definitivno je Tiger 900 Rally Pro kompletan motocikl sa kojim može da se pređe puno kilometara i doživi mnogo lepih trenutaka.

Ukoliko vas zanima Triumph Tiger 900 Rally Pro možete posetiti Triumph salon motocikala u Beogradu na adresi adresi Autoput za Novi Sad 73.

Ako ste vozili ili posedujete ovaj motocikl, svoje utiske možete izneti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.