NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Argentina - Tango za Bautistu i Topraka

WSBK Argentina – Tango za Bautistu i Topraka

-

WSBK šampionat ovog vikenda prvi put u ovoj sezoni ide van Evrope, a stanica je Argentina i staza San Huan Vilicum. Matematički u borbi za titulu imamo tri vozača, Bautistu, Topraka i Reu. Budući da Rea zaostaje čak 82 boda, sve su manje šanse da će osvojiti šampionat, a kako stvari stoje i Toprak će na ovoj stazi biti u problemima da se odupre Bautisti u Argentini.

Argentina je posle velike pauze ugostila WSBK šampionat 2018. godine kada je na obe trke pobedio Rea. Staza je novog tipa i dužine je 4.276 metara. Iako ima kratak startno – ciljni pravac od svega 546 metara, konstruktor staze se poigrao i napravio dugačak povratni pravac. Osim ta dva pravca, staza se sastoji od čak 17 krivina, 7 desnih i 10 levih.

Staza je tehnički zahtevna i potrebna je velika koncentracija, jer ukoliko u prvom sektoru vozači pogreše putanju u jednoj krivini, to ih košta vremena u narednih par krivina.

Ducati najavio dominaciju, ali se i Toprak pita

Mnogi su unapred proglasili Bautistu za pobednika na ovoj stazi, uglavnom zbog dugačkog pravca. Međutim, ne treba otpisati Topraka i Reu još, jer u krivudavim sekcijama staze mogu napraviti prednost pred pravac.

Doduše, Bautista odlično vozi i tehnički zahtevne deonice i uspeva da ostane na zadnjem točku obojici pomenutih vozača, a uz to i najbolje od svih uspeva da sačuva gume do kraja trke. Kad smo kod guma, Pirelli ovog vikenda vraća u opticaj SCQ guma koju nije nosio na Portimao koji je bio prezahtevan pomenutu komponentu.

Vozači će na raspolaganju imati dve opcije prednje gume: standardnu SC1 i razvojnu SC1 AO674 (SC1A) gumu. Za izbor zadnje gume imaće SCQ za kvalifikacije i SCX kao i SC0 za trke.

WSBK Argentina

Rea ovog vikenda mora da ide na sve ili ništa. Ova sezona mu je najlošija po pitanju broja pobeda još od 2013. godine. Poslednji put kada je stajao na najvišem stepenu pobedničkog postolja bilo je na stazi Estoril još u maju ove godine. Od tada je voženo 18 trka na kojim Rea nije zabeležio nijednu pobedu. Zato ni ne čudi što njegov zaostatak iznosi čak 82 boda.

Ni Topraku ne cvetaju ruže, jer zaostaje 56 bodova za Bautistom. Prošlog vikenda je uspeo da vrati samo 3 boda, a ako želi da ostane u trci za titulu ovog vikenda mora svaku trku završiti ispred Bautiste. Ostalo je još tri trkačka vikenda do kraja i ako Bautista iz Argentine ode sa 62 ili više boda prednosti, već u Indoneziji bi mogao da osigura titulu.

Sva ova predviđanja lako mogu da padnu u vodu, jer WSBK šampionat nije posetio Argentinu od 2019. godine. Možda ovog vikenda iznenadi vozači poput Lekuone ili Vierhea na Hondi ili Skot Reding na BMW-u.

Foto: Ducati

Večernje trke

Ukoliko za vikend bude lepo vreme i bude vam draže da se vozite nego da gledate trke, ne brinite. Zbog vremenske razlike između nas i Argentine, trke će se voziti u večernjim časovima po našem vremenu.

Eurosport 2 kanal će u subotu od 20.00 časova prenositi prvu WSBK trku, ali nema ni reči od prenosa ili snimka prve WSS trke. U nedelju na Eurosport 2 kanalu od 17.15 časova počinje WSBK popodne. Prvo se prenosi sprint trka, zatim će od 17.35 biti pušten snimak prve supersport trke, a od 18.25 minuta počinje prenos druge supersport trke. Za kraj, od 19.25 počinje prenos i druge superbajk trke.

Za diskusiju i komentare o trkačkom vikendu možete posetiti temu na forumu.

Raspored i satnica WSBK Argentina trkačkog vikenda:

Petak:

14:30 – 15:15 WorldSSP – FP1
15:25 – 16:10 WorldSBK – FP1
19:00 – 19:45 WorldSSP – FP2
20:00 – 20:45 WorldSBK – FP2

Subota:

15:00 – 15:30 WorldSBK – FP3
16:25 – 16:45 WorldSSP – Superpole
17:10 – 17:25 WorldSBK – Superpole
18:30 WorldSSP – Race 1
20:00 WorldSBK – Race 1

Nedelja:

15:00 – 15:15 WorldSBK – WUP
15:25 – 15:40 WorldSSP – WUP
17:00 WorldSBK – Superpole Race
18:30 WorldSSP – Race 2
20:00 WorldSBK – Race 2


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.