October 5, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Asen 2021 - Het trik za Reju

WSBK Asen 2021 – Het trik za Reju

-

Asen uvek priredi neka iznenađenja i dobre trke, pa nas ni ovaj WSBK trkački vikend nije razočarao. Dobre trke u svim klasama, ali su trkački vikend u WSBK i SSP kategorijama obeležila dva vozača koji su jednostavno bili neuhvatljivi za ostale.

U petak i subotu je stabilno vreme pratilo vozače, dok je u nedelju ujutro bio pravi potop na stazi. Zbog intenzivne kiše, zagrevanje je moralo biti pomereno, pa je i sprint trka kasnila 10 minuta. Srećom i trke u nedelju vožene su po suvoj stazi, ali je jaka kiša sprala nanešenu gumu na stazi, pa su vremena bila nešto sporija u poređenju sa subotom.

Dok stignemo do nedeljne trke, prvo da prođemo dešavanja sa kvalifikacija i prve trke vožene u subotu. Na kvalifikacijama je Reja jednostavno bio prebrz za ostale vozače i došao je do pol pozicije. Jedini vozač koji je mogao da stane na put njegovom osvajanju pol pozicije bio je Toprak Razgatlioglu. Toprak je već u prvom izlasku na stazu imao pad, pa je morao nazad u boks na brzu popravku motocikla. Iz boksa je izašao u poslednjem trenutku i izvezao je samo jedan brzi krug, što mu je bilo dovoljno za drugu startnu poziciju. Treće mesto na startnoj postavi osvojio je Skot Reding.

Reja osvojio novu pol poziciju Foto: Kawasaki

Novi rekord za Reju

Na startu prve trke Razgatlioglu je odmah uspeo da povede. Reja je odmah uzvartio već u prvom sektoru. Do kraja prvog kruga na točak su vozili Reja, Toprak, Rinaldi i Reding. U prvom krugu spektakularno je pao Alvaro Bautista, a ubrzo smo za njim iz trke izgubili i Rinaldija koji je takođe pao.

Reja i Toprak su ponovo razmenili pozicije, ali je na 15. krugova pre kraja Reja uspeo da napravi prednost. U međuvremenu je i Reding ušao u dobar ritam pa su on i Toprak Razgatlioglu započeli borbu za drugu poziciju. Reding i Razgatlioglu borili su se sve do dva kruga pre kraja kada je trka prekinuta zbog teškog pada koji je Jonas Folger doživeo.

Foto: Ducati

Folger je prebačen u bolnicu, ali je srećom prošao bez teških povreda. Zbog posledica pada, Folger nije učestvovao u ostatku trkačkog vikenda.

Još jedan vozač koji je na prvoj trci doživeo pad i povredu je Lukas Mahias. Njega takođe nismo gledali na preostalim trkama.

Iza Reje, Redinga i Razgatlioglu na četvrtom mestu trku je završio Van der Marka na BMW M1000RR-u. Fantastičnu trku imao je i Andrea Lokateli sa osvojenom petom pozicijom.

Sa pobedom na prvoj trci Reja je došao do trinaestog trijumfa na Asenu, što je ujedno i novi rekord po broju pobeda na istoj stazi.

Reja došao do 13. pobede na Asenu Foto: Kawasaki

Nepravda za Lokatelija

Sprint trka počela je žustro. Toprak i Rinaldi uspeli su odmah da prestignu Reju i da pokušaju da mu stanu na put do nove pobede. Reja se nije dao tako lako i brzo je uzvratio preticanjima i preuzimanjem vođstva.

Dok je Reja jurcao ka novoj pobedi Toprak i Rinaldi su se borili za drugo mesto. U drugoj polovini trke borbi se priključio i odlični Lokateli. U poslednjem krugu, Lokateli je uspeo da prestigne Rinaldija i da na stazi osvoji svoj prvi podijum u karijeri, dok je Toprak Razgatlioglu trku završio na drugom mestu.

U trenutku dok se Lokateli radovao podijumu došla je informacija da su Lokateli i Razgatlioglu pomereni sa po jedno mesto nazad zbog napuštanja granica staze i gaženja preko zelenih površina. Na usporenom snimku se vidi da su Razgatlioglu i Lokateli minimalno dotakli zelenu površinu na izlazu iz poslednje krivine. Pravila su pravila i Lokaterli je ostao bez podijuma, Ragzgatlioglu je pomerene na treće mesto, a Rinaldi je unapređen na drugo mesto. Čudna pravila.

Foto: Yamaha Racing

Gerlofova greška koja je skupo koštala Razgatlioglua

Druga trka započela je poprilično burno. Trku je odlično startovao Razgatlioglu i činilo se da će povesti trku od prve krivine. Međutim, Garet Gerlof je imao odličan start iz trećeg startnog reda, ali je ipak kasno kočio za prvu krivinu. Prilikom ulaska u krivinu bukvalno je počistio Razgatlioglua i izbacio ga iz trke. Tokom trke Gerlof je dobio kaznu prolaska kroz boks, a nakon odrađene kazne trku je završio padom.

Nakon haosa na startu trku je poveo Lokateli. Mladi as Yamahe ne samo da je poveo trku nego je dobar deo trke i vodio. Reja je nakon starta uspeo da se sabere i iz kruga u krug je polako nizao pozicije sve dok nije izbio na drugo mesto, a zatim se dao u poteru za Lokatelijem.

Na 11. krugova pre kraja Reja je uspeo da prestigne Lokatelija za vodeću poziciju. Lokateli je pokušao da ostane uz Reju, ali je guma počela polako da popušta i Lokateli je gubio ritam. Reja je došao do treće pobede ovog trkačkog vikenda, a uz pad Razgatlioglua uspeo je da poveća prednost u šampionatu na 37 bodova.

Rea i Lokateli u duelu za pobedu Foto: Kawasaki

Sve brži Reding polako je sustizao Lokatelija, da bi ga na tri kruga pre kraja trke i obišao za drugu poziciju. Lokateli nije bio razočaran zbog toga, jer je došao do svog (zvanično) prvog WSBK podijuma u karijeri.

Agerter ubedljiv u supersport kategoriji

Dominik Agerter počeo je da odmiče u supersport šampionatu. Na obe supersport trke glavnu reč vodili su Agergter, Otel na Kawasakiju i Odendal. Odendal i Agergter su direktni konkurenti za ovogodišnju titulu.

Na prvoj trci je bila bliska borba sve do oko sredine trke kada je Agerter pojačao ritam, a u samoj završnici je čak srušio rekord staze. Odendal je morao da se pomiri sa situacijom da će trku završiti na drugom mestu, a Otel je doneo još jedan podijum za sebe i Kawasaki.

Druga trka je bila nešto drugačija. Otel je pokušao da povede trku i da pobegne od Agertera, što mu je u prvih par krugova delimično pošlo za rukom. Kao i u prethodnoj trci, čim se ritam malo ustalio Agerter je počeo da stiže Otela, a jednom kada ga je prestigao to je bilo to. Agerter je došao do nove uzastopne pobede.

Odendal je takođe pokušao da stigne Otela, ali je napravio grešku i pao, čime je izgubio mnogo bodova u odnosu na Agertera.

Zanimljiva je bila borba za treće mesto. Krumenaher, Kluzel, Čan Onču i Gonzales borili su se do ciljne linije za preostalo mesto na podijumu. Randi Krumenaher je na kraju uspeo da izađe kao pobednik iz te borbe tako je došao do svog prvog podijuma još od 2019. godine kada je i postao šampion supersport kategorije.

Agerter (broj 77) za sada najkonstantniji u šampionatu Foto: Yamaha Racing

WSBK šampionat sada ima jedan vikend pauze, a onda se od 6. – 8. avgusta vozi nova trka u kalendaru, na stazi Autodrom Most u Češkoj.

Za komentare i diskusiju o WSBK trkačkom vikendu na stazi Asen, možete posetiti našu temu na forumu.

Rezultati prve WSBK trke na stazi Asen:

Izvor/Source: www.worldsbk.com

Rezultati superpol WSBK trke na stazi Asen:

Izvor/Source: www.worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke na stazi Asen:

Izvor/Source: www.worldsbk.com

Rezultati prve superspor trke na stazi Asen:

Izvor/Source: www.worldsbk.com

Rezultati druge superspor trke na stazi Asen:

Izvor/Source: www.worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.