NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha Neo's 50 - Gradski strujni impuls

Yamaha Neo’s 50 – Gradski strujni impuls

-

Električni skuteri za obavljanje poslova po gradu postaju sve popularnija opcija i zato svi proizvođači teže da osvoje i ovaj segment dvotočkaša. Yamaha Neos 50 je jedan od električnih skutera koji bi mogao da bude dobra opcija za savladavanje gradske gužve uz minimalne troškove. Vozi se sa AM vozačkom kategorijom i zato predstavlja dobar izbor. Kakav je po pitanju performansi?

To smo imali prilike da probamo u jednoj vožnji po Beogradu, pošto smo od firme Barel Yamaha na test dobili Neo’s 50 kako bi bolje mogli da sagledamo ima li smisla potrošiti 3.599 EUR, odnosno 4.299 EUR ukoliko dokupljujete još jednu bateriju.

Foto: BJBikers

AM kategorija, do 48 km/h

Yamaha Neo’s pokreće elektromotor kojeg napaja jedna baterija. Budući da ulazi u opseg AM kategorije, to znači da je maksimalna brzina ograničena na 48 km/h i to te brzine Neo’s možda ne stigne brzo, ali nije ni previše stidljiv.

Ta brzina je sasvim dovoljna da stignete gde ste naumili. Ono u čemu je Neo’s pomalo stidljiv jeste autonomija koja sa jednom baterijom kapaciteta 19,2 Ah iznosi 37 km. Baterija ima životni vek od 1.000 ciklusa punjenja, a težina jedne baterije iznosi 8 kg. Srećom, Yamaha je ostavila prostor za dve baterije i drugu bateriju je moguće dobiti uz doplatu od 700 EUR i tada autonomija iznosi 74 km. Ni tih 36 km se ne potroši brzo, ali uvek morate da vodite računa da imate dovoljno autonomije, odnosno struje.

Foto: BJBikers

Postoji i ekonomični režim vožnje koji štedi struju, ali je u tom režimu maksimalna brzina ograničena na 38 km/h.

Elektromotor se nalazi smešten kod zadnjeg točka, kako bi se dobio najbolji odnos raspored mase i najmanji gubici u prenosu energije

Lak za manevrisanje

Yamaha Neo’s 5o ima masu od 90 kg bez baterija, što znači da se masa penje na 106 kg ukoliko poseduje obe baterije. Nisko težište anulira ovu masu i lako se kretati u saobraćajnoj gužni. Visina sedišta iznosi 795 mm i u principu čim spustite nogu, celim stopalom se lako oslonite pri stajanju na semaforu ili u gradskoj gužvi.

Za filtriranje kroz gradsku gužvu je takođe dobar jer ukupna širina iznosi 695 mm i uz međuosovinsko rastojanje od 1.305 mm lako možete da se zavučete bilo gde.

Prednja viljuška je teleskopska i napred se nalazi jedan disk, dok je pozadi doboš kočnica. Prednja kočnica solidno radi za brzinu kretanja koju Neo’s može da postigne.

Foto: BJBikers

Točkovi su manjeg prečnika sa gumama u dimenzijama 110-70-13M/C (48P) napred i 130-70-13M/C. Točkovi tako malih dimenzija omogućavaju još bolje manevrisanje, a s obzirom na geometriju uopšte ne dovode do nestabilnosti. Jedino bi zadnja kočnica mogla biti malo preciznija prilikom doziranja, ali budući da se radi o doboš kočnici, radi sasvim solidno za ovaj tip kočenja.

LED svetla, minimalna instrument tabla i “keyless” sistem

Dva okrugla LED fara krase prednji kraj Neo’s-a i osim izgleda doprinose osvetljenju u noćnim uslovima. Yamaha Neo’s je prilično jednostavna i nema puno elektronike ili nekih dodataka. Monohromatska instrument tabla prikazuje osnovne informacije poput brzine kretanja, napunjenosti baterije i odabranog režima vožnje.

Foto: BJBikers

Pametna stvar, naročito za vožnju po gradu je i “keyless” sistem za startovanje Neo’sa. Kao i kod svakog “keyless” sistema dovoljno je držati ključ u džepu ili rancu i sistem detektuje prisustvo ključa i omogućava vožnju.

Pošto se baterije nalaze ispod sedišta, prostora ispod nema kao kod drugih skutera, ali ima prostora dovoljno za odlaganje ranca ili sportke torbe kada ste u pokretu ili za smeštaj džet kacige kada je skuter parkiran.

Osim standardne parking nožice, Neo’s poseduje i centralni štender.

Dobar za gradsku vožnju

Yamaha Neo’s 50 svoju namenu nalazi u gradu i to ponajviše za odlazak i povratak sa posla ili za obavljanje manjih poslova po gradu. Pozitivno je što je okretan i manevarbilian te brzo izbegnete gužvu, kao i činjenica da se vozi sa AM vozačkom kategorijom. Jedina zamerka odlazi na manju autonomiju, tako da ako planirate da se više krećete po gradu u jednom danu, morate malo kalkulisati sa potrošnjom baterije. Sama baterija se vadi i za punjenje je potrebno oko osam časova.

Yamahu Neo’s 50 možete pogledati u firmi Yamaha Barel na adresi Japanska 3a na Novom Beogradu ili u Nišu na adresi Vojvode Gojka 62. Takođe možete posetiti i njihovu web stranicu.

Ukoliko imate iskustva sa Yamaha Neo’s 50 električnim skuterom, možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj utisak.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.