NaslovnaMoto GaražaMoto Morini Calibro - Hrabrim koracima napred

Moto Morini Calibro – Hrabrim koracima napred

-

Moto Morini je pre par godina ponovo oživeo svoj brend sa X Cape 650, Seiemeezzo SCR i STR modelima i od tada se čekalo na novi model iz game i to se konačno dogodilo. Moto Morini Calibro dolazi kao proširenje game i ulazi u segment custom motocikala.

Dugo se šuškalo oko toga da Moto Morini sprema novi model i očekivalo se da će prototip biti predstavljen na prošlogodišnjem EICMA salonu motocikala u Milanu. Budući da je to predstavljanje izostalo, nekako se iz fokusa izgubilo da bi Moto Morini mogao da predstavi nove model ove godine. Zato je juče bilo pravo iznenađenje kada stigao mail i kada su na društvenim mrežama osvanule fotografije Moto Morini Calibro Custom motocikla, koji je još jednom istakao dizajnersko umeće iz Morinija.

Moto Morini Calibro
Foto: Moto Morini

Pokreće ga agilan dvocilindraš

U svoja tri dosadašnja modela Moto Morini je ugrađivao redni dvocilindrični agregat radne zapremine 649 cm3 koj je u principu rađen po licenci Kawasakijevog agregat koji su koristili Versys i ER6N. U dosadašnjoj gami Morinijevih motocikala ovaj agregat je isporučivao 61 KS, ali za Calibro nije navedeno koliku će maksimalnu snagu imati i špekuliše se da će performanse možda biti nešto više nego do sad.

Sve u svemu, red je o agregatu sa elastičnom isporukom snage i ako je finalni prenos prilagođe ovom tipu motocikla, Calibro će verovatno još bolje povlačiti na niskim i srednjim obrtajima. Dobra vest je da će na raspolaganju biti i verzija sa snagom ograničenom na 35 kW.

Moto Morini Calibro
Foto: Moto Morini

Opušten položaj sedenja

Kako i priliči jednom custom motocicklu, cevasta šasija, ogibljenje i geometrija motocikla su prilagođeni da pruže udoban položaj sedenja. Pozadi se nalaze dva amortizera, sa svake strane po jedan i doprinose sveukupnom izgledu.

Aluminijumske tubeless felne nose točkove prečnika 18″ napred i 16″ pozadi, a sedište je postavljeno na svega 720 mm od tla. Na fotografijama se vidi da su nogostupi postavljeni napred kako bi noge mogle biti u opuštenom položaju i pored toga što je sedište nisko postavljeno.

Sa prednjim točkom većeg prečnika i diskom prečnika 320 mm koji ima dvoklipnu kočionu čeljust, Moto Morini Calibro izgleda impresivno.

Moto Morini Calibro
Foto: Moto Morini

Morini je prema svemu sudeći predodredio da Calibro bude i za duže ture jer je zapremina rezervoara 15 litara. Ukoliko potrošnja goriva bude kao i na Seiemmezzo i X Cape modelu, Calibro će biti sposoban da pređe oko 300 km sa jednim rezervoarom goriva. Nije zanemarljiva ni informacija da je maksimalna deklarisana brzina 170 km/h.

Bez mnogo napredne tehnologije

Lepota Calibro modela je što je Moto Morini kao i kod Seiemmezza uspeo da napravi motocikl bez mnogo napredne tehnologije, osim ako se izuzme Bosch ABS 9.1 sistem, LED svetlo. Nije navedena tačna specifikacija instrument table, ali na fotografijama se nazire okrugla instrument tabla, koja je pretpostavljam urađena u analogno – digitalnom obliku.

Posvećenost detaljima sa X Cape i Seiemmezzo modela je preneta i na Calibro, bar prema onom što se vidi na slikama. Lepe boje, atraktivan izgled i detalji poput natpisa čine ovaj custom lepim i privlačnim.

Lepo je što je Moto Morini rešio da proširi paletu svojih motocikala što je pozitivan znak da idu napred u razvoju motocikala i svog brenda.

Povodom utisaka o novom Moto Morini Calibro modelu, možete komentarisati u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.