NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoAprilia Tuono 660 - Konačno detaljno predstavljena!

Aprilia Tuono 660 – Konačno detaljno predstavljena!

-

Aprilia Tuono 660 novi je as u kategoriji naked motocikala za fabriku iz Noale. Do sada je Aprilia izbacivala šture podatke o ovom motociklu, a sada konačno imamo detaljne podatke o Tuono 660 modelu za koji već sad vlada veliko interesovanje. Uz to je Tuono 660 zaista najnapredniji motocikl u kategoriji dvocilindričnih naked motocikala srednje radne zapremine.

Dvocilindraši polako preuzimaju glavnu reč u kategoriji motocikala srednje radne zapremine. Zašto je to tako pisali smo u tekstu koji možete pročitati ovde. Aprilia je jedan u nizu proizvođača koji su predstaviti prvo RS660, a zatim i Tuono 660 sa dvocilindričnim agregatima. Ono u čemu je Aprilia otišla korak dalje od ostalih je činjenica da su napravili vrlo napredne motocikle.

Počev od dvocilindričnog agregata, pa do elektronike, na Tuono 660 modelu sve ukazuje na to da se radi o pravom sportskom naked motociklu.

Agregat sa V4 genima

Aprilia je uvek bila poznata po svojim agregatima u V konfiguraciji, a upravo je V4 agregat od 1.100 cm3 poslužio kao osnova za agregat na Tuono 660. Naime, prednji blok cilindara V4 agregata poslužio je kao uzor za dvocilindrični agregat koji koristi Tuono 660. Zbog svog malog obima i težine, ovaj agregat odlično se uklapa u manje motocikle.

Cilindri su nagnuti ka napred, što omogućava bolje odvođenje toplote, ali ostavlja inženjerima prostora da se “igraju” i traže najbolji mogući položaj agregata unutar šasije. Za bolje odvođenje toplote, izduvne cevi su duže i kasnije se razdvajaju u prigušivače iz kojih izlazi lep zvuk koji podseća na zvuk iz V agregata.

Aprilia Tuono 660
Foto: Piaggio group press

Takav zvuk dobio se zahvaljujući rasporedu paljenja na 270 stepeni. Osim što doprinosi oponašanju karaktera V2 agregata, raspored paljenja od 270 stepeni doprinosi i ugradnji samo jedne pomoćne osovine unutar agregata.

Glava agregata, komora za sagorevanje, usis, cilindri i klipovi su isti kao kod V4 agregata. Jedino što se unutar agregata delimično razlikuje je hod klipa koji iznosi 61,9 mm, dok je prečnik od 81 mm identičan.

Blok agregata presečen je horizontalno u dva dela, sa cilindrima koji ostaju u gornjem delu i karteru u donjem. To se uradilo radi manjeg obima agregata, ali i kako bi se zadržala robustnost cilindara. Cilindri su postavljeni nesimetrično u odnosu na radilicu sa ciljem smanjenja trenja unutrašnjih komponenti, što bi trebalo da doprinese dužem radnom veku agregata.

Svaki cilindar ima četiri ventila sa dvostrukim tajmingom, što u prevodu znači da se na određenim obrtajima ventili otvaraju manje, a većim obrtajima više, što pomaže u ravnomernijoj isporuci snage. Razvod se obavlja preko lanca postavljenim lateralno u bloku agregata.

Agregat iz Aprilie Tuono 660 Foto: Piaggio group press

Napajanje gorivom obavlja se preko dva tela gasa prečnika 48 mm sa promenljivim usisom vazduha. Promenljivi usis vazduha kroz telo gasa omogućava optimalnu distribuciju vazduha pri srednjim i velikim brzinama. Za ugradnju svih mogućih elektronskih pomagala, ali i radi kontrole isporuke snage, Aprilia je Tuono 660 opremila i “Ride-By-Wire” sistemom.

Što se performansi tiče, Aprilia Tuono 660 isporučuje 95 KS pri 10.500 O/min uz maksimalni obrtni moment od 67 Nm pri 8.500 O/min. Ako uporedimo sa drugim dvocilindričnim motociklima slične radne zapremine, Tuono 660 je daleko ispred svih u smislu isporuke snage. Aprilia tvrdi da je čak 80% snage raspoloživo već od 4.000 O/min. Crveno polje i “blokada” postavljeni su na 11.500 O/min.

Foto: Piaggio group press

Za one sa A2 vozačkom kategorijom, postoji i verzija sa ograničenjem snage na 35 kW.

Sportski, a prilagođen za touring vožnje

Tuono 660 i RS 600 dele dosta istih komponenti šasije, sa tim što je Tuono 660 prilagođeniji udobnijoj touring vožnji, uz zadržavanje sportskih karakteristika.

Šasija i zadnja viljuška izrađene su od kvalitetnog livenog aluminijuma. Zadnja viljuška je zakačena na agregat, čineći tako da agregat bude jedan od nosećih elemenata šasije. Tuono 660 bi trebalo da bude nešto agilniji zbog međuosovinsko rastojanja od 1.370 mm i prednjom viljuškom postavljenom pod uglom od 24.1°.

Za razliku od RS 660 modela na kojem se agregat kači na tri nosača, na Tuono 660 modelu je kačenje agregata za šasiju izvršeno na dve tačke. Sa kačenjem u dve tačke, dobija se manja krutost pri upravljanju, ali se sa druge strane dobija na agilnosti koja je preko potrebna na krivudavim putevima.

Aprilia Tuono 660
Foto: Piaggio group press

Ogibljenje je marke Kayaba. Napred se nalazi obrnuta, potpuno podesiva prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm. Zadnji amortizer je takođe potpuno podesiv.

Aprilia je ugradnjom Kayaba ogibljenja malo uštedela, ali zato se nije štedelo na kočnicama i gumama. Brembo potpisuje kočioni sistem. Napred se nalaze čelični diskovi prečnika 320 mm i Brembo radijalno postavljene, četvoroklipne kočione čeljusti i radijalno postavljeni kočioni cilindar. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 220 mm i dvoklipna kočiona čeljust. Tuono 660 je fabrički opremljen Pirelli Diablo Rosso Corsa II gumama u dimenzijama 120/70 ZR 17 napred i 180/55 ZR 17 pozadi.

Položaj sedenja je opušten, sa uspravnim položajem tela i široko postavljenim upravljačem. Sedište je postavljeno na 820 mm od tla.

Mala težina je još jedna od prednosti Tuono 660 modela. Suva težina iznosi svega 169 kg, dok težina sa svim tečnostima motocikla spremnog za put iznosi 183 kg. Rezervoar je zapremine 15 litara, a Aprilia je deklarisala potrošnju na 4,9 litara na 100 km, tako da je autonomija oko 300 km, makar na papiru.

Aprilia Tuono 660
Foto: Piaggio group press

Elektronika i dizajn u Aprilia stilu

Aprilia je poznata po svojoj elektronici. Još od prve RSV4 koja je zasenila sve konkurentne, Aprilia je nastavila da izbacuje sve elektronske novotarije. Taj trend nije zaobišao ni Tuono 660.

Od elektronskih “stvarčica” Aprilia je na Tuono 660 ugradila kontrolu proklizavanja, kontrolu podizanja prednjeg točka, tempomat, kontrolu motornog kočenja kao i omogućavanje promene mape rada agregata.

Uz to, postoji pet različitih režima vožnje: “Commute” (za svakodnevnu vožnju, nešto kao touring režim), zatim “Dynamic” za sportsku vožnju na putu, “individual” režim koji vam dozvoljava da sve parametre podesite onako kako vi želite. Takođe postoje i dva dodatna režima koja su prevdiđena za vožnju na stazi: “Challenge” koji dozvoljava iskorištavanje svih potencijala motocikla i “Time Attack” režim više namenjen profesionalnim vozačima koji znaju da podese i iskoriste elektronska podešavanja motocikla.

Aprilia Tuono 660
Foto: Piaggio group press

Svetlosna grupa je u potpunosti izvedena u LED tehnologiji. Karakteristična dva fara napred sada su već svojeručni potpis Aprilia motocikala. Sličnu (ako ne i istu) liniju farova prate i RS 660, RSV4 i Tuono V4. Oštra prednja maska nastavlja se preko bočnih oklopa iz kojih su primetni usisnici za vazduh, a rep motocikla je oštar i naglašava da je Tuono 660 pravi sportak sa nešto pitomijim stilom.

Instrument tabla je napravljena u TFT tehnologiji i potpuno je kolorizovana. U zavisnoti od odabranog režima menja se i dizajn prikaza informacija. Od informacija na instrument tabli prikazano je bukvalno sve što vam pada na pamet, tako da je suvišno sve pojedinačno opisivati. Poput i ostalih konkurenata, Tuono 660 nudi mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom.

Aprilia Tuono 660
Foto: Piaggio group press

Nema šta. Aprilia je napravila Tuono 660 koji predstavlja verovatno najpotpuniji motocikl u kategoriji dvocilindričnih naked motocikala. Od agregata, preko šasije, kočnica, pa do elektronike i samog dizajna, Tuono 660 je odrađen vrhunski. Predstavlja dobar motocikl za svakodnevnu vožnju, ali i za vožnju na stazi. Snaga od 95 KS uopšte nije mala i uz malu težinu sigurno pruža zabavne vožnje.

Nadamo se da će nam zvanični uvoznik Aprilia motocikala za Srbiju omogućiti test, pa ćemo i iz prve ruke moći da prenesemo utiske.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.