NaslovnaMoto GaražaZašto su dvocilindrični agregati sve češći na motociklima?

Zašto su dvocilindrični agregati sve češći na motociklima?

-

Verovatno ste primetili da su dvocilindrični agregati postali sve češći na motociklima, naročito u kategoriji srednje radne zapremine. Štaviše, identični agregati počeli su da se ugrađuju u više raznih modela. Ranije su dvocilindrični agregati bili uglavnom karakteristični za Ducati, ali to je bio jedan ekstrem i svojeručni potpis fabrike. Danas se na tržištu nalazi sve više motocikala pogonjenih dvocilindričnim agregatima, ali zašto je to tako?

Odgovor na to pitanje leži u više faktora, počev od ekonomskih, pa do tehničkih. Proizvođači uvek traže način da proizvodnju učine što jednostavnijom i jeftinijom. Sa druge strane, moraju da osluškuju i zadovolje potrebe kupaca.

Uzalud će proizvođač izbaciti jeftin i pouzdan motocikl, ukoliko se ne ponudi i ono “nešto” što će privući kupca da poseduje upravo taj motocikl. Kao i u svim sferama života, proizvođači moraju da traže kompromis, a u poslednje vreme ga pronalaze u dvocilindričnim agregatima.

Jeftiniji su za proizvodnju od četvorocilindričnih

Oni koji duži niz godina unazad prate tržište motocikala, verovatno se sećaju modela srednje radne zapremine koje su pogonili četvorocilindrični agregati, poput Yamahe Fazer 700, GSX-R 750, Suzuki Bandita 600, Kawasaki Z750, itd. Niz bi mogao da se nastavi i na ostale proizvođače, ali mislim da ste shvatili poentu.

Ukoliko bismo pravili poređenje sa navedenim modelima, mogli bi da nabrojimo i njihove dvocilindrične zamene u vidu Yamahe MT07 i Yamahe Tracer 7. Bandit je polako nestao, a i dalje se proizvodi dvocilindrični SV650. Kawasaki Z750 u međuvremenu je “narastao” na Z900, a pojavio se dvocilindrični Z650 kako bi popunio rupu u kategoriji.

Zašto su dvocilindrični agregati sve češći na motociklima?
KTM LC8 dvocilindrični agregat Foto: KTM

Jedan od bitnih (ako ne i najbitniji) razlog za sve češćim dvocilindričnim agregatima je finansijski faktor. Dvocilindrični agregati imaju skoro duplo manje komponenti od četvorocilindričnih, pa je samim tim i proizvodnja daleko jeftinija i jednostavnija. Zamislite samo kolika je ušteda kada za proizvodnju 1.000 motocikala poručujete 2.000 klipova, klipnjača i ostalih komponenti, umesto 4.000 koliko bi iznosilo za četvorocilindrične agregate. Tu je i ušteda u materijalima (manji blokovi, manje livenja, itd.).

Dakle, proizvođači su tu videli svoju računicu, ali šta je sa performansama agregata?

Dovoljno snažni, a mali potrošači i lagani

Dve stvari su dobre kod dvocilindričnih agregata: mala težina i mala potrošnja. Što se snage tiče, ni ona nije za potcenjivanje. Imamo Aprilia RS660 koji isporučuje 100 KS, kao i Apriliju Tuono 660 sa blizu 100 KS, malo li je? Naravno da nije, naročito kada se uzme u obzir da se radi o motociklima srednje radne zapremine. Povrh toga, mala težina čini da ovi “mali” motocikli pokretani dvocilindričnim agregatom postanu pravo oružje.

Da uzmemo nešto slabiji motocikl za primer, poput Yamahe MT07 koju je BJBikers redakcija imala prilike da testira (test možete pročitati ovde). MT07 sa svojih 74 KS sposobna je da razvije brzine od preko 200 km/h, a pri tome je potrošnja mala, što ga čini gotovo idealnim motociklom za svakodnevne vožnje.

Yamaha je na primer razvila svoj dvocilindrični agregat do te mere da ih ugrađuje u tri modela sa totalno različitom namenom i na sva tri modela agregat se pokazao odlično. Pored MT07, isti agregat pokreće Tenere 700 (koju smo takođe testirali i taj test možete čitati ovde) i Tracer 700.

Zašto su dvocilindrični agregati sve češći na motociklima?
Yamaha identičan dvocilindrični agregat koristi u čak tri modela Foto: Yamaha Motor Europe

Nije samo Yamaha ta koja je dvocilindrični agregat ubacila u putni ili off road agregat. BMW takođe ugrađuje dvocilindrične agregate u niz modela, od F900GS, preko F900 XR, do F900R modela. Doduše, razlike između ovih agregata postoje, ali su minimalne i svi agregati grade se na istoj osnovi.

Fabrika zadovoljna, kupci zadovoljni

Proizvodnjom dvocilindričnih agregata, fabrika je zadovoljna, jer je sa manje sredstava uspela da napravi dobar agregat.

Kupci su takođe zadovoljni. Imaju motocikl koji nije preskup, koji ima sasvim dovoljno snage za zabavu, a pri tome su jeftini za održavanje, mali su potrošači i ono što je kod nas takođe bitno, registracija nije preskupa.

Zašto su dvocilindrični agregati sve češći na motociklima?
Gotovo svi proizvođači imaju dvocilindrični sektor motocikala, poput BMW F750GS i F850GS Foto: BMW Motorrad

Za vozača koji voli da vozi, kategorija dvocilindričnih agregata uvek je prihvatljiva. Proizvođači su sa druge strane izračunali da oni vozači koji žele snažniji motocikl svakako neće zalaziti u teritoriju motocikala srednje radne zapremine, već će gledati motocikle iz kategorije snažnih sportskih ili naked motocikala.

S obzirom na prodajne rezultate u kojima uglavnom prednjače motocikli srednje radne zapremine sa dvocilindričnim agregatima, nema sumnje da ćemo još dugo gledati ekspanziju ovih motocikala. Bar dok se ne smisli nešto jeftinije, praktičnije i zabavnije.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.