NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaMZ 1000S - Poslednji trzaj MZ-a

MZ 1000S – Poslednji trzaj MZ-a

-

Kada se pomene MZ, uglavnom se pomisli na starije dvotaktne motocikle poput MZ125 i MZ250 modela. Malo ljudi zna za jedan projekat koji je zapravo bio poslednji trzaj i pokušaj MZ fabrike da se vrati na stare puteve slave. Taj projekat nosio je naziv MZ 1000S i predstavljao je pravi “veliki” motocikl ovog legendarnog Nemačkog proizvođača motocikala.

Istorije fabrike MZ doseže daleko unazad do pedesetih i šesdesetih godina prošlog veka. Tada je MZ preokrenuo svet motociklizma naopačke izmislivši rezonantni auspuh. Zahvaljujući tom izumu dvotaktni motocikli dobili su bitku protiv četvorotaktnih motocikala. Ta bitka trajala je sve do 2000. godina.

Do 2000. godine MZ je već polako, ali sigurno iščezao. Ostali su samo primerci dvotaktnih motocikala koji su još voženi ulicama, uglavnom istočnih zemalja i Balkana. Baš tada, kada je zapečaćena sudbina dvotaktnih motocikala, MZ je ponovo pokušao da se vrati na scenu. Ovog puta nisu ponovo napravili čudo sa dvotaktnim agregatima, već su izbacili svoj prvi i pravi “veliki” motocikl.

Godina je bila 2000., a na svetlost dana na INTERMOT sajmu motocikala MZ je izbacio model 1000S. Od predstavljanja prototipa na sajmu, do proizvodnje prošlo je nepune tri godine, jer su prvi modeli sa proizvodne trake sišli već 2003. godine.

Po uzoru na “nevidljivi” F-117

Novi motocikl MZ fabrike morao je biti jedinstven i originalan na svim poljima. Za dizajn novog MZ 1000S bio je zadužen Peter Nojman. Nojman je poznat po tome što je dizajnirao i čuveni “nevidljivi” avion F-117.

Zaista, Nojman je odradio odličan posao stvorivši jednostavnu i agresivnu siluetu MZ 1000S motocikla. Dva simetrična fara smeštena u agresivni i zašiljeni prednji oklop sa centralnim usisnikom vazduha odisao je elegancijom, istovremeno naglašavjući da je reš o brzom motociklom.

Simteričnost se nastavlja preko lepo upakovanih bočnih oklopa, malo užih u odnosu na prednji oklop. Rezervoar zapremine 20 litara na prednjim bočnim stranama imao je dva udubljenja koja su trebalo dodatno da naglase sportski karakter. Sve se završava sa dva auspuha, po jedan sa obe bočne strane. Reklo bi se: savršeno simteričan dizajn motocikla.

MZ 1000S
MZ 1000S Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Najjači serijski redni agregat na svetu

Prilikom odluke oko toga koji će agregat pokretati 1000S, znalo se da će u pitanju biti dvocilindrični agregat, samo se tim dvoumio između V i rednog agregata. Na kraju je izbor pao na redni agregat. Razlog za razvoj rednog agregata bio je to što je redni agregat kompromis između V i četvorocilindričnog agregata.

V2 agregat nudi obrtni moment na nižim obrtajima, dok već na višim gubi svoj pik snage. Sa druge strane redni četvorocilindraši imaju manje snage na niskim obrtajima i svoje najbolje daju kad se “razvrte” u visokim obrtajima.

Zato se MZ odlučio na kompromis dizajniravši redni dvocilindrični agregat. Time su dobili optimalnu snagu na niskim i visokim obrtajima, a agregat je svoje najbolje davao u srednjem rasponu obrtaja. Srednji raspon obrtaja je opseg u kom vozači najčešće voze. Bar je tako MZ proračunao.

Dakle, konfiguracija je odlučena: biće to redni dvocilindraš. Radna zapremina iznosila je 998 cm3, a iz te zapremine MZ je istisnuo 117 KS (83,8 kW) na 8.000 O/min, a maksimalni obrtni moment iznosio je respekabilnih 98 Nm na 7.000 O/min.

Koliko je agregat zapravo bio dobro spremljen govori i podatak da je u tom trenutku bio najjači serijski redni dvocilindraš na svetu! Isti taj agregat potiskivao je MZ 1000S do deklarisanih 240 km/h.

Nije MZ samo “napucao” snagu i tako rešio probleme. Zaista su se potrudili da agregat bude tehnički napredan. U glavi je standardno imao 4 ventila po cilindru i razvod preko dve bregaste osovine. Kompresioni odnos iznosio je ne malih 12,5:1.

Višelamelno kvačilo potopljeno u ulju odvajalo je snagu od šestostepenog kasetnog menjača. Finalni prenos vršen je preko lanca. Zanimljivo je i da lanac nije bio smešten sa leve strane, već sa desne. Rešenje pomalo netipično za sportske motocikle tog doba.

MZ 1000S
Foto: www.mz-faber.de

Ogibljenje i kočnice na nivou zadatka

Nije se štedelo na komponentama za MZ 1000S. U prilog tome govori i precizno dizanirana cevasta šasija. Cevasta šasija nosila je agregat i kompletnu ciklistiku. Duple cevi izrađene od hrom-molbidena spojene su pločom.

Za početak 2000-tih godina, 1000S je imao i napredno, potpuno podesivo ogibljenje u vidu Marzocchi obrnute prednje viljuške i Sachs zadnjim amortizerom. Dobro ogibljenje za taj period koje je omogućavalo da se MZ 1000S slobodno i bez srama uputi i na trkačku stazu.

Jedino što nije išlo u prilog 1000S modelu je težina. Naime, suva težina motocikla iznosila je 210 kg. Ako na tu težinu dodamo 20 litara goriva, rashladnu tečnost i ulje, težina dostiže i skoro 235 kg. Može se slobodno reći da je to ujedno bio i najveći hendikep za MZ 1000S.

Foto: www.winni-scheibe.com

Kočnice su bile sasvim dobre, bar prema rečima vozača koji su imali prilike da voze MZ 1000S. Četvoroklipne kočione čeljusti i dva diska prečnika 320 mm napred, kao i jedan disk prečnika 240 mm sa dvoklipnom kočionom čeljusti omogućavali su efektivno zaustavljanje. Jedini problem sa kočnicama bio je taj što na stazi pri kočenju pod nagibom, kočiona pumpa nije pružala progresivan osećaj. No, u saobraćaju i na putu taj problem bio je neprimetan.

Ceo motocikl kotrljao se na gumama u dimenzijama 120/70 17 napred i 180/55 17.

MZ 1000S
Fotos: Scheibe, MZ

Dobra početna prodaja i kasniji krah

Inicijalna prodaja MZ 1000S modela započela je dobro. MZ je imao ambicije da ponovo postane veliki svetski proizvođač motocikala. Prodaja je naročito dobro išla u Nemačkoj. Međutim u drugim državama problem je bila servisna podrška. MZ je čak izvozio i u SAD. Mđutim, do 2007. godine MZ se suočio sa velikim finansijskim problemima praćenim samom logistikom i servisnom podrškom, te je 2007. godina ujedno bila i poslednja proizvodna godina za MZ 1000S.

Pored 1000S modela, MZ je proizvodio i naked verziju 1000SFm kao i putnu verziju 1000ST.

Čak i pored proizvodnje tri modela koja nisu zahtevala puno različitiih komponenti, MZ je još jednom morao da istakne belu zastavu i da se povuče u tamu iz koje je pokušao da se podigne 7 godina ranije.

MZ1000S ostao je projekat koji se nije nije loše pokazao, ali jednostavno je nedostajalo još malo sreće da se MZ ponovo u potpunosti vrata.

Bez obzira na sve, MZ 1000S bio je jedan uspeša projekat i motocikl koji je bio originalan na tržištu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.