CFMOTO 450MT – Za sve puteve

-

Nakon što je predstavljen na EICMA sajmu motocikala prošle godine, CFMOTO 450MT privukao je mnogo pažnje, što govori i činjenica da je prvi kontigent unapred prodat kod nas u Srbiji. Jedan primerak stigao je i naš test tokom kojeg smo prešli 900 km u analiziranju prednost i mana ovog sposbnog avanturiste.

Kategorija adventure motocikala između 400 i 500 cm3 cveta. Između ostalih CFMOTO je tu video svoju priliku da ponudi jedan kompletan adventure motocikl sa svim što je potrebno za duže ili kraće vožnje, na asfaltu ili van njega.

Agregat prilagođen nameni

CFMOTO nije morao mnogo da se trudi oko agregata, jer su već imali agregat koji su razvili, a koji se idealno uklapa i za 450MT. Reč je o dvocilindričnom rednom agregatu radne zapremine 449 cm3 koje koriste i naked 450NK i sportski 450SR.

Ipak, postoje određene razlike između pomenuta dva modela i 450MT. Budući da je 450MT adventure, namenjen silasku sa asfalta, samim tim su snaga i obrtni moment prilagođeni. CFMOTO 450MT ima 44 KS (32,5 kW) na 8.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 44 Nm na 6.250 O/min (npr. 450SR poseduje  4,5 kW (47 KS) na 10.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 39,3 Nm na 7.750 O/Min).

Osim što je mapa isporuke snage drugačija, takođe je i finalni prenos prilično skraćen. Finalni prenos na 450MT iznosi 3.357, dok 450NK ima finalni prenos 2.929 (450NK ima kraći prenos od 450SR). Samo odnosi u menjaču su identični i promene su izvršene samo na finalnom prenosu.

Sa skraćenim prenosom, prilagođenom isporukom snage i rasporedom paljenja od 270 stepeni koji imitira V2 agregat, 450MT je živahan na niskim obrtajima i deluje kao je snažniji. Već od 2.000 O/Min može da se vozi u prva tri stepena prenosa.

Nije stidljiv po pitanu ubrzanja i maksimalne brzine. Na 220 metara izvuče 125 km/h, dok mu maksimalna brzina iznosi 160 km/h.

Mana kraćeg prenosa ogleda se jedino u vožnji na auto putu, gde se na 130 km/h 450MT drži na oko 6.500 O/min.

Potrošnja se kreće između 4 – 5,3 litre na 100 km. Velike oscilacije u potrošnji goriva su u zavisnosti da li vozite brzinom od 130 km/h na auto putu ili na 80 – 90 km/h na regionalnim putevima.

Menjač je mek i precizan, kvačilo je proklizavajuće, a ima i “assist” funkciju koja umanjuje potreba pritisak na polugu kvačila. Tako da kada prvi put pritisnete kvačilo poluga ide toliko lako da pomislite da je sajla pukla.

Vibracija nema puno i nisu izražene. Kada se vozi na višim obrtajima, vibracije su primetne, ali nisu takve da izazivaju trnjenje ruku ili stopala ili da zamaraju u vožnji.

Kvalitetno ogibljenje, stabilan, srednje udoban

Delimično cevasta šasija ukombinovana je sa podesivim KYB ogibljenjem. Prednja obrnuta viljuška ima prečnik štapova od 41 mm i hod od 200 mm, a identičan hod ima i zadnji amortizer povezan na aluminijumsku zadnju viljušku. Generalno je geometrija motocikla dobro pogođena. Ogibljenje nije ni premekano ni pretvdo, bar što se tiče neke normalne vožnje na asfaltu i van njega. Samo smo imali potrebu da malo podesimo zadnji amortizer da bude tvrđi, ali sem toga nisu vršena podešavanja ogibljenja.

Položaj nogostupa je takava da su noge u dobrom položaju, odnosno nisu previše povijene čak i ako ste nešto viši vozač. Upravljač je širok i uspravan i generalno 450MT nije zamoran za vožnju. Pozicija je dobra i za vožnju u uspravnom položaju.

450MT sluša dobro na ulascima, prolascima i izlascima iz krivina. Na blagim off road terenima na kojim smo ga vozili, ponašao se više nego dobro. Svaku neravninu dobro upija, a opet nije premekan i nudi dobru upravljivost i van asfalta.

Rezervoar je zapremine 17,5 litara i osim što prima dovoljno goriva za između 330 – 360 km, ima oblik koji ne smeta pri vožnji u stojećem položaju, a opet u sedećem donekle štiti od udara vetra.

Sama zaštita od vetra nije loša, ali nije ni sjajna. Štitnici ruku rade svoj posao dobro, rezervoar delimično štiti noge i kolena, ali je sam vetrobran nizak i štiti optrilike u predelu grudi.

Sedište je rađeno u adventure stilu, što znači da je iz komada, uže je i pruža se i na rezervoar. Iako je malo tvrđe, solidno je udobno kada se uzme u obzir da je reč o adventure motociklu. U sedištu bez problema može da se provede oko sat i po vremena bez pauze.

CFMOTO i J.Juan imaju dugu saradnju koja se nastavlja i na 450MT. Napred se nalazi radijalno postavljena četvoroklipna kočiona čeljusti i disk prečnika 320 mm, dok se pozadi nalazi jednoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 240 mm.

Budući da je deklarisana masa sa tečnostima 185 kg, kočnice obavljaju solidan posao. Na testu ubrzanja sa 80 – 0 km/h 450MT se zaustavio za 20,02 metara što nije loš rezultat za motocikl sa jednim diskom napred. Dvokanalni Bosch ABS se nije uključivao pri kočenju na asfaltu, a van njega je odrađivao dobar posao.

Zasluge za dobro prianjanje odlaze i na točkove prečnika 21″ napred i 1/” pozadi i CST “tubeless” gumama u dimenzijama 90/90R21 i 140/70R18.

Moderan “mališa”

TFT instrument tabla je potpuno kolorizovana i ima dijagonalu od 5″. Informacije su pregledne, a CFMOTO je prilično modernizovao 450MT. Doziranje gasa vrši se preko “ride-by-wire” sistema. Instrument tabla nudi povezivanje sa pametnim telefonom, a uz doplatu se dobija T-Box preko kojeg možete na telefonu pratiti informacije o motociklu i povezati navigaciju.

Unutar menija imate opciju isključivanja ABS-a, a zanimljivo je da je CFMOTO ugradio i kontrolu proklizavanja. Međutim, kontrola proklizavanja se zaista retko uključuje i to recimo na rastresitom šljunku kada nemilosrdno zavrnete gas u prvom stepenu prenosa. 450MT sam po sebi ima dobar raspored mase i pruža dosta mehaničkog prianjanja, a realno ni snaga nije prevelika da bi se tako lako gubilo tlo pod točkovima.

Svetlosna grupa je urađena u LED tehnologiji.

Ništa loše, ništa previše sjajno, a u svemu dobar

Kada se podvuče crta i sve sabere i oduzme, CFMOTO 450MT je sasvim dobar motocikl za sve potrebe: snage ima dovoljno da vas preveze gde god želite, na niskim obrtajima se ponaša odlično, a sposoban je i za nešto veće brzine potrebne za putovanje. Ekonomičan je po pitanju potrošnje goriva, nije neudoban, ogibljenje i kočnice su na solidnom nivou. Najviše bi trebalo poraditi na zaštiti od vetra.

Ukoliko bi morali da pravimo paralelu i poredimo sa nekim motociklima sa tržišta, 450MT bih poredio sa V-Strom 650 prema sledećem: Ne radi ništa loše, nije previše sjajan, a u svemu je dovoljno dobar i odvešće vas (i vratiti) gde god želite.

Trenutna cena za CFMOTO 450MT iznosi 5.990 EUR, garancija iznosi 3 godine. Servisni intervali za zamenu ulja i filtera iznose 5.000 km. Cena za servis iznosi 15.450 RSD.

Za više informacija o CFMOTO 450MT i drugim motociklima iz ponude, možete posetiti njihov salon na adresi Prešernova 13 u Beogradu ili možete posetiti njihov veb sajt.

Za utiske povodom CFMOTO 450MT možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.